Εισβολή στην Ουκρανία: Κυνήγι μαγισσών στη Ρωσία, φοβούνται τον Πούτιν και δείχνουν «προδότες»

Εισβολή στην Ουκρανία: Κυνήγι μαγισσών στη Ρωσία, φοβούνται τον Πούτιν και δείχνουν «προδότες»

Πώς η ομιλία  του Ρώσου προέδρου έκανε τους πολίτες να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου - Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών όσοι δεν συμφωνούν με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία - «Καταδώστε τα παράσιτα» λένε οι κρατικές αρχές

antiwar_protest
Αν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει φροντίσει να αποκοπεί η χώρα του από κάθε είδους δυτική «παραπληροφόρηση», ο διχασμός μεταξύ των πολιτών φαίνεται να έχει λάβει διαστάσεις... παράνοιας, με αφορμή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Οι απαρχές της ρωσικής εθνικής πόλωσης, όπως όλα δείχνουν, έχουν τις ρίζες τους στην ομιλία του Ρώσου προέδρου της 16ης Μαρτίου, στην οποία υποστήριξε τα εξής: «Η ρωσική κοινωνία χρειάζεται "αυτοκάθαρση" κατά την οποία οι άνθρωποι θα διακρίνουν τους αληθινούς πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες και απλά θα τους φτύνουν, όπως μια μύγα που μπήκε κατά λάθος στο στόμα τους».

Στην πραγματικότητα σκοπός της ομιλίας ήταν ο εκφοβισμός από μέρους της κυβέρνησης όλων εκείνων που θα ήθελαν να ακολουθήσουν τους πρώτους διαδηλωτές υπέρ της ειρήνης - μετά από τις πρώτες ώρες της εισβολής στην Ουκρανία , σε δεκάδες ρωσικές πόλεις είχαν διοργανωθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που κατεστάλησαν από την Αστυνομία, ενώ  χιλιάδες άνθρωποι  φυλακίστηκαν. 

Οι καταγγελίες μεταξύ αγνώστων, φίλων, αλλά και συγγενών δίνουν και παίρνουν υπό τον φόβο ότι, αν δεν καρφώσουν όσους περισσότερους «προδότες» μπορούν, θα θεωρηθούν οι ίδιοι ως τέτοιοι μετά τις επίσημες και κατηγορηματικές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη σοβιετική λογική, όσοι επιλέγουν να μην αναφέρουν τους συμπολίτες τους θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι ίδιοι ύποπτοι. «Σε αυτές τις συνθήκες, ο φόβος επικρατεί ξανά στους ανθρώπους» δήλωσε ο Νικίτα Πετρόφ, κορυφαίος μελετητής της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας. «Και αυτός ο φόβος υπαγορεύει να γίνονται καταγγελίες».

Υπάρχουν αναφορές για μαθητές που καταγγέλλουν καθηγητές και για ανθρώπους που καταγγέλλουν τους γείτονές τους, ακόμη και πελάτες που κάθονται στο διπλανό τραπέζι. Σε ένα εμπορικό κέντρο στη δυτική Μόσχα, το μήνυμα «όχι στον πόλεμο» που αναρτήθηκε σε κατάστημα επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών οδήγησε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, Μαράτ Γκράτσεβ, στη σύλληψη του από την αστυνομία. 

Στο Καλίνινγκραντ, οι αρχές έστειλαν γραπτά μηνύματα στους κατοίκους καλώντας τους να δώσουν τα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις «προβοκατόρων» σε σχέση με την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν ρωσικές εφημερίδες. Μπορούν να το κάνουν εύκολα μέσω ενός ειδικού λογαριασμού στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Ένα εθνικιστικό πολιτικό κόμμα δημιούργησε ιστότοπο, καλώντας τους Ρώσους να αναφέρουν τα «παράσιτα».

Μέχρι σήμερα, 47 μέρες μετά την έναρξη της «ειδικής» εισβολής περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν τιμωρηθεί από το κράτος -ο καθένας με τρόπο που... αρμόζει στον ίδιο- ύστερα από τον νόμο που υπέγραψε ο Πούτιν σύμφωνα με τον οποίο θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών όσοι προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με την κυβερνητική γραμμή του Κρεμλίνου. Μεταξύ των συλληφθέντων κι ένας άνδρας που κρατούσε ένα χαρτί με οκτώ αστερίσκους που αναγράφονταν σε αυτό. Καταδικάστηκε, λοιπόν, γιατί... το «Όχι στον πόλεμο» στα ρωσικά έχει οκτώ γράμματα! Ήταν ένα σκληρό αλλά αναγκαίο μέτρο, είπε το Κρεμλίνο, δεδομένου του «πολέμου πληροφοριών» της Δύσης κατά της Ρωσίας.

«Πρόκειται για ένα είδος μεγάλου αστείου μέσα στο οποίο -για κακή μας τύχη- ζούμε» δήλωσε η κ. Αλεξάντρα Μπάγιεβα, επικεφαλής του νομικού τμήματος του OVD-Info, σχετικά με ορισμένες παράλογες διώξεις που σχετίζονται με τον πόλεμο. Η ίδια δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει απότομη αύξηση της συχνότητας με την οποία άνθρωποι καταγγέλλουν τους συμπολίτες τους. «Η καταπίεση δεν προέρχεται μόνο μόνο από τις κρατικές αρχές, αλλά και από απλούς πολίτες» εξήγησε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι  ποινές για  κριτική κατά του πολέμου έχουν περιοριστεί στην επιβολή προστίμων, όπως συνέβη με την δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιανίκοβα, που σήκωσε πανώ διαμαρτυρίας μέσα στο τηλεοπτικό στούντιο την ώρα των ειδήσεων. Ωστόσο, ορισμένοι «αντιρρησίες» καταδικάστηκαν σε έως και 30 ημέρες φυλάκισης, ενώ κάποιοι κινδυνεύουν από μεγαλύτερες ποινές, τόνισε η κ. Μπάγιεβα.

Από τις ακραίες εκφράσεις μίσους εναντίον όσων τάσσονται κατά της ρωσικής εισβολής δεν εξαιρούνται οι... ανήλικοι μαθητές. Στη πόλη Πένζα, στα δυτικά της χώρας, η καθηγήτρια αγγλικών, κ. Ιρίνα Γκεν, πήγε μια μέρα στην τάξη και βρήκε ένα τεράστιο «Ζ» γραμμένο στον πίνακα. Η ρωσική κυβέρνηση έχει προωθήσει το γράμμα ως σύμβολο υποστήριξης του πολέμου, αφού εμφανίζεται χαραγμένο σε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
Τότε, η καθηγήτρια σχολίασε στους μαθητές της ότι το σύμβολο έμοιαζε με μισή σβάστικα. Όταν ένας μαθητής τη ρώτησε «γιατί έχουμε αποκλειστεί από αθλητικές διοργανώσεις στην Ευρώπη;» εκείνη απάντησε: «Νομίζω πως αυτό είναι το σωστό, αυτό θα διαρκέσει έως ότου η Ρωσία αρχίσει να συμπεριφέρεται με πολιτισμένο τρόπο».

Ηχογραφημένο απόσπασμα από την δήλωση της καθηγήτριας δημοσιεύθηκε σε δημοφιλή λογαριασμό στο Telegram. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας τότε την κάλεσε και την προειδοποίησε ότι οι αναφορές της ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις επιθέσεις «αποτελούν 100% ποινική υπόθεση». Απειλείται τώρα με φυλάκιση από 10 έως 15 χρόνια.

Δείτε βίντεο: Κυνήγι μαγισσών στη Ρωσία, φοβούνται τον Πούτιν και δείχνουν «προδότες»
Κυνήγι μαγισσών στη Ρωσία, φοβούνται τον Πούτιν και δείχνουν «προδότες»


Ειδήσεις σήμερα

Εφετείο: Διακοπή για τον Μάιο στη δίκη του ντράμερ Γ. Γιαννόπουλου για την αποπλάνηση 6χρονης

Μπακογιάννη για γαλλικές εκλογές: Αναστεναγμός ανακούφισης στην Ευρώπη

Αγωνία για 41χρονο στη Λάρισα - Αγνοείται για 12η ημέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης