Πόλεμος στην Ουκρανία: Στροφή στον Μαδούρο από τον Μπάιντεν - Εξετάζει εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στροφή στον Μαδούρο από τον Μπάιντεν - Εξετάζει εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία

Η Ουάσινγκτον έστειλε «μπαρουτοκαπνισμένους» διπλωμάτες στο Καράκας για διαπραγματεύσεις - Με το σταγονόμετρο οι πληροφορίες για το αποτέλεσμα των συνομιλιών - Η εισβολή στη Ρωσία αλλάζει τις προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ - Τι ζητούν από τον Μαδούρο

maduro11
Κοσμογονικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ φέρνει το εγχείρημα του Βλαντιμίρ Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία, αφού η Ουάσινγκτον πλέον βρίσκεται σε «μυστικές» διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, έτσι ώστε να μετριάσει τις απώλειες από ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το AP, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν με μεγάλη μυστικότητα στη Βενεζουέλα (με την οποία μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ είχαν έως και εχθρικές σχέσεις) το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν τις εχθρικές τους σχέσεις με τον κορυφαίο σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, έναν κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου του οποίου η επανείσοδος στις αμερικανικές αγορές ενέργειας θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις από ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία. Ο λόγος φυσικά για την Βενεζουέλα.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών των ΗΠΑ με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν ήταν άμεσα σαφές.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη προέκυψε μετά από μήνες αθόρυβης οπισθοχώρησης από μεσάζοντες -Αμερικανούς λομπίστες, νορβηγούς διπλωμάτες και διεθνή στελέχη του πετρελαίου- οι οποίοι πίεζαν τον Μπάιντεν να επανεξετάσει την αποτυχημένη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» για την ανατροπή του Μαδούρο που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η ώθηση για μια ριψοκίνδυνη προσέγγιση του Μαδούρο - στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και κατηγορείται στη Νέα Υόρκη για διακίνηση ναρκωτικών - απέκτησε πρόσθετο επείγοντα χαρακτήρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες υπόσχονται να αναδιατάξουν τις παγκόσμιες συμμαχίες και να προσθέσουν στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου οδηγώντας ήδη τον πληθωρισμό σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Χουάν Γκονζάλες, ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Δυτικό Ημισφαίριο, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για την επίσκεψη υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν την πολιτική των ΗΠΑ.
Κλείσιμο
Juan_Gonzalez_200_1
Ο Χουάν Γκονζάλες
 

Τον συνόδευε ο πρεσβευτής Τζέιμς Στόρι, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ στο Καράκας όταν η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε τις σχέσεις με τον Μαδούρο το 2019 και αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.
800px-James_B__Story__2019_
Ο Τζέιμς Στόρι
 

H παρουσία ενός άλλου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Ρότζερ Κάρστενς, του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για θέματα ομήρων, είχε αναζωπυρώσει τις ελπίδες ότι ο Μαδούρο μπορεί να είναι πρόθυμος να απελευθερώσει Αμερικανούς κρατούμενους ως ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση Μπάιντεν.
800px-Roger_D__Carstens__cropped_
Ο Ρότζερ Κάρστενς
 

Ο Κάρστενς είχε ταξιδέψει στο Καράκας τον Δεκέμβριο και συναντήθηκε στη φυλακή με έξι στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών της Citgo με έδρα το Χιούστον, τον πρώην Αμερικανό πεζοναύτη Μάθιου Χιθ και δύο πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ που συνελήφθησαν για μια αποτυχημένη επιδρομή με στόχο την ανατροπή του Μαδούρο που οργανώθηκε από τη γειτονική Κολομβία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εδώ και αρκετό καιρό το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τις σκληρές πετρελαϊκές κυρώσεις στη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Μαδούρο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τους αντιπάλους του, τις οποίες διέκοψε το περασμένο φθινόπωρο, όταν ένας βασικός σύμμαχός του εκδόθηκε στις ΗΠΑ με κατηγορίες για διαφθορά, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η στήριξη του Μαδούρο στον Πούτιν

Ο Μαδούρο έχει δείξει ελάχιστα σημάδια ότι είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει τον Πούτιν. Μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα σε μια κίνηση υποστήριξης προς τον ίδιο και παρευρέθηκε σε μια συγκέντρωση στο Καράκας, όπου ο πρεσβευτής του Πούτιν δέχθηκε θερμό χειροκρότημα από στελέχη του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος.

«Είναι έγκλημα αυτό που κάνουν στον ρωσικό λαό, ένας οικονομικός πόλεμος», δήλωσε ο Μαδούρο σε εκδήλωση όπου καταφέρθηκε εναντίον της απόφασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να πετάξουν τις ρωσικές τράπεζες έξω από το σύστημα πληρωμών SWIFT και να επιβάλουν απαγόρευση πτήσεων στις αεροπορικές εταιρείες της. «Είναι τρέλα αυτό που κάνουν».

Η Ρωσία αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος αγοραστής αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας μετά τις αμερικανικές κυρώσεις. Πέρυσι, η PDVSA πούλησε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αργό πετρέλαιο στη Ρωσία, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα της βιομηχανίας. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με το ένα τέταρτο του συνόλου των συναλλαγματικών αποθεμάτων της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Ενώ ορισμένες από αυτές τις πωλήσεις χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή του χρέους, πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια μεταφέρθηκαν πίσω στο Καράκας για να καλύψουν τις εργασίες του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα PDVSA, δήλωσε η πηγή της βιομηχανίας. Με τους δικούς της λογαριασμούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να έχουν παγώσει, η PDVSA λαμβάνει επίσης πληρωμές για τις αποστολές πετρελαίου στην Promsvyazbank της Μόσχας, μία από τις κρατικές οντότητες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν για τους δεσμούς της με τον ρωσικό στρατό.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην κορυφή των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του αιώνα πέρυσι. Αν και η παραγωγή άρχισε να αυξάνεται προς το τέλος του 2021, τα 755.000 βαρέλια την ημέρα που δήλωσε ότι παρήγαγε τον Ιανουάριο αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα των περισσότερων από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που άντλησε η Ρωσία πέρυσι.


Ειδήσεις σήμερα:

Πότε θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό;

Σε σοβαρή κατάσταση 6χρονος που έπεσε από μπαλκόνι στην Πάτρα

Προσωρινή κατάπαυση πυρός σε 4 πόλεις πριν τα ρωσικά χτυπήματα στην αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης