«Λίφτινγκ» στο ύψος και τη διάρκεια των προστίμων για χρέη προς τους Δήμους

«Λίφτινγκ» στο ύψος και τη διάρκεια των προστίμων για χρέη προς τους Δήμους

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να μειωθούν οι προσαυξήσεις έως και 200% -Παραγραφή στην 5ετία αντί... 20ετία που ισχύει σήμερα

foria
«Κούρεμα» στα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται για χρέη προς του δήμους της χωράς αλλά και μείωση του χρόνου που κρατούνται… «εν ζωή» προβλέπει σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε μια προσπαθεί εξορθολογισμού του χρέους των πολιτών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν, συγκεκριμένα, οι δυσβάσταχτες προσαυξήσεις των προστίμων προς τους ΟΤΑ που φτάνουν μέχρι και το 200% της αρχικής οφειλής αλλά και η παραγραφή των χρεών που σήμερα γίνεται σε 20 χρόνια όταν στις εφορίας και γενικά στο δημόσιο ισχύει 5ετης παραγραφή!

Σήμερα η ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής! Τα εξωπραγματικά αυτά ποσοστά προστίμων είναι στην πραγματικότητα μη εισπράξιμα με πρώτους χαμένους τους ΟΤΑ της χώρας. Αυτό που εξετάζεται είναι το να καθοριστεί ως γενικό ανώτατο όριο προστίμου το 50% του κυρίως τέλους/φόρου για κάθε είδος δημοτικών φόρων και τελών.

Στην ίδια κατεύθυνση εξετάζεται και η μείωση του χρόνου παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ. Υπό την πίεση της «τρόικας» ψηφίστηκε η γνωστή διάταξη του άρθρου 32 Ν.4304/2014 με την οποία, για τους ΟΤΑ ειδικά νομοθετήθηκε η επαύξηση της πενταετούς παραγραφής των αξιώσεών τους σε εικοσαετή, όταν πρόκειται περί φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών προς τους ΟΤΑ που προκύπτουν «εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωση τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών», προσαυξημένα με τα πρόστιμα επί των οφειλών της τελευταίας πενταετίας.

Κλείσιμο
Ηδη όμως το Δημόσιο είχε αρχίσει να μειώνει σταδιακά τα έτη παραγραφής των φορολογικών αξιώσεών του στην πενταετία, με πρόσφατη την απόφαση του ΣτΕ και για τα τέλη κυκλοφορίας και το χαρτόσημο. Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτήτων Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) «αυτό συνιστά μια νομοθετική ανωμαλία, η οποία αντίκειται πλήρως στη φιλοσοφία και τις αρχές του Κράτους Δικαίου, καθόσον δεν επιτρέπεται ο χρόνος παραγραφής των υποχρεώσεων των πολιτών προς τους ΟΤΑ, που θα φτάσει την 20ετία το 2030, ενώ είναι πενταετής για οφειλές στο Δημόσιο, να είναι τετραπλάσιος, δηλαδή εικοσαετής για τις οφειλές στους ΟΤΑ, γιατί κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σύντομα σε διογκωμένα χρέη, μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων από τους ΟΤΑ, ιδιαίτερα των κατοίκων της περιφέρειας και των Απόδημων».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση όμως εξετάζει το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό και να επανέλθει νομοθετικά ο χρόνος παραγραφής των κάθε είδους αξιώσεων των ΟΤΑ στην πενταετία, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους.
Το συνολικό ποσό των «κόκκινων» χρεών στους δήμους που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και ως γνωστό η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα σενάριο που προβλέπει να μεταφερθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι διαδικασίες είσπραξης ορισμένων οφειλών των ΟΤΑ που βεβαιώνονται αλλά «μένουν στα χαρτιά». Σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν δημοτικά χρέη θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα αυστηρά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατασχέσεις:

Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων με εξαίρεση έναν και μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.

• Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια κ.α. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

• Ακινήτων ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΗΠΑ: Βάζουν δύσκολα διλήμματα, όσο η Τουρκία «παίζει» με τη Ρωσία

Survivor: Ο Ανδρεάς Ματθαιακάκης στον τάκο μετά τον «πόλεμο» Στάθη και Τάκη - Δείτε βίντεο

Νορβηγία: Ανακτήθηκαν τα πτώματα του πληρώματος αεροσκάφους των ΗΠΑ που συνετρίβη κατά τη διάρκεια άσκησης του NATO
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης