Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

«Ο Πούτιν συνεχίζει τη δολοφονική του πρακτική, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμό του», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος - Ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία - «Η εισβολή δεν θα καταγραφεί ως νίκη του Πούτιν» - Δείτε βίντεο

biden-presser-arthro
Με σαφείς αναφορές κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό πετρέλαιο.

«Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου» είπε ο Τζο Μπάιντεν στο μήνυμά του και συμπλήρωσε πως «είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν».

Στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την στήριξή του στην Ουκρανία και τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σημείωσε πως παραμένουν πιστές στην εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά στην προστασία του εδάφους των χωρών της Συμμαχίας. «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πακέτο με τις κυρώσεις που δημιουργεί προβλήματα στη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας πως «η ελευθερία κοστίζει και θα κοστίσει και στους Αμερικανούς». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τονίσει πως τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι συμβάλλουν.

Δείτε τις ανακοινώσεις Μπάιντεν:



Η ρωσική επίθεση μας κοστίζει σε όλους είπε ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνοντας πως από την κατάσταση που διαμορφώνεται δεν θέλει κάποιοι να αποκομίσουν πλεονεκτήματα. «Δεν είναι αληθές ότι έχουμε καθυστερήσει την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ», σημείωσε λέγοντας πως το πρώτο τρίμηνο της θητείας του ήταν η μεγαλύτερη από ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Στροφή στον Μαδούρο από τον Μπάιντεν  για το πετρέλαιο

Ωστόσο, είπε ότι πολλοί από τους Ευρωπαίους συμμάχους «ίσως να μην είναι σε θέση να ενωθούν μαζί μας» για να θεσπίσουν μια παρόμοια απαγόρευση. Οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο εγχώρια από ό,τι ολόκληρη η Ευρώπη μαζί, είπε ο Μπάιντεν. Είπε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται με εταίρους για να αναπτύξουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να «διατηρηθεί η πίεση στον Πούτιν».

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας. Στη συνέχεια προέτρεψε και τους ευρωπαίους να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τους Ρώσους.

Μιλώντας για τον ουκρανικό λαό και την αντίσταση στην ρωσική εισβολή, ο κ. Μπάιντεν είπε πως «ο ουκρανικός λαός μας έχει εμπνεύσει με την αποφασιστικότητά τους να μείνουν ελεύθεροι». Ο Πούτιν συνεχίζει τη δολοφονική του πρακτική ανεξάρτητα από το κόστος, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέγοντας πως «έχουμε δει να βομβαρδίζονται σχολεία και νοσοκομεία». Συνεχίζοντας είπε πως μπορεί ο Πούτιν να πάρει μία πόλη, μία νίκη, αλλά ποτέ «δεν πρόκειται να πάρει την Ουκρανία, δεν θα καταγραφεί ως νίκη». Θα τους δίνουμε βοήθεια, αμυντική, οικονομική, γιατί αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας, είπε αναφερόμενος στους Ουκρανούς.

Η Μόσχα απείλησε με εμπάργκο τον Nord Stream I

Εν τω μεταξύ άνοδο έως και 32% σημείωσαν τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου μετά τις απειλές της Ρωσίας ότι θα κόψει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream Ι, ως αντίποινα για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Πρόκειται όπως σημειώνει το Newmoney.gr για έναν σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και η Μόσχα προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια.

Πάντως, ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αναφέρει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ. Χθες Δευτέρα, οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν έως και 79%. Ο Nord Stream προμήθευσε την Ευρώπη με 59 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι, περί το 40% των ρωσικών εξαγωγών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, λέγοντας ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι.



Δείτε βίντεο: Εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Μπάιντεν
Κλείσιμο
Εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Μπάιντεν


Ειδήσεις σήμερα:

Εισβολή Πούτιν: Τα 5+1 σενάρια για το πώς θα τελειώσει ο εφιάλτης

Σε σαλέ στην Ελβετία φέρεται να φυγαδεύτηκε η επίσημη ερωμένη του Πούτιν

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχεται η κακοκαιρία «Φίλιππος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης