Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδες στα συντρίμμια του θεάτρου της Μαριούπολης - Απεγκλωβίζονται δεκάδες άνθρωποι ζωντανοί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδες στα συντρίμμια του θεάτρου της Μαριούπολης - Απεγκλωβίζονται δεκάδες άνθρωποι ζωντανοί

Ουκρανή βουλευτής ανέφερε σε ανάρτηση της πως έχουν βγει ζωντανοί από το καταφύγιο ήδη 130 άνθρωποι  - «Θαύμα» χαρακτήρισε την επιχείρηση - Σφοδροί βομβαρδισμοί αναφέρονται στο Χάρκοβο - Άντεξε το καταφύγιο τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

marioupoli_theatro_bombing-xr
Ελπίδες ξεπροβάλλουν από τα χαλάσματα του θεάτρου της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με αρκετά ουκρανικά Μέσα, ήδη πάνω από 100 επιζώντες έχουν ανασυρθεί από τις σωστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο από το πρωί της Πέμπτης.  «Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτήριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο δήμος της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με τη Βουλευτή Ολγα Στεφανίσινα, ήδη από τα συντρίμμια έχουν απεγκλωβιστεί 130 άνθρωποι ζωντανοί, με την ίδια να μιλά για «θαύμα» στην ανάρτησή της. «Το καταφύγιο στο Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης, άντεξε. Περίπου 130 άνθρωποι έχουν ήδη διασωθεί. Αυτό είναι πραγματικά ένα θαύμα» έγραψε μεταξύ άλλων.

Хороші новини, яких ми так потребуємо ❤️ Бомбосховище під Драмтеатром Маріуполю – витримало. Уже вдалося врятувати близько 130 жителів. Завали далі розбирають. Це справжнє диво 🇺🇦

Posted by Olga Stefanyshyna on Thursday, March 17, 2022
 

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας. Ολεκσέι Αρέστοβιτς δήλωσε πως ο αριθμός των θυμάτων μετά τον βομβαρδισμό δεν μπορεί ακόμη να διευκρινιστεί.

Κλείσιμο
Νωρίτερα, ο αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της πόλης Σερχί Ταρούτα, έγραψε στο Facebook: «Επειτα από μια φρικτή νύχτα αβεβαιότητας, το πρωινό της 22ης ημέρας πολέμου επιτέλους ευχάριστα νέα από την Μαριούπολη! Το καταφύγιο άντεξε. Ανθρωποι βγαίνουν ζωντανοί έξω!».
 

Η Ουκρανία κατηγόρησε χθες τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν με μια ισχυρή βόμβα το θέατρο, όπου όπως υποστήριξε έως και χίλιοι πολίτες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, είχαν βρει καταφύγιο στη διάρκεια της μεγαλύτερης από δύο εβδομάδες πολιοκρίας της περικυκλωμένης πόλης. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβάρδισε το θέατρο.

«Το πολεμικό καταφύγιο άντεξε. Τώρα απομακρύνονται τα συντρίμμια. Υπάρχουν επιζώντες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον αριθμό των θυμάτων», δήλωσε νωρίτερα τηλεφωνικώς στο Reuters ο σύμβουλος του δημάρχου Πέτρο Αντρουσένκο. Ο ίδιος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης για τον εντοπισμό των επιζώντων και για να διακριβωθεί ο αριθμός των νεκρών, που ακόμη είναι άγνωστος. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «ψέμα» τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία βομβάρδισε το θέατρο.

Επανέλαβε τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχοποιούν περιοχές αμάχων από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλαν στην Ουκρανία. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης περιέγραψε τις φρικτές συνθήκες στην πόλη, η οποία δέχεται επί εβδομάδες διαρκές σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.
 

Η έλλειψη πόσιμου νερού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως είπε ο Σεργκέι Ορλόφ χθες στο περιοδικό Forbes Ukraine. «Ενας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να προμηθεύεται νερό από πηγάδια», είπε στη συνέντευξή του. Δεδομένου ότι τα συστήματα θέρμανσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν, κάποιοι παίρνουν νερό από τους σωλήνες θέρμανσης για να πιουν, είπε ο αντιδήμαρχος.

«Αλλοι λένε επίσης ότι μαζεύουν νερό από λακούβες. Όταν υπήρχε χιόνι το έλιωσαν», σημειώνει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Ορλόφ, το 80% με 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει βομβαρδιστεί. «Ούτε μισό κτίριο δεν έχει παραμείνει άθικτο», τόνισε. Ο Ορλόφ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι βομβαρδίζουν αμάχους σε μια προσπάθεια να πιέσουν την πόλη -- η οποία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους-- να παραδοθεί.

Το χειρότερο για εκείνον είναι ότι δεν μπορεί κανένας να βοηθήσει: "Μια μητέρα παίρνει τηλέφωνο, δεν φωνάζει, δεν απευθύνει κατηγορίες, ρωτάει ήρεμα: 'Κρατάω αγκαλιά το παιδί μου, λιμοκτονεί, τι να κάνω;'. Και δεν έχεις απάντηση σε αυτό το ερώτημα".
 

Σύμφωνα με ουκρανικά στοιχεία, χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη με περίπου 6.500 ιδιωτικά οχήματα κατά τις τελευταίες δύο ημέρες. Μολαταύτα, πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη.

Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Σπίτια επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.

Οι ρωσικές δυνάμεις "κατοχής" κατέστρεψαν επίσης ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μερέφα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Όσον αφορά άλλες περιοχές, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Ο ουκρανικός στρατός σημείωσε επίσης ότι σε μεγάλο μέρος της χώρας αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου και ότι οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία.


Ειδήσεις σήμερα:

Προκλητικός Ακάρ: Μιλά για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου - Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Τρίμηνο πακέτο στήριξης για αδύναμους και μεσαία τάξη -Οι λεπτομέρειες για καύσιμα και ρεύμα

Καιρός: Βροχές και χιονοπτώσεις σήμερα – Νέα πτώση της θερμοκρασίας από αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης