Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ: Ο ολιγάρχης-«φερέφωνο» του Πούτιν λέει ότι η Ρωσία διεξάγει «ιερό πόλεμο» κατά σατανιστών

Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ: Ο ολιγάρχης-«φερέφωνο» του Πούτιν λέει ότι η Ρωσία διεξάγει «ιερό πόλεμο» κατά σατανιστών

Ο Ρώσος μεγιστάνας ήθελε να στήσει κανάλι και στην Ελλάδα, προωθώντας την προπαγάνδα της Μόσχας - Βρήκε βήμα στη ρωσική τηλεόραση, προβάλλοντας το νέο αφήγημα του Κρεμλίνου – Βρίσκεται στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων ήδη από το 2014

Konstantin-Malofeyev-0
«Ιερό πόλεμο» ενάντια σε «σατανιστές» και «παγανιστές» χαρακτηρίζει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ο Ρώσος μεγιστάνας Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, που είχε στήσει δίκτυο ρωσικής προπαγάνδας στην Ευρώπη, με παρακλάδι και στην Ελλάδα.

Ο μεγιστάνας διατύπωσε τις απόψεις του σε εκπομπή του Channel One, λέγοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν διεξάγει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αλλά «ιερό πόλεμο» κατά σατανιστών και παγανιστών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο ο Μαλοφέγιεφ παραμένει πιστός, είχε δικαιολογήσει την εισβολή -ή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την είχε χαρακτηρίσει – κάνοντας λόγο για γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου, με στόχο την «αποναζιστοποίηση» και «αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας.



Βλέπουν πίσω από τα λόγια του τη νέα ρωσική προπαγάνδα

Η τοποθέτηση του Μαλοφέγιεφ φαίνεται ότι δεν είναι μεμονωμένη. Το τελευταίο διάστημα υποστηρικτές του στενού κύκλου του Πούτιν βγαίνουν στα κρατικά ρωσικά κανάλια, εκφράζοντας την καταδίκη τους σε «σατανιστές και ειδωλολάτρες», κάτι που ερμηνεύεται ότι είναι το νέο -έστω και μη κυρίαρχο ακόμη αφήγημα – της ρωσικής προπαγάνδας.

Η φράση του προκάλεσε την αντίδραση του Φράνσις Σκαρ, που καλύπτει τη Ρωσία για το BBC και μετέφρασε τα όσα είπε στο twitter. Ο Μαξ Σέντον, των Financial Times σχολίασε λέγοντας ότι «το Κρεμλίνο θέλει να προωθήσει τους κάποτε περιθωριακούς ιμπεριαλιστές ιδεολόγους σαν τον Μαλοφέγιεφ, βγάζοντάς τους σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης της κρατικής τηλεόρασης».



Το Channel One, που εμφανίστηκε ο Μαλοφέγιεφ είναι ο σταθμός που τον περασμένο μήνα είχε προβάλλει ζωντανά την απροειδοποίητη διαμαρτυρία της Μαρίνα Οβσιάνικοβα, που εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή κρατώντας πανό και φωνάζοντας «Σταματήστε τον πόλεμο, όχι στον πόλεμο». Αν και γρήγορα η οθόνη απομακρύνθηκε, το μήνυμα είχε ήδη προβληθεί και στη δημοσιογράφο επεβλήθη πρόστιμο.

Πάντως τα σχόλια του Μαλοφέγιεφ περί «σατανιστών» προκάλεσαν την αντίδραση και του Αμερικανού συγγραφέα Mark Sumner, που υποστήριξε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να προωθήσει όλο και πιο δραματικές αφηγήσεις για να πείσει τους πολίτες της ότι η εισβολή είναι δικαιολογημένη. Μάλιστα όπως υπογράμμισε, όταν η προπαγάνδα ξεκινά με τη φράση «Πολεμάμε τους Ναζί», δεν υπάρχουν πραγματικά επιλογές για να κλιμακωθεί, πέραν του σατανισμού.

Ποιος είναι ο ορθόδοξος μεγιστάνας

Κλείσιμο
Ο Μαλοφέγιεφ διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, ενώ διατηρεί το δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Εδώ και χρόνια, προωθεί το όνειρό του για επιστροφή της Ρωσίας στο 1917 με την επαναφορά της βασιλείας και των Τσάρων. Ωστόσο, έχει παραδεχθεί ότι ο στόχος του σχεδόν έχει επιτευχθεί, αφού ο Ρώσος πρόεδρος είναι ότι πιο κοντά μπορεί να βρει κανείς σε Ρώσο μονάρχη.

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ έχει βρεθεί από το 2014 στο στόχαστρο των Αμερικανικών κυρώσεων, καθώς ήταν βασικός χρηματοδότης των Ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Πρόσφατα, ο συνεργάτης του και Αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός Τζακ Χάνικ συνελήφθη, καθώς έχει συνεργαστεί μαζί του. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο Χάνικ παραβίασε τις κυρώσεις, αλλά έκανε και σε ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI, καθώς είχε αρνηθεί την εργασιακή του σχέση με τον μεγιστάνα, ενώ λειτουργεί ως εκπρόσωπός του.

Πώς άπλωσε τα «δίχτυα» του και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο παραγωγός από το 2013 και μετά είναι ο στενότερος συνεργάτης του Ρώσου ολιγάρχη, ο οποίος έχει συνδεθεί από τους Αμερικανούς με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Μεταξύ όλων των άλλων, ο Μαλοφέγιεφ τον είχε προσλάβει για να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τη διάχυση της ρωσικής προπαγάνδας στην Ευρώπη.

Κατά το κατηγορητήριο, στην Ελλάδα είχε δημιουργήσει το δικτύο Hellasnetwork, με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη.

Δηλώνει πρωτίστως Ορθόδοξος και δευτερευόντως Ρώσος

Ο ολιγάρχης, σύμφωνα με τον Αμερικανό εισαγγελέα, είναι ο βασικότερος χρηματοδότης των Ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Κριμαία, ενώ κατηγορείται τόσο για ενορχήστρωση της εισβολής όσο και για άλλες επιθετικές κινήσεις. Το προσωνύμιό του είναι «παπάς», εξαιτίας των σχέσεων που διατηρεί με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Μαλοφέγιεφ δηλώνει πρωτίστως Χριστιανός Ορθόδοξος και δευτερευόντως Ρώσος πατριώτης. Είναι το τρίτο παιδί μιας οικογένειας επιστημόνων. Γεννήθηκε λίγο έξω από τη Μόσχα. Το 1996 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital. Παρά το νεαρό της ηλικίας του έγινε επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικών Οικονομικών στην MDM Bank, κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια. Το 2005 ίδρυσε τον όμιλο Marshall Capital Partners, ο οποίος ειδικεύεται σε επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, στα μέσα ενημέρωσης, στην τεχνολογία, στα ακίνητα και στη γεωργία.

Την περίοδο εκείνη ήταν που η προσωπική του περιουσία εκτοξεύθηκε, όπως και η πολιτική του δράση. Το 2007 ίδρυσε το Ίδρυμα του Αγίου Βασιλείου και τη Ρωσική Εταιρεία Φιλανθρωπιστών για την Προστασία της Μητρότητας και της Παιδικής Ηλικίας. Από το 2015, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Tsargrad Media Group. Μέχρι το 2017, ήταν ο γενικός παραγωγός του τηλεοπτικού καναλιού Tsargrad, που στήριζε τον Πούτιν και την Ορθοδοξία. 

Στη Δύση θεωρούν ότι κέρδισε το «στέμμα» στις ρωσικές τηλεπικοινωνίες με τη στήριξη του Πούτιν. Ωστόσο, έχασε σχεδόν τα πάντα το 2014, όταν του επιβλήθηκαν οι κυρώσεις. Ο ίδιος αρνείται ότι χρηματοδότησε τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν έχει κρύψει τα αντιαμερικανικά συναισθήματά του.

Αρνείται ότι κάνει προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν

Στις δυτικές κατηγορίες απαντάει ότι δεν κάνει προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν, αλλά πολεμά τη δυτική προπαγάνδα κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, αντιτίθεται στην ομοφυλοφιλία, στα ναρκωτικά και στην παιδοφιλία. Έκτοτε, η επιχειρηματική του αυτοκρατορία φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αρκετές από τις εταιρείες του βρίσκονται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν δυσθεώρητες φορολογικές οφειλές.

Πλέον, μετά και τις κυρώσεις, μένει μόνιμα στη Μόσχα, ενώ δεν του επιτρέπονται τα ταξίδια στην ΕΕ. Ο ίδιος αρνείται τον όρο «ολιγάρχης» καθώς ζει σε διαμέρισμα, δεν διαθέτει γιοτ ή τετ, ούτε διάγει πολυτελή βίο. Κυρίως διαβάζει ιστορία –κυρίως βυζαντινή– και συνήθιζε να επισκέπτεται ορθόδοξα μοναστήρια σε όλο τον κόσμο.

Το λιτό, σχεδόν μοναστικό γραφείο του είναι γεμάτο από σπάνιες χριστιανικές εικόνες που φτάνουν μέχρι και τον 12ο αιώνα. Μιλά εξαιρετικά αγγλικά, έχει χιούμορ και το όνειρό του είναι η αποκατάσταση της Μοναρχίας, να γίνει η Ρωσία όπως ήταν πριν από το 1917.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, πάντως, ο Αμερικανός εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς δήλωσε γι’ αυτόν: «Είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, αφού προσδιορίστηκε από την OFAC ότι ήταν μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για την προώθηση των συνδεδεμένων με τη Ρωσία αυτονομιστικών ομάδων που δρουν στο κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στον Μαλοφέγιεφ απαγορεύουν στους πολίτες των ΗΠΑ να εργάζονται ή να συναλλάσσονται μαζί του, αλλά, όπως λέγεται, ο Χάνικ παραβίασε αυτές τις κυρώσεις, δουλεύοντας απευθείας για τον Μαλοφέγιεφ σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια πολλών ετών».

Ειδήσεις σήμερα:

Σταγόνα στον ωκεανό η σύλληψη της Πισπιρίγκου, λέει ο Κατερινόπουλος

Νέα καταγγελία: Ο Μάνος Δασκαλάκης πούλησε διαμέρισμα της σπιτονοικοκυράς αξίας 250.000 ευρώ
Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί - Λένε ότι ανακατέλαβαν τουλάχιστον 30 περιοχές γύρω από το Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης