Σύνοδος G7: Ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία μέσω ενίσχυσης συνεργασίας με ΗΠΑ και Καναδά «βλέπει» ο Μακρόν

Σύνοδος G7: Ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία μέσω ενίσχυσης συνεργασίας με ΗΠΑ και Καναδά «βλέπει» ο Μακρόν

Χρειάζεται συνεχής διάλογος με τον Πούτιν για να κατανοήσει ποια είναι τα όρια, είπε ο Μακρόν - Χαρακτήρισε «δύμαμη μετριοπάθειας» την Κίνα - Διπλωματική τοποθέτηση από τον Γάλλο πρόεδρο σε ερώτηση που δέχρηκε σχετικά με γαλλικές εταιρείες, οι οποίες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία

macron_1
Οι χώρες της ΕΕ θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ και τον Καναδά για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο μέσω της διαφοροποίησης των αγορών και μιας πολιτικής συνεργασίας με άλλες χώρες της G7. Ορισμένες χώρες θα αυξήσουν την παραγωγή υδρογονανθράκων, κάποιες θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση... Από αυτή την άποψη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς συμβάλλουν σημαντικά και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μαζί τους για να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση» είπε ο Μακρόν μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε στη Γαλλία εξαιτίας εταιρειών, όπως η Renault και η Leroy Merlin, οι οποίες αποφάσισαν να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, ο Γάλλος πρόδρος είπε ότι στόχος ήταν να σταματήσει ο πόλεμος και να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις, αλλά και να «περιοριστεί ο αντίκτυπος στις οικονομίες μας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μακρόν είπε ότι ζήτησε από όλες τις γαλλικές εταιρείες «που δραστηριοποιούνται σε τομείςμ οι οποίοι υπόκεινται σε κυρώσεις» να «σεβαστούν τις αποφάσεις και τις ενέργειες της Γαλλίας», είπε. Ταυτόχρονα, όμως, είπε ότι υπάρχουν πιέσεις και κίνδυνοι για τη φήμη αυτών των εταιρειών, και ως εκ τούτου, «είναι επιλογή των διευθυντών αυτών των εταιρειών να εκτιμήσουν ανάλογα με τις ισορροπίες τους, τις δραστηριότητές τους και να κάνουν τις επιλογές που τους εξυπηρετουν».

Παράλληλα, ο Μακρόν τόνισε πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό παρέχοντας οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας πως περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, πριν ξεκινήσει η σύνοδος της ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι δεν αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία να έχουν αποτελέσματα «τις επόμενες ώρες ούτε τις επόμενες ημέρες» και επέμεινε ότι «πρέπει να γίνει συνεχής διάλογος» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα για «να κατανοήσει καλύτερα τα όρια».

Κλείσιμο
Ο Μακρόν είπε ακόμα για τις συνομιλίες του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινγκπίνγκ πως «είχα απέναντί ​​μου έναν ηγέτη που συμμεριζόταν τις ανησυχίες μας και διαφωνούσε με τον πόλεμο».

«Νομίζω ότι η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να είναι μια δύναμη μεσολάβησης και μετριοπάθειας», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Κίνα «σε αυτή τη βάση».


Ειδήσεις σήμερα:

Μπάιντεν μετά τη Σύνοδο G7: Αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους Ουκρανούς στην προάσπιση της εδαφικής τους κυριαρχίας

Με Rafale, Spitfire, θωρακισμένα M1117 και Μονάδες των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων η στρατιωτική παρέλαση της 25ς Μαρτίου

Οι ΗΠΑ «απαντούν» στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν με την... «Ομάδα Τίγρης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης