Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν με πιστεύουν οι γονείς μου» - Η λογοκρισία των ρωσικών ΜΜΕ διχάζει ακόμα και οικογένειες

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν με πιστεύουν οι γονείς μου» - Η λογοκρισία των ρωσικών ΜΜΕ διχάζει ακόμα και οικογένειες

Πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία δεν γνωρίζουν τι γίνεται στην Ουκρανία καθώς τα ΜΜΕ που ελέγχονται από την κυβέρνηση Πούτιν παραποιούν την αλήθεια - Απεγνωσμένοι Ουκρανοί μιλούν στο BBC και περιγράφουν πώς οι συγγενείς τους έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου - «Μας λένε ότι ο ρωσικός στρατός έρχεται να μας απελευθερώσει»

000_324G4Z2
Τι και αν τους χωρίζουν μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα στη Ρωσία υπάρχουν πολλοί εάν όχι εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται τις τελευταίες μέρες στο ουκρανικό έδαφος καθώς τα ΜΜΕ που ελέγχονται από την κυβέρνηση Πούτιν φροντίζουν να λογοκρίνουν την αλήθεια.

Επιπλέον υπάρχουν και εκείνοι που αρνούνται να πιστέψουν όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και ας τους μεταφέρουν τις εικόνες φρίκης οι δικοί τους άνθρωποι που τις παρακολουθούν με τα ίδια τους τα μάτια.

Τέτοιες ιστορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από το BBC. Πρωταγωνιστές η 25χρονη Ολεξάντρα, ο Μιχαήλο γνωστός εστιάτορας του Κιέβου, καθώς και η Αναστασία που εργάζεται ως ανταποκρίτρια του βρετανικού δικτύου στο Κίεβο.

Ο ρωσικός στρατός ποτέ δεν θα στόχευε αμάχους - Οι Ουκρανοί σκοτώνουν τους συμπατριώτες τους

Η 25χρονη Ολεξάντρα, η οποία είναι κάτοικος του Χαρκόβου περιέγραψε στο αγγλικό δίκτυο τις εικόνες που εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στην πόλη. Περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές των βομβαρδισμών ανέφερε πως «όταν άκουσα τις πρώτες εκρήξεις, έτρεξα έξω από το σπίτι για να βγάλω τα σκυλιά μου από τα σπιτάκια τους. Οι άνθρωποι γύρω μου είχαν πανικοβληθεί και άρχισαν να εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους. Φοβήθηκα πολύ».

Η Ολεξάντρα μιλούσε πολύ συχνά στο τηλέφωνο με τη μητέρα της η οποία βρίσκεται στη Μόσχα. Όμως της είναι αδύνατο να την πείσει για τον κίνδυνο που διατρέχει. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να της στείλει ακόμα και βίντεο αλλά χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα.  «Δεν ήθελα να τρομάξω τους γονείς μου, όμως κάποια στιγμή άρχισα να τους λέω ευθέως ότι πολίτες και παιδιά σκοτώνονται», επεσήμανε η κοπέλα.

Κλείσιμο
«Παρά το γεγονός ότι ανησυχούν για εμένα, λένε ότι πιθανότατα συμβαίνει μόνο κατά λάθος καθώς και ότι ο ρωσικός στρατός ποτέ δεν θα στόχευε άμαχους. Ότι είναι οι Ουκρανοί που σκοτώνουν τους συμπατριώτες τους», σημείωσε ακόμη η 25χρονη.

Στο μεταξύ είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο οι Ουκρανοί να έχουν οικογένεια στη Ρωσία. Όμως για μερικούς, όπως οι γονείς της Ολεξάντρα έχουν διαφορετική εικόνα για την ρωσική εισβολή. Όπως λέει η 25χρονη αυτό συμβαίνει εξαιτίας όσων λέγονται από τα ρωσικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα σημειώνει πως η μητέρα της επαναλαμβάνει ό,τι ακούει στην τηλεόραση. «Πραγματικά τρόμαξα όταν άκουσα τη μαμά μου να μιλάει σαν τη ρωσική τηλεόραση. Κάνουν πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους. Και οι άνθρωποι τους εμπιστεύονται», είπε. «Οι γονείς μου καταλαβαίνουν ότι στην περιοχή συμβαίνει κάποια στρατιωτική επιχείρηση. Όμως λένε: “Οι Ρώσοι ήρθαν για να σας απελευθερώσουν. Δεν θα καταστρέψουν τίποτα, δεν θα σας ακουμπήσουν. Επιτίθενται μόνο σε στρατιωτικές βάσεις”», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Την ώρα που η 25χρονη μιλούσε στο BBC οι βομβαρδισμοί των ουκρανικών θέσεων συνεχίζονταν, η σύνδεση του ίντερνετ ήταν αδύναμη και έτσι η συνέντευξη συνεχίστηκε μέσω ηχητικών μηνυμάτων. «Σχεδόν έχω ξεχάσει πώς μοιάζει η ησυχία. Βομβαρδίζουν αδιάκοπα», δήλωσε με νόημα η Ολεξάντρα. 

Την ίδια μέρα κανένα από τα κανάλια της ρωσικής τηλεόρασης δεν είχε ρεπορτάζ που να αναφέρει ότι πύραυλοι έπεφταν στο Χάρκοβο,  για τους θανάτους αμάχων ή για τα τέσσερα άτομα που σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν στην ουρά για να πάρουν νερό.

Οι Ουκρανοί εθνικιστές «χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες»

Από την πλευρά τους τα ρωσικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η απειλή για τους Ουκρανούς πολίτες προέρχεται από τους Ουκρανούς εθνικιστές που χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Ακόμα και σήμερα, ο πόλεμος αποκαλείται από τα Μέσα Ενημέρωσης της Ρωσίας ως «ειδική επιχείρηση απελευθέρωσης», ενώ κανένας τηλεοπτικό κανάλι δεν προβάλλει πλάνα από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Δεν με πιστεύει ο πατέρας μου - Μου λέει ότι οι Ρώσοι σώζουν τους Ουκρανούς από τους Ναζί

Ανάλογη εμπειρία με την 25χρονη είχε και ο Μιχαίλο γνωστός εστιάτορας του Κιέβου. Όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί το πρώτο που σκέφτηκε να κάνει είναι πως να προστατέψει την γυναίκα και τα δύο του παιδιά. Το βράδυ τα παιδιά του ξυπνούσαν τρομαγμένα από τις εκρήξεις και δεν σταματούσα να κλαίνε. Έτσι λοιπόν αποφάσισε να μετακομίσουν οικογενειακώς στα περίχωρα του Κιέβου. Στη συνέχεια τους μετέφερε στην Ουγγαρία και επέστρεψε πίσω στην Ουκρανία για να πολεμήσει κατά της Ρωσίας. 

Ο Μιχαίλο ξαφνιάστηκε που δεν είχε ακούσει νέα από τον πατέρα του, ο οποίος εργάζεται σε ένα μοναστήρι στη Ρωσία. Όταν επικοινώνησε ο ίδιος μαζί του, αρνούνταν να πιστέψει την κατάσταση που του περιέγραψε. Του είπε ότι δεν γίνεται πόλεμος και ότι οι Ρώσοι σώζουν τους Ουκρανούς από τους ναζί. 

«Δεν με πιστεύει ούτε ο ίδιος μου ο πατέρας, που ξέρει ότι είμαι εδώ και βλέπω τα πάντα με τα μάτια μου. Και το ίδιο συμβαίνει και με τη μητέρα μου, την πρώην σύζυγό του. Κρύβονται με τη γιαγιά μου στο μπάνιο εξαιτίας των βομβαρδισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα κρατικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τη Ρωσία ως τον καλό της υπόθεσης

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της στο BBC  η Δρ. Τζοάνα Σόστεκ, ειδικός σε ζητήματα που σχετίζονται με τη Ρωσία και την πολιτική επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης «η κρατική αφήγηση παρουσιάζει τη Ρωσία πάντα ως τον καλό της υπόθεσης».  «Ακόμη και στις αφηγήσεις τους για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, η Ρωσία δεν έχει κάνει τίποτα κακό. Και για αυτό δεν πιστεύουν και αυτό που συμβαίνει τώρα», σημειώνει με νόημα η κυρία Σόστεκ.

Όπως λέει η Δρ Σόστεκ οι περισσότεροι Ρώσοι δεν αναζητούν εναλλακτικές εκδοχές των ειδήσεων. Ακόμη η ίδια πιστεύει ότι η μονόπλευρη αφήγηση που επικρίνει τη Δύση, μας βοηθά να κατανοήσουμε τους λόγους που οι Ρώσοι μπορεί να μην πιστεύουν τους συγγενείς τους σε γειτονικές χώρες.

«Εκείνοι που επικρίνουν τη Ρωσία παρουσιάζονται εδώ και τόσο πολύ καιρό ως προδότες ή ξένοι πράκτορες που εργάζονται για τη Δύση. Κι έτσι φτάνεις να μην πιστεύεις ούτε την ίδια σου την κόρη», επισημαίνει.

Η αντποκρίτρια του BBC που έλεγε στη μητέρα της ότι βομβαρδίζεται το Κίεβο και εκείνη δεν την πίστευε

Η Αναστασία είναι ανταποκρίτρια του BBC στο Κίεβο, ενώ οι γονείς της ζουν σε ένα χωριό της Ρωσίας, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από την αυτοαποκαλούμενη "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ". Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξύπνησε από τις σειρήνες πολέμου, κάλεσε τη μητέρα της στο τηλέφωνο. «Της είπα ότι φοβάμαι. Μου είπε με σιγουριά να μην ανησυχώ, γιατί ποτέ δεν θα βομβαρδίσουν το Κίεβο», υποστήριξε.

«Της απάντησα ότι υπήρχαν νεκροί ανάμεσα στους άμαχους. “Όμως το ίδιο συνέβαινε και όταν η Ουκρανία επιτέθηκε στο Ντονμπάς!” μου απάντησε γελώντας. Για λίγο δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Ράγισε η καρδιά μου ακούγωντας τη μητέρα μου να λέει κάτι τέτοιο με τόση σκληρότητα», τονίζει η Αναστασία.

Σύμφωνα με την ίδια  η αιτία για αυτό είναι τα δημοσιεύματα των ρωσικών ΜΜΕ τα οποία παρουσιάζουν το ρωσικό στρατό ως απελευθερωτή της Ουκρανίας από τους ναζί. Για πολλά χρόνια απέφευγε να κάνει πολιτικές συζητήσεις με τους γονείς της. Όμως αυτή τη φορά έκλεισε απότομα το τηλέφωνο στη μητέρα της. 

«Σκέφτομαι πάρα πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή», λέει μιλώντας στο BBC. «Τι θα συμβεί σε όλους εμάς; Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Θα επιστρέψω ποτέ; Θα ξαναδώ ποτέ τους γονείς μου;», διερωτάται η Αναστασία ενώ καταλήγει λέγοντας πως «τους αγαπώ ακόμη πολύ, όμως κάτι μέσα μου έχει σπάσει και δεν πιστεύω ότι μπορεί να επιδιορθωθεί».

Ειδήσεις σήμερα:

Τρεις νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες από τις μάχες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

«Καυτή» εβδομάδα ανατιμήσεων για τα καύσιμα, κάνουν ρεκόρ διετίας λόγω Ουκρανίας

Η Ουκρανία βύθισε τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης