Ψυχροπολεμικού τύπου η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Ψυχροπολεμικού τύπου η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Εναν πεζοναύτη για έναν λαθρέμπορο ναρκωτικών παρέδωσε η μία χώρα στην άλλη - Στην Αγκυρα η ανταλλαγή - Δεν σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι συνομιλίες είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα

swap
Κάτι από τις εικόνες με την ανταλλαγή κατασκόπων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχε η αποφυλάκιση και παράδοση του αμερικανού πρώην πεζοναύτη Τρέβορ Ριντ για τον καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών Κονσταντίν Γιαροσένκο.

Το σκηνικό δεν ήταν η Αυστρία ή η περίφημη γέφυρα στο Βερολίνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά το αεροδρόμιο της Αγκυρας.

Ρωσικό αεροσκάφος έφτασε εκεί το μεσημέρι της Τετάρτης και παρέδωσε τον πεζοναύτη για να παραλάβει τον Γιαροσένκο. Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά.


Η  ανταλλαγή έγινε μέσα στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ακόμη μεγαλύτερη ψυχρότητα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για τη σημερινή ανταλλαγή είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα.

Ο Ριντ, 30 ετών σήμερα, κρατούνταν σε φυλακή στη Ρωσία από το 2019. Η οικογένειά του μίλησε για «κράτηση σε γκουλάγκ» μέσα σε άθλιες συνθήκες που του προκάλεσαν πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και φυματίωση.

Είχε βρεθεί στη Μόσχα το 2019 για να μάθει τη γλώσσα και να συναντήσει τη Ρωσίδα φίλη του, αναφέρει το BBC. Εκεί τον συνέλαβαν μεθυσμένο δύο αστυνομικοί, έπειτα από πάρτι. Καθώς τον οδηγούσαν στο τμήμα, προσπάθησε να αρπάξει το τιμόνι από τα χέρια ενός αστυνομικού και να επιτεθεί στον άλλο. Αν και ο ίδιος έλεγε ότι δεν θυμάται τίποτα, καταδικάστηκε το 2020 σε εννιά χρόνια φυλάκισης για επίθεση.

Για τις αμερικανικές αρχές ήταν μια άδικη δίκη που οδήγησε τον Ριντ στη φυλακή για ένα αδίκημα που δεν διέπραξε.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δώσει χάρη στον Γιαροσένκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2011 για λαθρεμπόριο κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές επισήμαναν ότι η ανταλλαγή δεν σχετίζεται με αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Υπάρχουν και άλλοι αμερικανοί φυλακισμένοι στη Ρωσία, όπως η πρώην μπασκετμπολίστρια (και δύο φορές χρυσή ολυμπιονίκης) Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, αλλά και ο Πολ Γουέλαν που είχε συλληφθεί για κατασκοπία και έχει φυλακιστεί εδώ και 3,5 χρόνια.


Ειδήσεις σήμερα:

Έριξαν ντομάτες στον Μακρόν σε λαϊκή αγορά του Παρισιού - Δείτε βίντεο

Μπήκαμε στη φάση του «ενεργειακού πολέμου» - Οι εκβιασμοί των Ρώσων και η απάντηση της Ευρώπης

Άγριο έγκλημα στη Ρόδο: Σκότωσε τον φίλο του, άλλαξε τα ματωμένα ρούχα, καθάρισε και κάλεσε το ΕΚΑΒ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης