Ουκρανία: Δεκτή από Μπάιντεν και Πούτιν η πρόταση του Μακρόν για Σύνοδο Κορυφής

Ουκρανία: Δεκτή από Μπάιντεν και Πούτιν η πρόταση του Μακρόν για Σύνοδο Κορυφής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ρωσίας «αν δεν γίνει εισβολή», επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος - Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης να οργανωθεί σύνοδος με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση

biden_poutin
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εισηγήθηκε στους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να οργανωθεί σύνοδος κορυφής και η πρόταση έγινε αποδεκτή και από τα δύο μέρη, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Η σύνοδος κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν προφανώς «δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία», πρόσθεσε το Ελιζέ.

Θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας, τονίζοντας πως η προετοιμασία των συνόδων θα αρχίσει από την Πέμπτη, όταν αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η ουσία θα πρέπει να προετοιμαστεί» από τους δύο ΥΠΕΞ «στη συνάντησή τους την Πέμπτη», εξήγησε το Ελιζέ. Ο κ. Μακρόν είναι διατεθειμένος να συμβάλλει στη διαμόρφωση της ατζέντας, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ρωσίας «αν δεν γίνει εισβολή», επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε «καταρχήν» να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (...) εάν δεν έχει γίνει εισβολή», συνέχισε. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

«Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Διπλωματικό «σπριντ» για την Ουκρανία, αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν: «Ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει»

Απίστευτος εκβιασμός με revenge porn στην Καρδίτσα - Απήγαγαν, ξυλοκόπησαν, γύμνωσαν και διέσυραν 26χρονη

Survivor: Ο Σάκης Αρσενίου στον τάκο και τα... μαγειρέματα σε κόκκινους και μπλε - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης