Σανγκάη: Έλληνες επιστήμονες αναλύουν το lockdown - «Πώς να ελέγξεις 25 εκατ. κλειδωμένους μέσα»

Σανγκάη: Έλληνες επιστήμονες αναλύουν το lockdown - «Πώς να ελέγξεις 25 εκατ. κλειδωμένους μέσα»

Πλήθος ηλικιωμένων ανεμβολίαστων για τον κορωνοϊό στην Κίνα - Εντείνεται η κρίση στη Σανγκάη - «Ελπίζω να μην μας κρύβουν κάτι», λέει ο Παναγιώτης Γαλατσάτος - Σε τι οφείλονται οι σκληρές εικόνες

covid_shanghai_art
Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σανγκάη αφότου επιβλήθηκε lockdown στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, στα τέλη του Μαρτίου.

Οι σκηνες που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στο μεγάλο αστικό κέντρο της Κίνας προκαλούν ανησυχία στον υπόλοιπο πλανήτη και φόβο μην «εξαπλωθεί» εκ νέου ένα γενικευμένο lockdown. Η Κίνα μένει πιστή στην στρατηγική που ακολουθεί από την αρχή της πανδημίας. Η τακτική «μηδενικής covid» δημιουργεί τις πολύ σκληρές εικόνες με ανθρώπους στιβαγμένους σε κέντρα καραντίνας και άλλους να τους κνηγούν με απόχες για να τους πιάσουν. 

Καθηγητής Γαλιατσάτος για Σανγκάη: Ελπίζω να μην μας κρύβουν κάτι

Προβληματισμό για το εξαιρετικά σκληρό lockdown και τα αυταρχικά μέτρα στη Σανγκάη εξέφρασε σήμερα ο Παναγής Γαλιατσάτος – πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Ο κ. Γαλιατσάτος εξέφρασε την ελπίδα να είναι θέμα πολιτισμού αυτά που συμβαίνουν, και όχι η Κίνα να κρύβει μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. 

«Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σανγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα» δήλωσε ο πνευμονολόγος στον ΣΚΑΪ. 

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, «έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σαγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενα… Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μας το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID». 
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjbcjbdey349)
 

«Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δε θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω» σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Η εξήγηση Παυλάκη για τη Σανγκάη

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης αναφέροντας πως «στην Ελλάδα όπως και στην Κίνα, ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ηλικιωμένοι. Ανεβαίνει το ποσοστό, γιατί η πανδημία που, πριν τις γιορτές, «χτυπούσε» τους νέους, τώρα τους πιο μεγάλους.

«Αυτό που έγινε στην Κίνα είναι ότι έγιναν θύματα και της δικής τους επιτυχίας αλλά και της συμπεριφοράς της ως προς την αντιμετώπιση του ιού, καθώς δεν πήραν κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χόνγκ Κονγκ, που είναι ο «παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων», και έπειτα στην κατάταξη είναι η Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χογνγκ Κονγκ έχουν γηραιότερο πληθυσμό, όπως και στην Ελλάδα, πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν έχουμε 25 εκατομμύρια κλειδωμένους μέσα, είναι δύσκολο να τους ελέγξεις από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Κίνα, εάν ξεφύγει η πανδημία θα έχουν πολλούς νεκρούς. άν η Κίνα είχε μία καταστροφή όπως άλλες χώρες, θα υπήρχαν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Εάν πέσει η Κίνα και η Ταϊβάν, τότε θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση», συνέχισε μιλώντας για την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα.
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjd2hlyikzz5)
 

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Οι πολίτες έχουν τρία βασικά καθήκοντα: να μην μολυνθούν γιατί ο ιός είναι κακός, να εμβολιαστούν αλλά και να κάνουν τεστ πριν πάνε κάπου ή εάν επισκεφθούν ηλικιωμένους αλλά και πολύ κόσμο», κατέληξε λεγοντας ο κ. Παυλάκης.

Τα τέσσερα σημαντικά στοιχεία για τη Σανγκάη

Ο καθηγητής Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε αρχικά τα τέσσερα στοιχεία που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για την Κίνα:

«Το πρώτο που γνωρίζουμε είναι ότι στην Κίνα αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Όμικρον 2, η οποία είναι υπερμεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του οργανισμού μας», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Επίσης, έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5, που είχε εμφανιστεί στη Νότια Αφρική» και «δυστυχώς από την Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την παραλλαγή. Και αυτή (σ.σ. η 5) είναι πιο μεταδοτική αλλά έχει λιγότερα συμπτώματα».

Επίσης, όπως λέει:  «Ο εμβολιασμός στην Κίνα έχει καλύψει με δύο δόσεις περίπου το 85 με 88% του πληθυσμού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, 3η δόση κάνουν μετά από έξι μήνες. Ακόμη, δεν έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% των ατόμων που είναι πάνω από 80 ετών. Τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA. Άρα, καθώς δεν έχει γίνει αναμνηστική δόση και επιπλέον υπάρχουν τόσα πολλά άτομα πάνω από 80 ετών, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα».

«Καλό θα ήταν και η Ελλάδα να παρακολουθεί την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, «οι οποίες είναι καινούριες παραλλαγές και έχουν εμφανιστεί στην Αφρική και ήδη έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη», σχολίασε επίσης ο κ. Τριανταφυλλίδης. Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως «όταν κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει μολυνθεί, τα φάρμακα που του δίνουν είναι τα παραδοσιακά της κινεζικής ιατρικής. Δυστυχώς, δηλαδή και η θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιούν δεν είναι η πιο κατάλληλη».
Κλείσιμο
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjd56fcdalhd)


Ο καθηγητής υπογράμμισε και ένα σημείο που του κάνει εντύπωση, σύμφωνα με τον ίδιο: «Είχα πάντα αμφιβολίες στα στοιχεία που μας ανακοινώνουν. Έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν πει αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε ο ιός. Μου κάνει εντύπωση να έχουν ανακοινώσει μόνο τρεις θανάτους, όταν το Reuters διαπίστωσε ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο ήταν πάνω από 20».


Οι 3 λόγοι πίσω από το ακραίο lockdown της Σανγκάης

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μίλησε στο onlarissa.gr και εξήγησε γιατί κατά τη γνώμη του βλέπουμε όλες αυτές τις σκηνές. «Εγώ δεν φαντάζομαι σενάρια συνωμοσίας. Θα σας παραθέσω μερικούς λόγους που κατά την εκτίμησή μου γίνονται στην Σανγκάη όλα αυτά.

Πρώτον οι Κινέζοι ξεκίνησαν με την λογική του covid zero, δηλαδή να μην έχουν κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Η Κίνα για πάρα πολύ καιρό δεν είχε μολύνσεις. Βρεθήκαν λοιπόν με μια συνταγή που είχαν και δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Δηλαδή ξαφνικά με την Όμικρον έχουν πολλά κρούσματα χωρίς όμως να έχουν εισαγωγές και νοσηλείες, καθώς η Όμικρον είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός. Οπότε έχουν το σενάριο τους και δύσκολα ξεφεύγουν από αυτό. Κάπως έτσι είναι όμως και γενικά η νοοτροπία των Κινέζων. Οπότε η πολιτική τους απέτυχε και ήταν λογικό να αποτύχει με μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική.

Δεύτερον έχουν ένα εμβόλιο, το κινεζικό, με το οποίο έχουν εμβολιαστεί όλοι αλλά δεν ξέρουμε πόσο δραστικό είναι.

Τρίτον έχουν πολύ κόσμο σε μεγάλη ηλικία, από 80 ετών και άνω, ανεμβολίαστους. Και επειδή η Κίνα έχει πολύ πληθυσμό, με πυκνοκατοικημένες περιοχές, πιθανότατα να ανησυχούν ότι θα νοσήσουν πολλοί μεγάλοι σε ηλικία και θα μπλοκάρουν τα νοσοκομεία τους.

Θεωρώ ότι ο πρώτος λόγος της λογικής που έχουν, δηλαδή του covid zero είναι ο πιο σημαντικός που συμβαίνουν όλα αυτά στην Σανγκάη. Βλέπουμε και εδώ στην Ελλάδα ότι η «Όμικρον» είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εύκολα κολλάει ο ένας τον άλλον, οπότε η πολιτική τους να μην υπάρχουν καθόλου μολύνσεις απέτυχε. Και επειδή είναι ένας λαός κολλημένος γενικά και δύσκολα ξεκολλάει από τακτικές που υιοθέτει, εκεί έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, ενώ εδώ στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική έχουμε αποφασίσει ότι θα ζήσουμε τον κορωνοϊό.

Οπότε φυσικά και δεν υιοθετώ τίποτα από όλα αυτά για νέες μεταλλάξεις και νέους ιούς.

Σας είπα ότι για μένα οι λόγοι είναι το σενάριο της εκρίζωσης που δεν δούλεψε, το εμβόλιό τους που είναι αμφίβολο και ότι πολύ κόσμος πάνω από 80 ετών είναι ανεμβολίαστος».

Δείτε βίντεο: Σαγκάη- lockdown: Επιστρατεύουν αυτοκίνητα και αποθήκες για να εξασφαλίσουν προμήθειες στους ηλικιωμένους
Σαγκάη: Επιστρατεύουν αυτοκίνητα και αποθήκες για να εξασφαλίσουν προμήθειες στους ηλικιωμένους


Ειδήσεις σήμερα

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η έξτρα μιάμιση δόση

Έξι νεκροί από επίθεση με πυραύλους στο Λβιβ

Επιμένει στο αίτημα αποφυλάκισης η Πισπιρίγκου και τα «βάζει» με τους γιατρούς για την κεταμίνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης