Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα περιορίσει τις βίζες για πολίτες από «μη φιλικές χώρες», λέει ο Λαβρόφ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα περιορίσει τις βίζες για πολίτες από «μη φιλικές χώρες», λέει ο Λαβρόφ

Το ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

lavrof
Η Ρωσία ετοιμάζει μέτρα αντιποίνων σε σχέση με τις βίζες εισόδου στην χώρα, τα οποία θα περιορίσουν την είσοδο πολιτών από «μη φιλικές χώρες», ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος  υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση του πως «δεν υπάρχει καμία απομόνωση για τη Ρωσία», με αφορμή τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της στην Ουκρανία, μιλώντας σε σερβικά μέσα ενημέρωσης, συμπληρώνοντας πως «η χώρα μας έχει έναν τεράστιο αριθμό συμμάχων».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε, επίσης, τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα σαν «τις καλύτερες στην ιστορία».

Σε σχέση με την πιθανή συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, ο Λαβρόφ είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος «ποτέ δεν τις αρνήθηκε, ωστόσο πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία». «Οποιαδήποτε συνάντηση των δύο ανδρών για αναλλαγή απόψεων σχετικά με τον πόλεμο θα ήταν αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική» είπε σχετικά.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας θα επανεκκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ή αύριο. Μάλιστα, όπως είπε, αυτή τη φορά «το Κίεβο δεν μπορεί να αρκεστεί μονάχα στην παρουσία... Πρέπει να φύγει από το τραπέζι με κάποιο αποτέλεσμα».

Σχολιάζοντας την επιβολή κυρώσεων, ο Λαβρόφ είπε πως «η Δύση θέτει ως καθήκον της να περιορίσει την ανάπτυξη της Ρωσίας επιβάλλοντας κυρώσεις, επομένως πάντα θα βρίσκει λόγο για την εφαρμογή τους».

«Νομίζω ότι πάντα θα υπάρχει λόγος για κυρώσεις, αφού ο στόχος δεν είναι να λυθεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά ο στόχος είναι να περιοριστεί η ανάπτυξη της Ρωσίας στρατηγικά και γεωπολιτικά. Επομένως, γνωρίζουμε καλά την ικανότητα της Δύσης να αναζητά λόγους», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η κατάσταση στις βαλκανικές χώρες

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Μόσχα βλέπει την πίεση που ασκείται στις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, να συμμετάσχουν στις νέες κυρώσεις, καλύπτοντας όλους τους τομείς - από οικονομικό και πολιτικό έως πολιτιστικό και ανθρωπιστικό.

«Βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου πίεση στη συνολική εκστρατεία, την οποία ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί αποκαλούν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», είπε. «Εδώ υπάρχει μια αποκλειστικά ιδεολογική προσέγγιση που στοχεύει στη συνέχιση της πίεσης στη Ρωσία προκειμένου να καταστείλει την ανεξαρτησία της στη διεθνή σκηνή, να την υποτάξει στις αξίες που η Ευρώπη έχει από καιρό αρχίσει να εφαρμόζει, παρά τις χριστιανικές της ρίζες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίθεση στη Δύση

Ακολούθως, ο Λαβρόφ επιτέθηκε στη Δύση, λέγοντας πως «δεν έδωσε δεκάρα» για την κυριαρχική ισότητα όλων των κρατών και το διεθνές δίκαιο. «Κατάργησαν ακόμη και τον ίδιο τον όρο «διεθνές δίκαιο», που συνεπάγεται, πρώτα απ’ όλα, σεβασμό των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την αρχή της κυρίαρχης ισότητας των κρατών. Γενικά, οι δυτικοί συνάδελφοί μας δεν έδωσαν δεκάρα, με συγχωρείτε για την αγενή έκφραση, για την κυριαρχική ισότητα των κρατών και για τα διεθνή δικαιώματα», είπε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.



Ειδήσεις σήμερα:

Όσκαρ 2022: Οι νικητές και η επίθεση του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ επί σκηνής

Ξεκινά τριήμερο διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία - Ο Ζελένσκι συζητά την ουδετερότητα, αλλά όχι τη διχοτόμηση

Σήμερα «κλειδώνει» η ημερομηνία της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή - Ποια κόμματα είναι υπέρ και ποια κατά

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης