Με εντολή Πούτιν εκκαθαρίσεις 150 αξιωματικών της FSB που ασχολούνταν με το «ουκρανικό ζήτημα»

Με εντολή Πούτιν εκκαθαρίσεις 150 αξιωματικών της FSB που ασχολούνταν με το «ουκρανικό ζήτημα»

Θύματα υπήρξαν άνδρες της 5ης υπηρεσίας - Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής, Σεργκέι Μπεσέντα

fsb-main
Ο επικεφαλής τους ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, Χρίστο Γκρόζεφ, ανέφερε ότι έγινε μια μεγάλη εκκαθάριση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γκρόζεφ, θύματα της εκκαθάρισης υπήρξαν 150 αξιωματικοί της 5ης υπηρεσίας, που ασχολούνταν με το «ουκρανικό ζήτημα».

Ο πρώην επικεφαλής της 5ης υπηρεσίας της FSN αντισυνταγματάρχης Σεργκέι Μπεσέντα ήδη έχει συλληφθεί.

Από τον κατ’ οίκον περιορισμό στις φυλακές Λεφόρτοβο

Ο Μπεσέντα, επικεφαλής της 5ης Υπηρεσίας του FSB βρίσκεται στις φυλακές Λεφόρτοβο. Ήδη από τον Μάρτιο είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με την τότε φημολογία, ο Μπεσέντα ήρθε σε ρήξη με τον Πούτιν.

Σύμφωνα με τους Times της Mόσχας, η 5η υπηρεσία είχε την ευθύνη για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, όπως και για την καλλιέργεια πολιτικής υποστήριξης για το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

H FSΒ είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει τη σύλληψη του Μπεσέντα, καθώς είχε κάνει λόγο για απλή ανάκριση. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν γλίτωσε την κράτησή του στις φυλακές.

Σύμφωνα με παρατηρητές, οι εξελίξεις δείχνουν τη μεταστροφή στη σχέση του Πούτιν με τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Πούτιν δημιούργησε την 5η Υπηρεσία

Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι η 5η Υπηρεσία είναι το μόνο τμήμα που δημιούργησε ο Πούτιν όταν ήταν διευθυντής της FSB. Το 1998, ο Πούτιν είχε ιδρύσει μια μικρή διεύθυνση για την επίβλεψη των περιφερειακών τμημάτων, που ήταν επιφορτισμένη με τη στρατολόγηση ξένων υπηκόων.

Η 5η Υπηρεσία έγινε ιδιαίτερα ισχυρή τα χρόνια που ακολούθησαν και αποτέλεσε το κύριο όπλο του Πούτιν για να κρατήσει τις πρώην σοβιετικές χώρες σε ρωσική τροχιά. Η διοίκηση είχε ανατεθεί σε έναν από τους πιο έμπιστους στρατηγούς του Πούτιν, τον Μπεσέντα.

Ο Μπεσέντα ξεκίνησε την καριέρα του στο Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπείας, που θεωρείται η ελίτ της FSB. Από εκεί προήχθη αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος που έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων της CIA στη Μόσχα, ενώ ήταν από τους κύριους συνδέσμους για τον σταθμό της CIA της Μόσχας τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.


Ειδήσεις σήμερα

Εφετείο: Διακοπή για τον Μάιο στη δίκη του ντράμερ Γ. Γιαννόπουλου για την αποπλάνηση 6χρονης

Μπακογιάννη για γαλλικές εκλογές: Αναστεναγμός ανακούφισης στην Ευρώπη

Αγωνία για 41χρονο στη Λάρισα - Αγνοείται για 12η ημέρα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης