«Εξαιρετικά πιθανή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ίσως επίκειται», λέει η Βρετανία

«Εξαιρετικά πιθανή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ίσως επίκειται», λέει η Βρετανία

Δηλώσεις της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών -  Και ο Μπλίνκεν ανησυχεί για επίθεση εντός της εβδομάδας - Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

ukraine_russia_militaryDrill_art
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιμένουν Βρετανία και ΗΠΑ. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν ότι ανησυχεί ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, ανάλογη τοποθέτηση έκανε και η Βρετανίδα ομόλογός του.

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά πιθανή, ίσως επίκειται και θα συνιστούσε απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης, η οποία θα ενθάρρυνε τους επίδοξους εισβολείς σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24 είπε ότι «ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα».

Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι εναλλακτικές της Ελλάδας αν ξεσπάσει πόλεμος; -Εχουμε ενεργειακή επάρκεια;

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Κλείσιμο
Ρώσοι πολιτικοί ηγέτες διαψεύδουν τις δυτικές αιτιάσεις ότι η Μόσχα σχεδιάζει επίθεση, αλλά λένε ότι θα δοθεί μια "στρατιωτική και τεχνική" απάντηση, που δεν διευκρινίζεται, αν δεν ικανοποιηθεί μια σειρά από αιτήματα, μεταξύ των οποίων να μην ενταχθεί το Κίεβο στο ΝΑΤΟ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο αμερικανός πρόεδος Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ότι υπάρχει ένα κρίσιμο παράθυρο για την διπλωματία, αλλά η Τρας είπε ότι πιθανόν να επίκειται μια εισβολή και ρώσοι στρατιώτες μπορούν να φθάσουν "πολύ, πολύ γρήγορα" στο Κίεβο.

"Αυτό... αφορά την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης. Και αφορά την ευρύτερη, παγκόσμια σταθερότητα και το μήνυμα που στέλνουμε στους επίδοξους εισβολείς και πρέπει να το στείλουμε αυτό το μήνυμα και στον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιβράβευση για την επιθετικότητα", δήλωσε η Τρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Η Τρας συμφώνησε με πολιτικούς στις ΗΠΑ που έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα πιθανόν να πραγματοποιήσει μια "επιχείρηση αντιπερισπασμού" για να πυροδοτήσει μια σύγκρουση.

Σύμφωνα με την ίδια, το Κίεβο είναι "σαφώς" στόχος για τη ρωσική κυβέρνηση καθώς η Δύση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης, την οποία θεωρεί επικείμενη.

 Κλοιός γύρω από την Ουκρανία

Η έντονη ουκρανική ανησυχία φαίνεται να δικαιολογείται αλλά και συνάμα να τροφοδοτείται από την τεράστια κινητοποίηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής, αλλά και την συγκέντρωση στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Επί της ουσίας οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την ουκρανική επικράτεια, επικεντρώνοντας τις δυνάμεις τους σε μία σειρά από σημεία, τα οποία, όπως αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι, αναμένεται να αποτελέσουν εφαλτήριο για την εκδήλωση μίας πιθανής όσο και αιφνιδιαστικής επίθεσης εναντίον των θέσεων του Κιέβου. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Μόσχα, αξιοποιώντας τα στρατιωτικά γυμνάσια που βρίσκονται σε εξέλιξη πλησίον των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες εισβολής στην Ουκρανική επικράτεια η οποία θα εκδηλωθεί σε δύο σημεία στο Βορρά, στα σύνορα με την Λευκορωσία, σε έξι σημεία στα νοτιοανατολικά, με αιχμή του δόρατος το Ντονμπάς και την Κριμαία, ενώ σκοπεύει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στα νότια, αξιοποιώντας τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να αποκτήσει πλήρη έλεγχο της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής. Σύμφωνα με τον αναλυτή του ABC News, Μικ Μαλρόι «Η εισβολή αυτή πιθανότατα θα αρχίσει με κυβερνοεπιθέσεις, κυβερνοπόλεμο που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και θα συνεχίσει με αεροπορικές επιθέσεις, μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών και μετά με πυροβολικό».

Η Ρωσία άλλωστε έχει ήδη αναπτύξει στις παραπάνω περιοχές τις έξι από τις επτά μονάδες ειδικών δυνάμεων, τις επονομαζόμενες «Σπέτσναζ» και εκατοντάδες μονάδες πεζικού με περισσότερους από 100 χιλιάδες στρατιώτες. Παράλληλα, παραπάνω από 30 πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις ενώ τουλάχιστον έξι υποβρύχια έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.

risisasa
Πηγή: dailymail

Σημεία εισβολής

Σύμφωνα με αναλυτές η ρωσική πλευρά εκτιμάται ότι θα επιδιώξει στο πλαίσιο μίας ενδεχόμενης εισβολής να ρίξει το κυριότερο βάρος της σε δύο σημεία. Το πρώτο θα είναι η περιοχή της Κριμαίας στις περιοχές γύρω από τον ισθμό Perekop που χωρίζει τη ρωσική χερσόνησο από τη βόρεια Κριμαία που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο. Μέσα στις προθέσεις της Μόσχας είναι, μέσω μίας τέτοιας κίνησης, να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο που θα ενώνει και δια ξηράς την χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική επικράτεια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο επίκεντρο των εχθροπραξιών αναμένεται να βρεθούν πόλεις και χωριά όπου ζουν έλληνες ομογενείς, δεδομένου ότι ο εν λόγω διάδρομος περνά μέσα από το Ντονμπάς, στην ευρύτερη περιοχή του οποίους εντάσσεται και η Μαριούπολη σαν κέντρο και σαράντα ελληνόφωνα χωριά σε ένα ημικύκλιο που φτάνει μέχρι το Ντονέτσκ, σε ακτίνα περίπου 120 χλμ. Πρόκειται για μία περιοχή εντός της οποίας εκτιμάται ότι ζουν περισσότεροι από 100.000 έλληνες ομογενείς.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως η Μαριούπολη βρίσκεται πολύ κοντά στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις δύο περιοχές που οι ρωσόφωνοι ανακήρυξαν αυτόνομες δημοκρατίες. Σε χωριό της συγκεκριμένης περιοχής σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η δολοφονία δύο ελλήνων ομογενών από ουκρανούς στρατιώτες. Στην περιοχή του Ντονέτσκ όπως και του Λουχάνσκ εξάλλου υπάρχουν πολυάριθμές αυτονομιστικές ομάδες που δρουν με την υποστήριξη της Ρωσίας, δημιουργώντας έτσι ένα ευνοϊκό έδαφος για το ρωσικό στρατό στο ενδεχόμενο μίας εισβολής. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τις δύο αυτές περιοχές, έχουν σταθμεύσει εδώ και περίπου δύο μήνες περισσότερα από 70 0 ρωσικάάρματα μάχης, μονάδες πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικά και συστοιχίες πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς.

Το δεύτερο βασικό μέτωπο που, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, θα επιδιώξει να ανοίξει η Μόσχα, είναι στο Βορρά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη οι Ρωσικές και οι Λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν συνεχώς κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, με την ονομασία «Allied Resolve-2022», έχοντας κινητοποιήσει γι αυτό το σκοπό περισσότερους από 30.000 άνδρες αλλά και έναν σημαντικό αριθμό οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων πυραύλους Iskander, συστήματα αεράμυνας S-400 και μαχητικά αεροσκάφη SU-35. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις πραγματοποιούνται πολύ κοντά στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας και σε σχετικά κοντινή απόσταση από το Κίεβο. Η πιθανότητας μίας εισβολής από το Βορρά που θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και την ουκρανική πρωτεύουσα ήταν άλλωστε ο βασικός λόγος που οι ΗΠΑ αποφάσισαν χθες να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας.

Ουκρανική απάντηση

Την ίδια στιγμή σε εμπόλεμο καθεστώς εμφανίζονται να έχουν τεθεί οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή ο Ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί συνεχώς γυμνάσια, η ολοκλήρωση των οποίων συμπίπτει χρονικά με εκείνα των Ρώσων, δηλαδή στις 20 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, από χθες μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, σε λειτουργία «υψηλού συναγερμού» έχει τεθεί και η ουκρανική αστυνομία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο αριθμός των περιπολιών θα αυξηθεί ενώ θα αναπτυχθούν κέντρα αντιμετώπισης καταστάσεων. Το ενισχυμένο καθεστώς προβλέπει αύξηση του αριθμού των περιπολιών για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης στους δρόμους και επιπρόσθετα κέντρα αντιμετώπισης καταστάσεων θα αναπτυχθούν για γρήγορη παρακολούθηση της κατάστασης στην χώρα. Επιπλέον, η αστυνομία θέτει υπό την προστασία της, κρίσιμες υποδομές και Αρχές.

Ταυτόχρονα και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, συνεχίζεται η αποστολή οπλισμού αλλά και εφοδίων προς τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ βοήθεια παρέχεται και σε επίπεδο αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές της χώρας από ρώσους χάκερ, όπως και σε επίπεδο πληροφοριών. Παράλληλα αρκετές χώρες εμφανίζονται να ενισχύουν τις δυνάμεις τους, στέλνοντας επιπλέον στρατιώτες στις χώρες της Συμμαχίας που συνορεύουν με τη Ρωσία. Η Μεγ. Βρετανία προτίθεται να διπλασιάσει το βρετανικό απόσπασμα των περίπου 1.150 στρατιωτών που βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί του παρόντος στην Ανατολική Ευρώπη και να παράσχει «αμυντικά όπλα» στην Εσθονία. Στην συγκεκριμένη χώρα της Βαλτικής βρίσκονται σχεδόν 900 Βρετανοί στρατιώτες ενώ περίπου 100 είναι τοποθετημένοι στην Ουκρανία, ως μέρος μιας εκπαιδευτικής αποστολής που ξεκίνησε το 2015. Άλλοι 150 στρατιώτες από μια μονάδα ελαφρών τεθωρακισμένων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πολωνία. Σε επιφυλακή έχει τεθεί επίσης και το αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Prince of Wales, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Αρκτικής, επικεφαλής ναυτικού αποσπάσματος ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν επίσης οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Ένα αεροσκάφος Α400Μ της Γερμανίας που μετέφερε 70 στρατιώτες, από τους επιπλέον 360 που αναμένεται να αναπτύξει τις επόμενες ημέρες η Γερμανία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κάουνας στη Λιθουανία προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή, επεσήμανε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.  Στο πλαίσιο των νέων δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στη Λιθουανία περιλαμβάνονται αναγνωριστικά στρατεύματα και γιατροί από όλη τη Γερμανία, ενώ αναμένεται να φτάνουν ενισχύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Από το 2017 το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Πολωνία, απαντώντας στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014. Συνολικά 5.000 στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Να σημειώσουμε, τέλος, πως χθες προσγειώθηκαν στην Πολωνία, οκτώ ακόμη αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15, ενώ ήδη από τις αρχές του μήνα στη χώρα εγκαταστάθηκαν ακόμη 1700 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Έλληνες ομογενείς κοντά στα σύνορα με την Ρωσία - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Survivor: Οι τρεις Μαχητές του… τάκου και ο χαμός με την «κλέφτρα» φαγητού - Δείτε βίντεο

Φουρέιρα: Το... γυμνό μήνυμα αγάπης και το δώρο του Μποτία για τον Άγιο Βαλεντίνο - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης