Γερμανία - Οσμάν Καβαλά: Η καταδίκη του «καταστροφικό μήνυμα» για το κράτος δικαίου στην Τουρκία

Γερμανία - Οσμάν Καβαλά: Η καταδίκη του «καταστροφικό μήνυμα» για το κράτος δικαίου στην Τουρκία

Σοκαρισμένη από την απόφαση δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση - Η κίνηση δείχνει την συνεχιζόμενη «περιφρόνηση» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

καβαλα732ς0ις
Για «καταστροφικό μήνυμα» σε ό,τι αφορά την κοινωνία των πολιτών και συνολικά την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Τουρκία έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, αναφερόμενος στην καταδίκη του Οσμάν Καβάλα από τουρκικό δικαστήριο.

«Η γερμανική κυβέρνηση και ο καγκελάριος ενημερώθηκαν με κατάπληξη για την απόφαση. Πρόκειται για καταστροφικό μήνυμα για την τουρκική κοινωνία των πολιτών και συνολικά για την κατάσταση του κράτος δικαίου στην Τουρκία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθούσε στενά από την αρχή τις διάφορες δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του Οσμάν Καβάλα και ζητούσε από την Τουρκία επίμονα και συνεχώς την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωσή του. Σε αυτό η κυβέρνηση παραμένει σταθερή», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μίχαελ Μπούργκερ δήλωσε ότι, αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα ανακοινωθεί, θεωρεί ωστόσο ότι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, «διατυπώθηκε με σαφήνεια», θα ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν από την 'Αγκυρα.

«Αυτή η σοκαριστική απόφαση σημαίνει επίσης και συνεχιζόμενη περιφρόνηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως εκ τούτου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και έχει επικριθεί αυστηρά από κορυφαίους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και υπενθύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία κατά της Τουρκίας - διαδικασία την οποία η Γερμανία έχει ουσιαστικά προωθήσει.

«Η Τουρκία προσπέρασε με αυτή την απόφαση μια μεγάλη ευκαιρία να επηρεάσει θετικά αυτή την διαδικασία. Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίσει εάν η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς τις υποχρεώσεις της στην εφαρμογή αποφάσεων. Εάν καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα, μια υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να αποφασίσει για περαιτέρω μέτρα σε βάρος της Τουρκίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπήκαμε στη φάση του «ενεργειακού πολέμου» - Οι εκβιασμοί των Ρώσων και η απάντηση της Ευρώπης

Άγριο έγκλημα στη Ρόδο: Σκότωσε τον φίλο του, άλλαξε τα ματωμένα ρούχα, καθάρισε και κάλεσε το ΕΚΑΒ

Δεν είναι οξεία ηπατίτιδα το περιστατικό της 16χρονης στη Λάρισα, λέει το υπουργείο Υγείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης