Εισβολή στην Ουκρανία: Ακόμη μια εφιαλτική νύχτα, στην αντεπίθεση περνά η ΕΕ - Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας

Εισβολή στην Ουκρανία: Ακόμη μια εφιαλτική νύχτα, στην αντεπίθεση περνά η ΕΕ - Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας

Βόμβες και πυρά εξακολουθούν να ηχούν σε πόλεις της Ουκρανίας - Μαρτυρίες πολιτών - Με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών αμάχων στην Ουκρανία να έχει ανέβει,  ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ραγδαίες εξελίξεις - Σκληρό πακέτο κυρώσεων ανακοίνωσε η ΕΕ, αυξάνεται η πίεση σε βάρος του Κρεμλίνου

eisvoli-stin-oukrania
Δέσμια ενός εφιαλτικού σκηνικού εξακολουθεί να βρίσκεται η Ουκρανία, με τους βομβαρδισμούς, τις εκρήξεις και τις αεροπορικές επιδρομές να συνεχίζονται όσο η Ρωσία εφαρμόζει το σχέδιο επεκτατικής πολιτικής της.

Με αγωνία αναμένεται η έκβαση των συνομιλιών, τη Δευτέρα, ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές, στη Λευκορωσία, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κρατά ωστόσο μικρό καλάθι, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα σε κάθε τόνο ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για την προάσπιση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας του. Στην ίδια γραμμή με τον προεδρο της Ουκρανίας και η Δύση που εστιάζει στο δικαίωμα των κρατών στην αυτοάμυνα, κάτι που κατοχυρώνεται και από τον χάρτη του ΟΗΕ. 

Στα τηλεοπτικά μηνύματα τόσο του Ουκρανού προέδρου όσο και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας το μήνυμα που στάλθηκε εστίασε στην ανάγκη λήξης του καθεστώτος απειλών και στην κατάπαυση του πυρός, ενώ διατρανώθηκε ότι στη «συζήτηση δεν χωρούν τελεσίγραφα». 

Με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών αμάχων στην Ουκρανία να έχει ανέλθει στους 352,   μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα. Κάθε λεπτό που περνά, η αγωνία και ο φόβος για το μέλλον εντείνονται. 

Σύμφωνα το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, 1.684 άνθρωποι, ανάμεσά τους 116 παιδιά, έχουν τραυματισθεί.

Οι Ουκρανοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να σωθούν, είτε κατασκευάζοντας καταφύγια στο σπίτι τους είτε προσπαθώντας να διαφύγουν από τη χώρα. Το κύμα μετανάστευσης που αναμένεται από την Ουκρανία προς τις ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγάλο. 

«Όλα έχουν παγώσει»

Κλείσιμο
«Ακούμε βομβαρδισμούς. Οι εκρήξεις συνεχίζονται στο αεροδρόμιο του Κιέβου. Τα σχολεία φτιάχνουν καταφύγια. Φοβόμαστε να μετακινηθούμε. Όλα έχουν παγώσει»... τα λόγια Ουκρανής, της Ναταλία Καραμπίν στο protothema.gr είναι ενδεικτικά του κλίματος ανησυχίας που έχει επισκιάσει τη χώρα της. 

Παρά το γεγονός ότι ζει στην πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, φοβάται να βγει από το σπίτι, ενώ δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες της που φτάνουν από τα ανατολικά, από την «καρδιά» των εχθροπραξιών, για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς. 

Τα σούπερ μάρκετ είναι άδεια, όπως λέει η Ναταλία, βασικά αγαθά είναι δυσεύρετα ενώ δίνεται «μάχη», παράλληλα, για την εξασφάλιση μικρής ποσότητας βενζίνης.

Συγκλονίζουν, τις τελευταίες ώρες, βίντεο από πτώσεις πυραύλων στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως και εκρήξεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας. 

Πόλη κομβικής σημασίας θεωρείται το Χαράκοβο που παραμένει υπό το καθεστώς της ρωσικής προέλασης.

Το Κίεβο ύστερα από την περασμένη νύχτα των τεράστιων εκρήξεων δεν έχει καταληφθεί από τους Ρώσους εισβολείς ωστόσο βόμβες εξακολουθούν να ηχούν. 

Σε αυτό το έκρυθμο τοπίο που δοκιμάζει τις γεωστρατηγικές ισορροπίες, Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι αναλαμβάνουν ενεργό δράση ενισχύοντας την άμυνα της Ουκρανίας, αποκλείοντας τη Ρωσία από τον εναέριο χώρο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ και αποσυνδέοντας αριθμό ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT. 

Το πακέτο κυρώσεων που ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες θεωρείται σκληρό, χτυπώντας τη ρωσική ελίτ και το τραπεζικό σύστημα της Μόσχας, τη στιγμή που εκφράζονται ζωηρές ανησυχίες για επέκταση των ρωσικών εχθροπραξιών, στο μέλλον, σε χώρες όπως η Μολδαβία και η Γεωργία. 

Σε κινήσεις υψηλού συμβολισμού προβαίνουν ΗΠΑ και Ευρώπη, αποφασίζοντας μια πρωτοφανή - για τα ιστορικά δεδομένα - αυστηρή στάση απέναντι στο Κρεμλίνο. Το γεγονός ότι διατίθεται το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία δείχνει τον ισχυρό βαθμό της καταδίκης κατά της Ρωσίας αλλά και την εικόνα μεγάλης ενότητας ανάμεσα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. 

Πίσω από τη μάχη που κήρυξε η Ρωσία διαφαίνονται ιστορικές αποφάσεις όπως εκείνη της Γερμανίας που θα στείλει, παρά τη γενική απαγόρευση, στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, ενώ ανάμεσα στις κινήσεις που θεωρούνται αξιομνημόνευτες και εκείνη της Σουηδίας που για πρώτη φορά από το 1939 στέλνει στρατιωτική βοήθεια. Τελευταία φορά η χώρα είχε βοηθήσει τη Φινλανδία που δεχόταν επίθεση από την ΕΣΣΔ.

Με την Ευρώπη να υιοθετεί κοινή στάση υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας της Ουκρανίας, το διπλωματικό θερμόμετρο ανεβαίνει καθώς οι συνομιλίες των επόμενων ωρών θεωρούνται κρίσιμες, ενώ την ίδια ώρα έχει συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ειδήσεις σήμερα

«Έξαλλος ο Πούτιν για την πορεία της εισβολής», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Fox News

Οργή στην Αθήνα για τους 10 νεκρούς ομογενείς: Για εξηγήσεις σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης, συλλυπητήρια από Μακρόν

Η SWIFT δηλώνει έτοιμη να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης