Πρωθυπουργικό κοστούμι «ράβει» ο Μελανσόν - Προεκλογικές συμφωνίες με Πράσινους, Κομμουνιστές και Σοσιαλιστές

Πρωθυπουργικό κοστούμι «ράβει» ο Μελανσόν - Προεκλογικές συμφωνίες με Πράσινους, Κομμουνιστές και Σοσιαλιστές

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς συγκροτεί ενιαίο μέτωπο εν όψει των βουλευτικών εκλογών και ελπίζει ότι ο Μακρόν θα τον ανταμείψει για τη στήριξή του στις προεδρικές εκλογές - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

25636468
Με το πρωθυπουργικό αξίωμα φλερτάρει πλέον ανοιχτά ο Ζαν Λικ Μελανσόν, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και αρχηγός της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI) συνάπτοντας προεκλογική συμφωνία με τους Πράσινους, τους Κομμουνιστές και με τους Σοσιαλιστές.

Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν έντονα σε μία συνεργασία με τον Μελανσόν, γι΄αυτό και η προεκλογική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα από διαπραγματευτές, εξακολουθεί να πρέπει να εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή του κόμματος .

Αν και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας διορίζεται από τον πρόεδρο της χώρας , δηλαδή τον Εμανουέλ Μακρόν, ο 70χρονος Μελανσόν , το κόμμα του οποίου αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, εμφανίζεται ενωτικός, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Ο τρίτος των προεδρικών εκλογών διεκδικεί ένα τόσο υψηλό αξίωμα ευελπιστώντας ότι, αφού προέτρεψε τους δικούς του να μην ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο τη σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, τώρα ήρθε η ώρα της ανταμοιβής.

Στη Γαλλία είθισται μετά τις προεδρικές εκλογές, να ακολουθούν ύστερα από μερικές εβδομάδες οι βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες προκύπτουν τα 577 μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Εκεί οι Γάλλοι ψηφοφόροι μπορούν να δώσουν την πλειοψηφία σε άλλο κόμμα από αυτό του Προέδρου και ο επικεφαλής του κόμματος αυτού είθισται να χρίζεται πρωθυπουργός.

Εάν όμως ο Μελανσόν ενώσει τις δυνάμεις του με τα περισσότερα κόμματα και κατέβει ως υποψήφιος , τότε έχει πολλές πιθανότητες να διαβεί το Matignon (πρωθυπουργική κατοικία).

25636469


Κλείσιμο
Η συνθήκη αυτή - ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός να μην προέρχονται από το ίδιο κόμμα- λέγεται «συγκατοίκηση» και έχει συμβεί ήδη τρεις φορές κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Μελανσόν έχει δηλώσει εξάλλου πως θέλει να είναι πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνηση και ελπίζει να μην επιτρέψει στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη πρόσφατα, να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Ιουνίου και να τον υποχρεώσει σε τροποποίηση του προγράμματός του.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Harris Interractive» έδειξε στήθος με στήθος μια ενωμένη Αριστερά με μια συμμαχία μεταξύ του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν και των Συντηρητικών, με κάθε παράταξη να εξασφαλίζει ποσοστό 33%. Ωστόσο, στο δεύτερο γύρο ίσως αυτό μεταφραστεί σε πλειοψηφία για το στρατόπεδο Μακρόν.

Ειδήσεις σήμερα:

«Καλπάζουν» οι τιμές του αργού πετρελαίου μετά τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Νέα πρόκληση Τατάρ: Οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται με επιθετικά όπλα για να χύσουν αίμα

Βρέφος έξι μηνών βγήκε ζωντανό από την κόλαση του Αζοφστάλ έπειτα από δύο μήνες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης