Μαρίνα Οβσιάνικοβα: Για «παράνομη διαδήλωση» κατηγορείται η Ρωσίδα δημοσιογράφος που σήκωσε πλακάτ κατά του πολέμου

Μαρίνα Οβσιάνικοβα: Για «παράνομη διαδήλωση» κατηγορείται η Ρωσίδα δημοσιογράφος που σήκωσε πλακάτ κατά του πολέμου

Μέχρι στιγμής η Οβσιάνικοβα δεν κατηγορείται για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τον στρατό - Εφόσον κριθεί ένοχη θα τιμωρηθεί με φυλάκιση δέκα ημερών - 
Ο Μακρόν της προσφέρει καταφύγιο

rosida-dimosiografos-arthro
Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα, η οποία εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων στο  ρωσικό κανάλι Channel One κρατώντας ένα πλακάτ με το οποίο καταδίκαζε τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσήχθη σε δικαστήριο και κατηγορείται για «παράνομη διαδήλωση». Η ακροαματική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ανέφερε το δικαστήριο της περιφέρειας Οστάνκινο της Μόσχας.

Εφόσον κριθεί ένοχη, μπορεί να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 ημερών. Μέχρι στιγμής η Οβσιάνικοβα δεν κατηγορείται για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τον στρατό. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15 ετών.
«Ήταν θυμωμένη, το είχε σχεδιάσει» λέει φίλος της

Βαθιά ανησυχία που μετατράπηκε σε έντονο θυμό βίωνε η ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα που εισέβαλε στο πλατό της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης κρατώντας πλακάτ που έγραφε «Όχι στον πόλεμο».

Η αντιπολεμική διαμαρτυρία της που έγινε ζωντανά στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας δεν ήταν ένα αυθόρμητο σχέδιο, λέει φιλικό της πρόσωπο, που του είχε περιγράψει το σχέδιό της την παραμονή.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Οβσιανίκοβα είχε νιώσει εξαιρετικά μεγάλο θυμό για τη ρωσική εισβολή, που την οδήγησε στο ξέσπασμά της. «Ο θυμός άρχισε να συσσωρεύεται μέσα της από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος» δήλωσε χαρακτηριστικά φίλος της, που πρόσθεσε: «Δύο ημέρες πριν, μου είπε ότι θα το έκανε».

Ενημέρωσε γραπτώς για το σχέδιό της

Κλείσιμο
O Guardian είδε σειρά μηνυμάτων στα οποία η δημοσιογράφος, της οποίας ο ένας γονέας είναι από την Ουκρανία, ενημερώνει το φιλικό της πρόσωπο για τα σχέδιά της.

Παράλληλα δημοσιοποίησε ένα προηχογραφημένο βίντεο μέσω της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info στο οποίο εξέφρασε την ντροπή της που εργάζεται στο Channel One. «Δυστυχώς, για πολλά χρόνια εργάστηκα στο Channel One και στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Ντρέπομαι πολύ γι’ αυτό αυτή τη στιγμή» λέει στο βίντεο.

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο θεωρεί «χουλιγκανισμό» την εμφάνισή της. Πάντως, σύμφωνα με τα μηνύματα που έστειλε με το φιλικό της πρόσωπο, η δημοσιογράφος γνώριζε για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν οι πράξεις της. Η Οβσιάνικοβα, όπως λέει είναι ένα πολύ μεγαλόκαρδο άτομο που πραγματικά νοιάζεται για τους ανθρώπους και τους φίλους της.

«Την ίδια στιγμή, όπως κάποιος που εργαζόταν για το κράτος, ένιωθε πολύ φοβισμένη από το σύστημα και φοβόταν μήπως χάσει τη ζωή που έχτιζε. Μέχρι χθες το βράδυ», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι η ζωή της ήταν άνετη και ταξίδευε πολύ. Πάντως το φιλικό της πρόσωπο διευκρίνισε ότι δεν περίμενε ότι θα υλοποιούσε τη διαμαρτυρία της.

«Έκλαψα όταν την είδα»

Ένα άλλο φιλικό πρόσωπο περιγράφει τη δημοσιογράφο ως λαμπερή και με ενσυναίσθηση, ενώ διερωτήθηκε πώς γινόταν ένα έντιμο πρόσωπο σαν κι αυτή να εργάζεται για το Channel One.

Η διαμαρτυρία της δημοσιογράφου χαιρετίστηκε από τη ρωσική αντιπολίτευση και τους δυτικούς ηγέτες. Προσωπική αναφορά έκανε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ανέφερε ότι εκφράζει προσωπικές ευχαριστίες προς τη γυναίκα που πήγε στο στούντιο του Channel One με αντιπολεμικό πλακάτ.

Πάντως στη Ρωσία, τα ειδησεογραφικά μέσα αναγκάστηκαν να θολώσουν το αντιπολεμικό της μήνυμα, λόγω των αυστηρών κανόνων λογοκρισίας που απαιτούν από τα μέσα ενημέρωσης να αποφεύγουν τη χρήση των λέξεων «πόλεμος», «επίθεση» και «εισβολή».

Πάντως φιλικό της πρόσωπο που προσπάθησε να την αποτρέψει, τώρα δηλώνει ότι νιώθει υπερηφάνεια και φόβο για εκείνη. «Έκλαψα όταν την είδα στο στούντιο. Συνειδητοποίησα ότι η ζωή της δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Είναι ήρωας» είπε.

Η πρώτη φωτογραφία της Ρωσίδας δημοσιογράφου μετά τη σύλληψή της

Στο μεταξύ με ανάρτησή του στα social media ο δικηγόρος της Ντανίιλ Μπέρμαν δήλωσε πως «υποθέτω ότι η πελάτις μου Μαρίνα Οβσιάνικοβα, απειλείται από ποινική και όχι διοικητική δίωξη με βάση τον νέο νόμο που προβλέπει κάθειρξη έως και 15 ετών».
rwsida-dimosiografos34
 «Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι αρχές να την μετατρέψουν σε παράδειγμα για να φιμώσουν άλλους διαμαρτυρόμενους», πρόσθεσε τονίζοντας ότι δεν έχει κατορθώσει να συναντήσει την Μαρίνα Οβσιάνικοβα ούτε γνωρίζει πού ακριβώς κρατείται.

Ο Μακρόν προσφέρει καταφύγιο στην Οβσιανίκοβα

Την αντίθεσή του στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπερασπίζεται την έξοδο από την κρίση μέσω διαπραγματεύσεων, εξηγώντας ότι: «θα κηρύσσαμε έτσι τον πόλεμο στη Ρωσία».

Σε ότι αφορά τον περιορισμό της γαλλικής κατανάλωσης ενέργειας, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Πρέπει να προετοιμαστούμε, Γάλλοι, Γαλλίδες και Ευρωπαίοι για όλα τα σενάρια», είπε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν συστάσεις από το γαλλικό κράτος για λιγότερη κατανάλωση καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν δεν αποκλείει επίσης να επισκεφθεί το Κίεβο ή τη Μόσχα με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Ουκρανικό. «Δεν αποκλείω τίποτα», απαντά ο Γάλλος πρόεδρος αν και τόνισε ότι δεν έχει προγραμματιστεί ένα ταξίδι «τις επόμενες ώρες ή τις επόμενες ημέρες». Ο ίδιος έσπευσε να ανακοινώσει την «άνευ όρων υποστήριξη της Γαλλίας στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε επίσης αναφερόμενος στη Ρωσίδα δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία αγνοείται μετά τη σύλληψή της αφότου εισέβαλε σε τηλεοπτικό πλατό για να εκφράσει την αντίθεσή της στον ρωσικό πόλεμο: «Διπλωματικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την τύχη της δημοσιογράφου», είπε και πρόσθεσε ότι της προσφέρει «καταφύγιο στο προξενείο» για να την προστατεύσει. Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Γαλλία θα υποδεχθεί 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.



Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις φλόγες τρεις πολυκατοικίες στο Κίεβο μετά από νέο «γύρο» ρωσικών βομβαρδισμών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η υπόγεια συμμαχία Μόσχας - Πεκίνου και το ενδεχόμενο εμπλοκής της Κίνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντρέι Μπιλιέτσκι vs Ραμζάν Καντίροφ - Δύο «μακελάρηδες» μονομαχούν στην ίδια χώρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης