Βρετανία: Σκάνδαλο με Σαουδάραβα επιχειρηματία στο ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου «ψάχνει» η Σκότλαντ Γιάρντ

Βρετανία: Σκάνδαλο με Σαουδάραβα επιχειρηματία στο ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου «ψάχνει» η Σκότλαντ Γιάρντ

Η βρετανική υπηκοότητα και ο τίτλος του Ιππότη δόθηκαν στον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο, που κατέλαβε πάνω από 1,5 εκατ. λίρες ως δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις του Στέμματος - «Θα συνεργαστεί με την αστυνομία ο Κάρολος» - Πρώην έμπιστο συνεργάτη του «δείχνει» ως υπαίτιο του σκανδάλου ο πρίγκιπας της Ουαλίας

καρολος
Απανωτά είναι τα σκάνδαλα που χτυπούν αλύπητα τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ την τελευταία διετία με τους αξιωματούχους του παλατιού να εκφράζουν φόβους πως «κινδυνεύουν» οι προγραμματισμένοι εορτασμοί για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας εξαιτίας της κρίσης που ταλανίζει τον θεσμό της μοναρχίας στη Γηραιά Αλβιώνα. Δεν πρόλαβε «να στεγνώσει το μελάνι» από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ανακοίνωσαν την Τρίτη οι δικηγόροι του πρίγκιπα Άντριου και της Αμερικανίδας Βιρτζίνια Τζιούφρε, βάζοντας έτσι τέλος στην νομική διαμάχη του δούκα του Γιορκ με την γυναίκα που τον κατηγορεί για βιασμό, όταν εκείνη ήταν ανήλικη και ένα νέο σκάνδαλο έρχεται να συγκλονίσει το παλάτι.

Πριν λίγες ώρες η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε πως αρχίζει έρευνα για την χρηματοδότηση φιλανθρωπικού ιδρύματος του πρίγκιπα Κάρολου από Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο, ο οποίος ως αντάλλαγμα των δωρεών του έλαβε την βρετανική υπηκοότητα και του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του Ιππότη, που είθισται να απονέμει η βασίλισσα σε εξέχοντα άτομα για τις υπηρεσίες τους στο Στέμμα. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, αν και «στο μάτι του κυκλώνα» αναμένεται να βρεθεί το «δεξί χέρι» του διαδόχου του θρόνου - ο πρώην βοηθός του Κάρολου, Μάικλ Φώσετ - θεωρείται βέβαιο πως η αστυνομία θα ερευνήσει και την εμπλοκή του πρωτότοκου γιου της Ελισάβετ στο σκάνδαλο.

Το Κλάρενς Χάουζ - η επίσημη κατοικία του πρίγκιπα Κάρολου και της Δούκισσας της Κορνουάλης - ανακοίνωσε πως ο διάδοχος του θρόνου προτίθεται να βοηθήσει στην έρευνα των Αρχών αλλά τόνισε ότι ο Κάρολος δεν γνώριζε τίποτα για την σχέση του Σαουδάραβα κροίσου με το ίδρυμα του και τα ανταλλάγματα που εκείνος λάμβανε για τις δωρεές του, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπεύθυνος για όλα είναι ο Φώσετ. Ο Μάικλ Φώσετ παραιτήθηκε από την θέση του έμπιστου συνεργάτη του Βρετανού γαλαζοαίματου τον περασμένο Οκτώβριο, όταν έκαναν στον βρετανικό Τύπο την εμφάνισή τους δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι το «δεξί χέρι» του Κάρολου είχε υποσχεθεί στον Σαουδάραβα κροίσο Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ Μπιν Μαχφούζ - δωρητή της φιλανθρωπικής οργάνωσης του πρίγκιπα της Ουαλίας - την βρετανική υπηκοότητα και τον τίτλο του Ιππότη.

Αφορμή για την έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας δύο επιστολές που καταγγέλλουν το σκάνδαλο

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Σαουδάραβας είχε καταβάλει πολλά χιλιάδες λίρες Αγγλίας σε άτομα που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τον Κάρολο και που τον είχαν διαβεβαιώσει πως σε αντάλλαγμα των δωρεών του θα λάβει μια εξέχουσα τιμητική διάκριση. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε πως έλαβε γνώση του σκανδάλου μέσω δύο επιστολών - η μία προέρχεται από τον πρώην βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για το Ανατολικό Σάσεξ, Νόρμαν Μπέικερ και η άλλη την οργάνωση «Δημοκρατία», η οποία τάσσεται κατά της μοναρχίας. Στις επιστολές αναφέρεται πως έχουν εμπλοκή στο σκάνδαλο τόσο ο πρίγκιπας της Ουαλίας, όσο και ο στενός συνεργάτης του.

Σύμφωνα με την Daily Mail ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπολογίζεται πως έχει καταβάλει σε δωρεές φιλανθρωπικών οργανώσεων που σχετίζονται με το παλάτι του Μπάκιγχαμ ποσό μεγαλύτερο του 1,5 εκατ. λίρες (1,7 εκατ. ευρώ).

Ειδήσεις σήμερα:

Αρση μέτρων: «Ανοίγει» η διασκέδαση, παραμένει η μάσκα - Συνεδριάζει η επιτροπή

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Θα γίνουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, λέει η ΕΛ.ΑΣ.

«Θεέ μου, καρχαρίας τρώει άνθρωπο, είναι τρελό!» - Βίντεο-σοκ από επίθεση λευκού καρχαρία που πάγωσε την Αυστραλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης