Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο καταγγέλλει τη Μόσχα για κλοπή θανατηφόρων ουσιών από το Τσερνόμπιλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο καταγγέλλει τη Μόσχα για κλοπή θανατηφόρων ουσιών από το Τσερνόμπιλ

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης της Ζώνης Αποκλεισμού της Ουκρανίας τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν σε χώρο αποθήκευσης της ερευνητικής βάσης Ecocentre και έκλεψαν 133 εξαιρετικά ραδιενεργές ουσίες

017_245434
Η Ουκρανία κατήγγειλε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που κατέλαβαν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ ότι έκλειψαν ραδιενεργές ουσίες μέσα από ερευνητικά εργαστήρια. Σύμφωνα με το Κίεβο δυνητικά οι ουσίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν πολλούς ανθρώπους.

Σημειώνεται πως με ανάρτησή της στα social media η Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης της Ζώνης Αποκλεισμού της Ουκρανίας είπε πως τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν σε χώρο αποθήκευσης της ερευνητικής βάσης Ecocentre και έκλεψαν 133 εξαιρετικά ραδιενεργές ουσίες. 



«Ακόμα και ένα μικρό μέρος αυτής της δραστηριότητας είναι θανατηφόρο εάν αντιμετωπιστεί με αντιεπαγγελματικό τρόπο», επεσήμανε ακόμη η υπηρεσία, και συμπλήρωσε πως  «η τοποθεσία των κλεμμένων ουσιών είναι προς το παρόν άγνωστη». Την ίδια ώρα το BBC που έχει ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει από κάποια ανεξάρτητη πηγή αυτές τις πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκουλαστσένκο ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εκτέθηκαν σε μια «σοκαριστική» ποσότητα πυρηνικής ακτινοβολίας, λέγοντας ότι ορισμένοι από αυτούς μπορεί να έχουν λιγότερο από ένα χρόνο ζωής.

«Έσκαψαν γυμνό έδαφος μολυσμένο με ραδιενέργεια, μάζεψαν ραδιενεργή άμμο σε σακούλες για οχύρωση, ανέπνευσαν αυτή τη σκόνη», δήλωσε ο Γκουλαστσένκο σε ανάρτησή του στο Facebook την Παρασκευή έπειτα από επίσκεψη στη ζώνη αποκλεισμού.




Ειδήσεις σήμερα

Γαλλικές εκλογές: Τι δείχνει το πρώτο exit poll για τα ποσοστά Μακρόν και Λεπέν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσος στρατιώτης βίασε και σκότωσε μωρό - Σωματέμποροι δρουν στα σύνορα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με βροχές και καταιγίδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης