Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά την αποβολή της Ρωσίας από την Ιντερπόλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά την αποβολή της Ρωσίας από την Ιντερπόλ

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τη Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας για να στοχοποιήσει πολιτικούς της αντιπάλους 

interpol1
Την αποβολή της Ρωσίας από την Ιντερπόλ ζητά η Ουκρανία, που κατηγορεί τη Μόσχα για κατάχρηση της διεθνούς οργάνωσης στοχοποιώντας πολιτικούς της αντιπάλους παγκοσμίως.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την άμεση αποβολή της Ρωσίας «για παραβίαση των βασικών της αρχών και μαζική κατάχρηση εργαλείων και υπηρεσιών, προκειμένου να καλύψει τα εγκλήματά της και να διώξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, κυρίως στην Ουκρανία» μετέδωσε ο ουκρανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Hromadske.


Η Ιντερπόλ είναι υπερεθνική αστυνομική δύναμη, που επικεντρώνεται στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των 195 κρατών – μελών της, κυρίως μέσω του συστήματος «κόκκινης ειδοποίησης» προκειμένου τα κράτη – μέλη να ενημερώνονται για τη διασυνοριακή μετακίνηση εγκληματιών.


Τα τελευταία χρόνια, η Ιντερπόλ έχει δεχθεί κριτική για κατάχρηση του συστήματος του κόκκινου συναγερμού από καταπιεστικά καθεστώτα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, με κράτη αντιδημοκρατικά να τη χρησιμοποιούν για να στοχοποιήσουν πολιτικούς αντιφρονούντες.

Πάντως δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η διαδικασία απομάκρυνσης ενός κράτους από την Ιντερπόλ.

Προς το παρόν, η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη μεγάλη χώρα που είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών αλλά όχι της Ιντερπόλ, ενώ η Ταϊβάν έκανε εκστρατεία επανεισδοχής της, καθώς το 1984, όταν η Κίνα έγινε μέλος, αναγκάστηκε να αποσυρθεί.



Ειδήσεις σήμερα:

Νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς για αποφυγή ταξιδιών στη Ρωσία


Ευρωπαϊκές εταιρείες διακόπτουν τις εμπορικές δραστηριότητες στη Ρωσία με τον κλοιό των κυρώσεων να σφίγγει


Ο Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης