Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο στόχαστρο των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών 100 Ρώσοι πράκτορες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο στόχαστρο των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών 100 Ρώσοι πράκτορες

«Χορός κατασκόπων» και άγριο κυνηγητό μυστικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο - Στο στόχαστρο επίσης δεκάδες «σύνδεσμοι» της Μόσχας, αλλά και ρωσόφιλα προπαγανδιστικά media - Πλήρης φάκελος για 30 Ελληνες και Ρώσους επιχειρηματίες με στοιχεία για συναλλαγές τους από τις φορολογικές αρχές και την Τράπεζα της Ελλάδος

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
oligarxes_thema_xr
Οσο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται σκορπώντας θάνατο και ερείπια, τόσο αυξάνει και η διεθνής πίεση προς το καθεστώς Πούτιν, με τον καταιγισμό κυρώσεων και περιορισμών να προκαλεί οικονομικό στραγγαλισμό στη Μόσχα. Οι χώρες της Δύσης είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να σφίξουν κι άλλο τον κλοιό, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία περιμένει με το «δάχτυλο πάνω από το κουμπί» τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να επιβάλει όποιο μέτρο θεωρηθεί αναγκαίο ως απάντηση στις αγριότητες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Από πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, οικονομικών δραστηριοτήτων και επενδυτικών σχεδίων, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με καίριες υποδομές της χώρας όπως τα λιμάνια -τα πιθανά μέτρα αφορούν συνολικά 30 ολιγάρχες- έως έλεγχο και περιορισμό της δράσης περίπου 100 προσώπων που σχετίζονται με μυστικές υπηρεσίες και λόμπι «ρωσικού» ενδιαφέροντος, ανάμεσά τους και οι μηχανισμοί αναπαραγωγής της ρωσικής προπαγάνδας.

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, με πολιτική εντολή της κυβέρνησης, είναι έτοιμες να εξαπολύσουν ένα τσουνάμι σκληρών μέτρων εάν και για όποιον ζητηθεί από τις Βρυξέλλες, σε καμία περίπτωση όμως μονομερώς - πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως αναφέρουν ότι η χώρα μας έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε πέντε Ρώσους.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο κατάλογος που έχει καταρτιστεί με τους 30 ολιγάρχες και μεγαλοσχήμονες Ρώσους καθώς και παράγοντες που εμπλέκονται σε ρωσικού ενδιαφέροντος επιχειρηματικές δραστηριότητες συνοδεύεται από αντίστοιχους ογκώδεις φακέλους για καθεμία περίπτωση. Με πλήρη εικόνα και κάθε στοιχείο από υπηρεσίες, όπως οι φορολογικές, νομικές και άλλες αρχές του κράτους.

Παράλληλα έχει τεράστιο ενδιαφέρον η λίστα που έχουν καταρτίσει οι κρατικές υπηρεσίες με τα 100 άτομα που κινούνται σε πεδία ενδιαφέροντος της ρωσικής πρεσβείας στη χώρα και θεωρείται ότι δυνητικά θα μπορούσαν να επιδίδονται σε δραστηριότητες που εμπίπτουν σε διατάξεις περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας και άρα να τους επιβληθούν τα ανάλογα μέτρα.

Δεν περνά απαρατήρητο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες η Βουλγαρία απέλασε 10 Ρώσους διπλωμάτες, μέτρο που είναι πάντα στη φαρέτρα κάθε χώρας σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε πεδίο, δε, όπου εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες και συστήματα κατασκοπείας, η κατάσταση, λένε οι καλά γνωρίζοντες, θυμίζει το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου.

Μεγάλη προσοχή δίνει η κυβέρνηση και σε προπαγανδιστικούς βραχίονες, καθώς έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί ένας αξιοσημείωτος αριθμός μέσων ενημέρωσης, ιδίως στη Μακεδονία, που ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις του καθεστώτος Πούτιν. Οι πηγές χρηματοδότησης και οι σχέσεις με Ρώσους παράγοντες ακτινογραφούνται ώστε να τεθούν υπό εξονυχιστικό έλεγχο και να υπάρξουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα εάν παραβιάζονται νόμοι και επιβάλλεται από τις συνθήκες.

Να σημειωθεί ότι πέραν της προτεραιότητας να διαφυλαχθούν από αυτή τη ρευστή κατάσταση και τις αβέβαιες εξελίξεις οι υποδομές της χώρας, μεγάλη προσοχή υπάρχει και σε εμβληματικές επενδύσεις, όπως αυτή του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό ή του Βιτάλι Μπορίσοφ στην Κρήτη κ.ά.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος πέρα από το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του για την απόκτηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο και τον έλεγχο στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, πολλές μεγάλες εταιρείες, τον ΠΑΟΚ, αλλά και τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο στενός του συνεργάτης και ο άνθρωπος που τρέχει τα περισσότερα projects του Ελληνορώσου μεγιστάνα στην Ελλάδα Αρτούρ Νταβιντιάν επισκέφτηκε προ15θημέρου το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με κορυφαίο επιτελικό στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά όχι με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Νταβιντιάν ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις σχέσεις του κ. Σαββίδη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην παρούσα φάση. Το γεγονός ωστόσο ότι η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έχει... συστήσει δημοσίως στους Ελληνες πολίτες να ενημερώνονται από το OPEN TV, διατηρεί τα σύννεφα της αμφιβολίας γύρω από τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του κ. Σαββίδη, χωρίς πάντως να υπάρχει κυβερνητική πρόθεση να επισπεύσει οποιοδήποτε μέτρο. Ξεκαθαρίζει προς τούτο ότι θα εναρμονιστεί και θα εφαρμόσει ευρωπαϊκές κυρώσεις για όποιον -και μόνο για όποιον- αυτές αφορούν, έστω κι αν ζητείται από διάφορες πλευρές να είναι πιο αυστηρή σε ορισμένες περιπτώσεις.
oligarxes_in__1_
Από την ΕΥΠ ελέγχονται καθημερινά τα «παιχνίδια» που παίζουν τα περίπου 100 άτομα που απασχολούνται σε ειδικούς ρόλους στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα
Κλείσιμο

Η Αλεξανδρούπολη

Στην Ελλάδα ο πρώτος συναγερμός χτύπησε έναν χρόνο πριν, όταν δύο αρχιπράκτορες των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών που είχαν υπηρετήσει για χρόνια στην Αθήνα στρατολογήθηκαν από τη Μόσχα και παρέδιδαν στους Ρώσους απόρρητα δελτία και έγγραφα του ΝΑΤΟ, προετοιμάζοντας ουσιαστικά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι ελληνικές υπηρεσίες ανέβασαν στο πορτοκαλί τα επίπεδα συναγερμού μετά τα όσα έβλεπαν να διαδραματίζονται γύρω από την Ουκρανία, για να φτάσουμε σήμερα στο κόκκινο, ώστε να υπάρχει εικόνα για το «τι συμβαίνει με τη Ρωσία» και πώς εξελίσσεται η στάση της Μόσχας έναντι της Αθήνας αλλά και έναντι του ΝΑΤΟ. Κι αυτό γιατί ο νούμερο ένα στόχος είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μπορεί, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις για να μεταφερθεί στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία. Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά το στρατιωτικό μονοπάτι «Διάδρομος 9», μήκους 2.800 χλμ., που φτάνει διασχίζοντας συνεχώς ΝΑΤΟϊκό έδαφος, μέχρι και το Ελσίνκι, χωρίς να χρησιμοποιηθούν τα στενά του Βοσπόρου. Ο φόβος είναι ότι οι Ρώσοι ίσως επιχειρήσουν να πλήξουν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που έχουν πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα σχετικά με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, εκτιμούν βάσει στοιχείων ότι δεν υπάρχει κάποια «ειδική κινητικότητα» της Ρωσίας έναντι της Ελλάδας εξαιτίας του αμυντικού οπλισμού που εστάλη πριν από μερικές εβδομάδες στην Ουκρανία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η Ελλάδα είναι τόσο «στοχοποιημένη» από τη Μόσχα όσο και η Πορτογαλία, ως κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Αλλά η στοχοποίηση ευρισκόμενων σε ελληνικό έδαφος ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, που θα κινούνται προς την Ουκρανία, είναι ένα άλλο σενάριο, το οποίο βρίσκεται στο μικροσκόπιο κάθε στιγμή. Για τον λόγο αυτό οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας έχουν «λοκάρει» την Αλεξανδρούπολη. Εξετάζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, συγκεντρώνουν στοιχεία για τις κινήσεις και τη δραστηριότητα για να έχουν λεπτομερή εικόνα και τη δυνατότητα να λειτουργήσουν προστατευτικά. Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες λένε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ανησυχητικό στοιχείο.
Πέραν του φακέλου «Αλεξανδρούπολη», από την ΕΥΠ ελέγχονται καθημερινά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα «παιχνίδια» που παίζουν τα περίπου 100 άτομα που απασχολούνται σε ειδικούς ρόλους στην πρεσβεία της Ρωσίας προκειμένου να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δραστηριότητά τους. Το alert που έχει σημάνει στην υπηρεσία δεν αλλάζει ουσιαστικά το σχέδιο, απλώς εντατικοποιεί τις έρευνες σε ό,τι έχει να κάνει με αυτά τα άτομα. Υπάρχει πλήρης συνεργασία με ξένες υπηρεσίες που γνωρίζουν τις κινήσεις συγκεκριμένων πρακτόρων της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Γνωρίζουν ότι μετακινούνται ανάλογα με τα σημεία ενδιαφέροντος χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταγραφεί κάτι ανησυχητικό σε σχέση με τη χώρα μας.

Οι ανακοινώσεις και αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας από τους αναλυτές εκτιμούνται ως πολιτικές κινήσεις που δεν έχουν κανένα ερευνητικό ενδιαφέρον, εντούτοις οι αναλυτές θέλουν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα παιχνίδια που παίζουν τα εν λόγω πρόσωπα. Γι’ αυτό υπάρχει καθημερινή προσπάθεια εξακρίβωσης των κινήσεών τους, των ατόμων που συναντούν, ακόμη και των αφίξεων στην Αθήνα ή αναχωρήσεων Ρώσων σε ειδικούς ρόλους. Ολα αυτά συνθέτουν τα διάφορα κουτάκια μιας μεγάλης εικόνας που ακτινογραφούν πλήρως τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα μας παράλληλα με την εξέλιξη του πολέμου της Ουκρανίας.
oligarxes_in__2_

Οι Βούλγαροι πράκτορες

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξηγεί, ως έναν βαθμό, συγκεκριμένες κινήσεις που έκαναν οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας στήνοντας δίκτυο κατασκόπων στα Βαλκάνια, σε μια προσπάθεια να διεισδύσουν στο ΝΑΤΟ. Ηταν Μάρτιος του 2021 όταν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν για μια άκρως σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας στη Βουλγαρία, με πρωταγωνιστές Ρώσους πράκτορες, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Οι πληροφορίες και τα απόρρητα δελτία που μιλούσαν για εισβολή της Ρωσίας στα Βαλκάνια επιβεβαιώθηκαν, όμως υπήρχε και ένα άλλο στοιχείο που έκανε την κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή. Ο αρχιπράκτορας των βουλγαρικών υπηρεσιών Ιβάν Ιλιεφ, ο διαβόητος «Resident», που συνελήφθη είχε υπηρετήσει για χρόνια στην Αθήνα και είχε αναπτύξει ένα δίκτυο που έπρεπε οπωσδήποτε να ελεγχθεί.

Η υπόθεση «ελληνοποιούνταν» ακόμη περισσότερο όταν και ο νούμερο 2 των διπλών πρακτόρων, ο Λιούμπομιρ Μεντάροφ, ήταν για πολλά χρόνια στρατιωτικός ακόλουθος της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα. Με απλά λόγια, οι δύο επικεφαλής του βουλγαρικού δικτύου που διοχέτευε απόρρητα ΝΑΤΟϊκα και ευρωπαϊκά έγγραφα και πληροφορίες στη Μόσχα είχαν κοινό παρονομαστή: τη θητεία τους σε διαφορετικές περιόδους και για πολλά χρόνια στη χώρα μας.

Ενα κατασκοπευτικό θρίλερ στα Βαλκάνια είχε αρχίσει να αποκτά ελληνικό χρώμα. Η υπόθεση κρίθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή και έχρηζε άμεσης διερεύνησης, καθώς ο κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί στη δίνη ενός παγκόσμιου παιχνιδιού κατασκοπείας με ψυχροπολεμικό χαρακτήρα και ακραία πόλωση ήταν ορατός. Οι φήμες του παρελθόντος, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ στην πράξη για εισβολή της Ρωσίας στο Αγιον Ορος και τη μετατροπή του σε κατασκοπευτικό διευθυντήριο, σε συνδυασμό με το στρατηγικό σημείο όπου βρίσκεται η Ελλάδα, έκανε τις μυστικές υπηρεσίες να λειτουργήσουν άμεσα και με άκρα μυστικότητα.

Ο στόχος διπλός: από τη μία να ελεγχθεί ο διαβόητος «Resident» και ο Μεντάροφ σε ό,τι έχει να κάνει με τις δραστηριότητές τους στην Αθήνα και από την άλλη να περάσουν από το μικροσκόπιο τα περίπου 100 άτομα της ρωσικής πρεσβείας και οι κινήσεις τους για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας μας σε διεθνές δίκτυο κατασκοπείας.

Η επιχείρηση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών κράτησε αρκετές εβδομάδες και τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να διεισδύσουν στη χώρα μας, να στήσουν δίκτυο όμοιο με αυτό της Βουλγαρίας, πουλώντας ευαίσθητα μυστικά του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης στη Ρωσία.



Ειδήσεις σήμερα:

«Λίφτινγκ» στο ύψος και τη διάρκεια των προστίμων για χρέη προς τους Δήμους

Ο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να πάει στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη

Survivor: Ο Ανδρεάς Ματθαιακάκης στον τάκο μετά τον «πόλεμο» Στάθη και Τάκη - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης