Πόλεμος στην Ουκρανία: «Είμαι έκπληκτος από την αναποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού» λέει πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Είμαι έκπληκτος από την αναποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού» λέει πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ

Μιλώντας στην DW ο στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ την εποχή της επέμβασης στο Κόσοβο, αναφέρθηκε στην πορεία των συγκρούσεων στην Ουκρανία - «Αν πετύχει τον στόχο του ο Πούτιν θα συνεχίσει μέσα στο έδαφος του ΝΑΤΟ» λέει

wesley_Clark
Ο στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ την εποχή της επέμβασης στο Κόσοβο, δήλωσε «έκπληκτος από την αναποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού» στην Ουκρανία.
Μιλώντας στην DW ο Κλάρκ επεσήμανε πως από την μέχρι σήμερα εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία οι Ρώσοι: «Έχουν αποδειχθεί ένας σχετικά ανίκανος στρατός».

Ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, ζήτησε περισσότερη υποστήριξη από την Βορειοατλαντική Συμμαχία προς την Ουκρανία, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στο μέλλον. «Οι διαπραγματεύσεις θα κριθούν από το αποτέλεσμα στο έδαφος και αυτό είναι απόρροια της αντίστασης των Ουκρανών» δήλωσε, ζητώντας από το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να προμηθεύει τον ουκρανικό στρατό με «αντιαρματικά όπλα, Stingers και όσο το δυνατόν περισσότερη αντιαεροπορική και αεροπορική υποστήριξη».

Ο Κλαρκ πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να παρέχει αεροπορική υποστήριξη στην Ουκρανία, ακόμη και με το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Αν αποσυρθούμε και φοβηθούμε ότι ο Πούτιν θα απειλήσει με πυρηνικά όπλα, αν δεν μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, τότε η επόμενη κρίση θα χτυπήσει μέσα στο έδαφος του ΝΑΤΟ» τόνισε, προσθέτοντας πως πιθανή κλιμάκωση δεν είναι μόνο στα χέρια της Συμμαχίας, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί και από την Ρωσία.

Κλείσιμο
Όπως επεσήμανε ο Κλαρκ, η Ουκρανία δεν θα είναι ο τελευταίος στόχος της Ρωσίας, αφού -σύμφωνα με τον ίδιο- ο Πούτιν στοχεύει: «Την ανατροπή του κράτους δικαίου, της διεθνούς τάξης στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή είναι μόνο η πρώτη μάχη. Μπορεί να είναι μια εύκολη μάχη εάν οι χώρες μας είναι ενωμένες και αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Αν αποτύχουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, η επόμενη κρίση θα είναι στο έδαφος του ΝΑΤΟ» δήλωσε.

Ο απόστρατος στρατηγός πιστεύει ότι είναι πλέον πολύ αργά για να εισαχθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει πριν από την επίθεση. «Αλλά τα κράτη μπορούν να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη. Ο αέρας δεν ανήκει στη Ρωσία. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι αυτός είναι ο ουκρανικός εναέριος χώρος και ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κάνει έκκληση για διεθνή υποστήριξη», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας τον Ουκρανό πρόεδρο «γενναίο ηγέτη» που οι δυτικές χώρες πρέπει να βρουν τρόπο να τον υποστηρίξουν.

Με πληροφορίες από DW



Ειδήσεις σήμερα:

Στις τοξικολογικές της Τζωρτζίνας οι απαντήσεις για το θρίλερ της Πάτρας - «Δεν υπάρχει κανένα σύνδρομο», λένε οι γιατροί

Η άνεργη με εισόδημα 250.000 ευρώ και άλλες ιστορίες βορείων προαστίων

Κλιμακώνεται η ρωσική εισβολή μετά το αδιέξοδο της Αττάλειας - Tα διλήμματα για Πούτιν και Ζελένσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης