Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο αύριο ο Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο αύριο ο Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί τόσο με τον Μπλίνκεν όσο και με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας – Ο Ζελένσκι λέει «ναι» σε μια συνάντηση με τον Πούτιν, ωστόσο προειδοποιεί ότι θα αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις αν οι στρατιώτες στη Μαριούπολη σκοτωθούν

zelensky-blinken-0
Στο Κίεβο θα μεταβεί αύριο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε σε σταθμό του μετρό σε κεντρική πλατεία του Κιέβου.

«Αύριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στη χώρα μας: Θα συναντηθώ με τον υπουργό Άμυνας (Λόιντ Όστιν) και τον Άντονι Μπλίνκεν», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης που θα γίνει ακριβώς δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών η παράδοση αμερικανικών όπλων

Ο Ζελένσκι εξέφρασε, επιπλέον, την ελπίδα ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης «να έρθει να στηρίξει τον ουκρανικό λαό» στο Κίεβο, όταν η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέψει.

Κλείσιμο
Διευκρίνισε πως οι συνομιλίες αύριο θα επικεντρωθούν στην παράδοση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ενδείξεις, τα μηνύματα, τα βήματα, οι προθεσμίες, οι αριθμοί- μιλάω για όπλα των ΗΠΑ, όλα βελτιώθηκαν», είπε με ικανοποίηση, τονίζοντας πως είναι «ευγνώμων» προς την αμερικανική διοίκηση, ακόμα κι αν θα ήθελε «βαρύτερα και ισχυρότερα όπλα για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό».

Εξάλλου, όπως είπε, η Ουκρανία θέλει οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν να είναι μία από τις εγγυήτριες χώρες ασφαλείας προκειμένου να την προστατεύσουν από μελλοντικές απειλές.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, σημείωσε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να μιλήσουν με τη Γερμανία σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.


Τι διαμηνύει στη Ρωσία


Ο Ζελένσκι τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος». 

«Πιστεύω πως εκείνος που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτόν», είπε ο Ζελένσκι. «Δεν φοβάμαι να συναντήσω (τον Πούτιν)», επανέλαβε, εφόσον βοηθήσει στο να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Επίσης, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει χρήση ενός πυρηνικού όπλου, όμως δεν θέλει να πιστέψει ότι θα το έκανε.


Επιπλέον, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, εάν οι στρατιωτικοί του που έχουν καταφύγει σε ένα τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα στο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σκοτωθούν από τον ρωσικό στρατό.

«Εάν οι άνδρες μας σκοτωθούν στη Μαριούπολη και εάν ψευδο-δημοψηφίσματα διοργανωθούν στην περιοχή της Χερσώνας (νότια), τότε η Ουκρανία θα αποσυρθεί από κάθε διαδικασία διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ζελένσκι από το Κίεβο.






Ειδήσεις σήμερα:

Η μητέρα και η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου πέταξαν αντικείμενα από τους τάφους της Μαλένας και της Ίριδας


Για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών ψηφίζουν οι Γάλλοι της Βόρειας Αμερικής


Ουκρανοί πρόσφυγες σχηματίζουν ουρές περιμένοντας να παραλάβουν τρόφιμα στην Ελβετία  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης