Πόλεμος στην Ουκρανία: Ψέμα ότι οι Ρώσοι κοσμοναύτες ντύθηκαν στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, λέει η Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ψέμα ότι οι Ρώσοι κοσμοναύτες ντύθηκαν στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, λέει η Μόσχα

Ποια εξήγηση δίνουν οι κοσμοναύτες που έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φορώντας στολές κίτρινου και μπλε χρώματος, κίνηση που ερμηνεύθηκε σαν αποδοκιμασία της ρωσικής εισβολής και στήριξη της Ουκρανίας

Russian_cosmonauts
Μυστήριο επικρατεί γύρω από την παρουσία των Ρώσων κοσμοναυτών που εμφανίστηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ντυμένοι στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.Ύστερα από τη διευκρίνηση που έδωσαν οι τρεις, εξηγώντας ότι δεν ήθελαν να περάσουν κάποιο μήνυμα για τον πόλεμο, κατηγορηματικά απορρίπτει το Κρεμλίνο τις αναφορές που ήθελαν τους Ρώσους κοσμοναύτες να εκφράζουν με τον τρόπο τους συμπαράσταση προς τον ουκρανικό λαό.

«Αποκύημα φαντασίας» χαρακτήρισε η Μόσχα το συγκεκριμένο υλικό.

Τον γύρο του Διαδικτύου έκαναν βίντεο και εικόνες που έδειχναν τους τρεις κοσμοναύτες, φορώντας στολές στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, να φτάνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με τη συγκεκριμένη κίνηση να ερμηνεύεται από πολλά μέσα ενημέρωσης ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό.

Cosmonauts wear Ukrainian colors on International Space Station
Κλείσιμο

Οι εξηγήσεις των κοσμοναυτών

Ο κοσμοναύτης Όλεγκ Αρτέμιγιεφ είπε ότι κάθε πλήρωμα διάλεξε τα χρώματα έξι μήνες πριν από την εκτόξευση, επειδή τα κοστούμια έπρεπε να ραφτούν ξεχωριστά. Υπογράμμισε ότι εκείνος και άλλοι δύο, οι Ντένις Ματβέγιεφ και Σεργκέι Κορσάκοφ επιλέχθηκαν επειδή αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο Μπάουμαν της Μόσχας και έτσι επέλεξαν τα χρώματα της σχολής στην οποία σπούδασαν.

Σε δήλωσή του στο Telegram της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, ο Αρτέμιγιεφ τόνισε τα εξής: «Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για κρυμμένα σημάδια ή σύμβολα στη στολή μας. Ένα χρώμα είναι απλά ένα χρώμα. Δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την Ουκρανία. Διαφορετικά, θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματά της στον κίτρινο ήλιο, στον γαλάζιο ουρανό».

«Αυτές τις μέρες, παρόλο που βρισκόμαστε στο διάστημα, είμαστε μαζί με τον πρόεδρό μας και τους ανθρώπους μας», πρόσθεσε.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφία του μπλε και χρυσού σήματος του πανεπιστημίου.



Οι κοσμοναύτες Όλεγκ Αρτέμιεφ, Ντένις Ματσβέγεφ και Σεργκέι Κορσάκοφ, της Ρωσικής Εταιρείας Διαστήματος Roscosmos, εκτοξεύτηκαν με επιτυχία στο Διάστημα από τη βάση πυραύλων του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, με το διαστημικό σκάφος Σογιούζ MS-21 την Παρασκευή στις 20:55 τοπική ώρα.

Τρεις ώρες αργότερα, το διαστημόπλοιό τους έφτανε στον ISS, όπου ήδη βρίσκονται άλλοι δύο Ρώσοι, ένας Γερμανός και τέσσερις Αμερικανοί κοσμοναύτες.

Προβληματισμό είχε προκαλέσει η προ ημερών δήλωση του επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, που προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «σε λίγο θα πρέπει να χρησιμοποιούν σκουπόξυλα, για να πετούν στο Διάστημα, από τη στιγμή που η Ρωσία έχει σταματήσει τις εξαγωγές μηχανών για πυραύλους προς τις αμερικανικές εταιρείες».

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι οι κινήσεις του Ρογκόζιν υπονομεύουν την ειρήνη και τη συναδέλφωση μεταξύ των κοσμοναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, εκτιμά, πάντως πως ο Ρογκόζιν δεν εννοεί όσα λέει:«Έτσι είναι ο Ντμίτρι Ρογκόζιν. Ξεσπά κάθε τόσο, αλλά στο τέλος συνεργάζεται μαζί μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Νέα ανάρτηση από τον ιατροδικαστή Λέοντα για την ασφυξία

Δύσκολα διλήμματα βάζουν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που η Τουρκία «παίζει» με τη Ρωσία

Η σφοδρή κόντρα του Αλέξη Κούγια με την μάρτυρα κατηγορίας του Δημήτρη Λιγνάδη, Τζέφ Μοντάνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης