Εισβολή στην Ουκρανία - Ζελένσκι πριν από τις συνομιλίες στη Λευκορωσία: Ας αφήσουμε τους διαπραγματευτές να προσπαθήσουν

Εισβολή στην Ουκρανία - Ζελένσκι πριν από τις συνομιλίες στη Λευκορωσία: Ας αφήσουμε τους διαπραγματευτές να προσπαθήσουν

Ο Ζελένσκι τόνισε ειδικότερα ότι δεν πιστεύει πως θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό από τις συνομιλίες αλλά θεωρεί ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αποκλιμάκωσης - Τη Δευτέρα ξεκινούν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους στη Λευκορωσία - Η Ουκρανία διαμηνύει ότι θα προστατέψει μέχρι τέλους την εδαφική της ακεραιότητα 

zelenskymain12233
Σε νέο μήνυμά του προτού αρχίσουν, τη Δευτέρα, οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ότι παραμένει επιφυλακτικός για την έκβαση των συνομιλιών.

Ο Ζελένσκι τόνισε ειδικότερα ότι δεν πιστεύει πως θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό από τις συνομιλίες αλλά θεωρεί ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αποκλιμάκωσης.




Τη Δευτέρα το πρωί θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπεία Ρώσων και Ουκρανών διπλωματών στη Λευκορωσία, με την αγωνία να εντείνεται για την κατάσταση στο Κίεβο καθώς είναι μεγάλη η πιθανότητα να συνεχιστούν για ακόμη μια νύχτα οι βομβαρδισμοί. 

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Γεβγκενί Γενίν δήλωσε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς διπλωμάτες θα διεξαχθούν τη Δευτέρα το πρωί. 

Σαφές μήνυμα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του έστειλε, νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, πριν από την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διπλωμάτες στα σύνορα της Λευκορωσίας. Ξεκαθάρισε ότι θα υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την Ουκρανία ενώ δέχονται σφοδρές επιθέσεις και ανθρώπινες ζωές χάνονται.

Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας τόνισε ότι οι διπλωμάτες μεταβαίνουν στην περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες χωρίς προκαταρτική συμφωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτούν συζητήσεις υπό όρους τελεσιγράφων.

Επισήμανε ότι σκοπός είναι να «ελαχιστοποιηθούν οι απειλές» και για τον λόγο αυτό αποστέλλεται ειδική αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες

«Θα ακούσουμε τι θέλει να μας πει η άλλη πλευρά χωρίς να υπάρχει κάποια προκαταρτική συμφωνία» τόνισε ο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός υπουργός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι λόγω των συνομιλίων διασφαλίστηκε ότι καμία στρατιωτική δύναμη από τη Λευκορωσία δεν θα εξαπολύσει επίθεση στα ουκρανικά εδάφη.

«Εάν φτάσουμε στην επίτευξη της ειρήνης αυτό είναι ευπρόσδεκτο, όμως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε τετραγωνικό της εφαδικής επικράτειάς μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Για «συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις» της ουκρανικής με τη ρωσική αντιπροσωπεία «στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat», συμφώνησαν ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, νωρίτερα την Κυριακή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ζελένσκι στους λογαριασμούς του στα social media... «συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat».

Και συνέχισε, μιλώντας για τις προϋποθέσεις ασφαλείας της ουκρανικής αντιπροσωπείας: «Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι την ώρα της αποχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος».

Οι Ουκρανοί πηγαίνουν στη Λευκορωσία για να διαπραγματευτούν, είπε νωρίτερα το Κρεμλίνο

Η ουκρανική αντιπροσωπεία πρόκειται να διαπραγματευτεί με τη ρωσική πλευρά στο Γόμελ και βρίσκεται καθ' οδόν, όπως αναφέρθηκε στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Λευκορωσίας.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών και βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ηγετών της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο και Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ειδήσεις σήμερα

«Έξαλλος ο Πούτιν για την πορεία της εισβολής», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Fox News

Οργή στην Αθήνα για τους 10 νεκρούς ομογενείς: Για εξηγήσεις σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης, συλλυπητήρια από Μακρόν

Η SWIFT δηλώνει έτοιμη να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης