Ουκρανία: Το Κίεβο φοβάται ρωσική επίθεση στη Μολδαβία σύμφωνα με τους Times

Ουκρανία: Το Κίεβο φοβάται ρωσική επίθεση στη Μολδαβία σύμφωνα με τους Times

Γιατί η Μόσχα χτύπησε στην Οδησσό και πώς θέλει να δημιουργήσει κλοιό, μπλοκάροντας την τελευταία «δίοδο» που έχει το Κίεβο προς την Μαύρη Θάλασσα - Συγκρούσεις στη Ζαπορίζια - Τι λένε οι Ουκρανοί για δίκτυο Ρώσων κατασκόπων

oukrania_odissos_art
Οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις στην Οδησσό και σε άλλους στόχους στα νότια της Ουκρανίας, κάνει το Κίεβο να εκτιμά ότι η Μόσχα έχει ως στόχο τον έλεγχο της πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα, για την επίτευξη του οποίου θα εισβάλει και στη Μολδαβία.

Πηγές του ουκρανικού στρατού, τις οποίες επικαλούνται οι Times του Λονδίνου, εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι «το Κρεμλίνο έχει ήδη λάβει την απόφαση να επιτεθεί στη Μολδαβία» και ότι υπάρχουν «πολλές ενδείξεις» ότι μία τέτοια επίθεση θα γίνει σύντομα.

Η στρατιωτική αυτή επιδίωξη των Ρώσων εκτιμάται ως σημαντική και κρίσιμη για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα αποκτά έτσι τη δυνατότητα να φέρει στρατεύματα και από τα δυτικά δημιουργώντας έναν κλοιό στην Οδησσό, την τελευταία «δίοδο» ουσιαστικά που έχει το Κίεβο προς την Μαύρη Θάλασσα.

Σημειωτέον ότι οι φόβοι πως η Μολδαβία μπορεί να γίνει στόχος ξεκίνησαν από δηλώσεις Ρώσου στρατηγού, ο οποίος μίλησε για καταπίεση των ρωσόφωνου πληθυσμού στην Υπερδνειστερία, μία αποσχισθείσα περιοχή της χώρας, στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο ίδιος στρατηγός είχε ομολογήσει τις βλέψεις της Ρωσίας στην περιοχή αυτή, ενώ λίγες μέρες μετά είχαν σημειωθεί εκρήξεις σε στρατηγικής σημεία της Υπερδνειστερίας.

Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν την κυβέρνηση της Μολδαβίας να εγκαταλείψει την ουδετερότητα που τηρούσε ως τότε στον πόλεμο της Ουκρανίας, να καταδικάσει την ρωσική εισβολή και να ταχθεί με το πλευρό της Δύσης, ζητώντας ουσιαστικά την στήριξή της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Έτσι κι αλλιώς η αμυντική ικανότητα της χώρας είναι μικρή, καθώς ο στρατός της υπολογίζεται ότι διαθέτει λίγο παραπάνω από 3000 στρατιώτες.

Ζαπορίζια: Οι Ουκρανοί λένε ότι απώθησαν ρωσικές επιθέσεις

Το ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν περιορίζονται στο ανατολικό μέτωπο για την ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς, φαίνεται και από τις πληροφορίες ότι οι δυνάμεις εισβολής συνεχίζουν τις επιθέσεις και πέραν της περιοχής αυτής. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τη νύχτα ότι απώθησε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Ζαπορίζια, που βρίσκεται περίπου στα κεντρικά της χώρας, αρκετά δυτικά δηλαδή από το Ντονμπάς και η οποία έχει γίνει στόχος και άλλες φορές τις τελευταίες μέρες.

Όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο τον περιφερειάρχη της Ζαπορίζια Ολεξάντρ Στάρουχ, οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη αντιμετώπισαν τις ρωσικές επιθέσεις και ενισχύουν τις αμυντικές τους θέσεις αναμένοντας συνέχιση των επιχειρήσεων του στρατού εισβολής.

Παράλληλα από το Κίεβο ανακοινώθηκε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας κατάφεραν να εξαρθρώσουν κύκλωμα Ρώσων κατασκόπων.

Σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, ο οποίος είναι σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ένας από τους στόχους του κυκλώματος ήταν να καταρρίψουν επιβατικό αεροσκάφος πάνω από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και να κατηγορηθεί η Ουκρανία γι’ αυτό.

Κλείσιμο
Ο Αρεστόβιτς δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον αριθμό των κατασκόπων που συνελήφθησαν ή για τη δράση τους.

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μαριούπολη: «Έζησα στη φρίκη», μαρτυρία γυναίκας που βγήκε από το Αζοφστάλ

Μπιλ Γκέιτς: Ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα από την πανδημία

Η άγνωστη οικογένεια και οι «κρυφοί» γιοι του Πούτιν με την Αλίνα Καμπάεβα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης