Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ζελένσκι: Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του προς την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ζελένσκι: Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του προς την Ουκρανία

Συνομιλία μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Οι δύο ηγέτες εστίασαν στα περί προάσπισης της εδαφικής κυριαρχίας και στις διαπραγματεύσεις

erdo-zel
Συνομιλία είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτντογάν με τον Ουκρανό ομόλογό του μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.  Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για την προάσπιση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. 

Οι δύο ηγέτες εστίασαν και στις διαπραγματεύσεις που αναμένονται ανάμεσα στη ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία. 

«Πολύ δύσκολες» χαρακτήρισε, νωρίτερα, τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ απέρριψε κάθε «συναίνεση» με τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Κουλέμπα απέρριψε τις αναφορές ότι έχει υπάρχει πρόοδος στην επίλυση τεσσάρων εκ των έξι σημείων κλειδιών, αναφέροντας: «Δεν υπάρχει συναίνεση με τη Ρωσία στα τέσσερα σημεία».

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία τηρεί σθεναρή στάση και δεν εγκαταλείπει τα αιτήματά της. Επιμένουμε, καταρχάς, σε μια εκεχειρία, σε εγγυήσεις ασφαλείας και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι υπάρχει περιορισμένη πρόοδος

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, που αναμεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διαπραγματευτής της Μόσχας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε σήμερα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έρχονται κοντά στο να κατανοήσουν δευτερεύοντα θέματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως έχει καταγραφεί περιορισμένη πρόοδος στα σημαντικότερα σημεία.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όλη την εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, σε μορφή τηλεδιάσκεψης και θα συνεχίσουμε αύριο», είπε ο Μεντίνσκι.

«Σε δευτερεύοντα θέματα, οι θέσεις συγκλίνουν. Εντούτοις, στα βασικά πολιτικά θέματα, στην πραγματικότητα προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα».


Ειδήσεις σήμερα:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης