Παραιτήθηκε η αρχηγός της Μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου

Παραιτήθηκε η αρχηγός της Μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου

Η παραίτησή της έγινε δεκτή από τον δήμαρχο Σαντίκ Καν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από την ανταπόκρισή της - Πώς αντέδρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

000_9ZG4AX
Η αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, η Κρεσίντα Ντικ, υπέβαλε την παραίτησή της υπό το βάρος των πιέσεων που δεχόταν το τελευταίο διάστημα για τον χειρισμό των παραβιάσεων των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19. Όπως έγινε γνωστό, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν έκανε δεκτή την παραίτηση της Κρεσίντα Ντικ.

Σύμφωνα με τον Guardian η Ντικ βρισκόταν στο τιμόνι της ηγεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας από το 2017 και η θητεία της θα έληγε τον Απρίλιο. Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2021 η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, αποφάσισε να ανανεώσει τη θητεία της έως και το 2024. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε εγκριθεί από τον δήμαρχο του Λονδίνου.

Η εμπιστοσύνη του Καν στην Ντικ κλονίστηκε από ένα σκάνδαλο στο αστυνομικό τμήμα του Charing Cross όπου οι αστυνομικοί μοιράζονταν ρατσιστικά, σεξιστικά, μισογυνιστικά και ισλαμοφοβικά μηνύματα. Ήταν τέτοια η οργή του δημάρχου του Λονδίνου που  από τους 14 αξιωματικούς που τέθηκαν υπό έρευνα μόνοι οι ενννέα παραμένουν ακόμα και σήμερα στη Μητροπολιτική Αστυνομία. Δύο άλλοι πήραν προαγωγή ενώ ένας εξ αυτών είχε λάβει μέρος σε ακρόαση για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ο Σαντίκ Καν δήλωσε ότι είχε ξεκαθαρίσει στην Κρεσίντα Ντικ την έκταση των αλλαγών που πίστευε πως απαιτούνται επειγόντως για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Λονδρέζων στη Μητροπολιτική Αστυνομία και την εξάλειψη του ρατσισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας, του εκφοβισμού, των διακρίσεων και του μισογυνισμού στους κόλπους της.

Σαντίκ Καν: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση της αρχηγού»

«Δεν είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση της αρχηγού» δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, συμπληρώνοντας ότι μόλις ενημερώθηκε σχετικά, η Κρεσίντα Ντικ υπέβαλε την παραίτησή της.

«Είναι σαφές ότι ο μόνος δρόμος για να αρχίσουμε να επιτυγχάνουμε το εύρος των αλλαγών που απαιτούνται είναι να έχουμε μία νέα ηγεσία στη Μητροπολιτική Αστυνομία», ανέφερε ο Σαντίκ Καν.

Από την πλευρά της η Κρεσίντα Ντικ δήλωσε πως δεν της απέμεινε άλλη επιλογή από την παραίτηση: «Με μεγάλη θλίψη έπειτα από τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) επικοινωνία με τον δήμαρχο του Λονδίνου, διαπίστωσα ότι ο δήμαρχος δεν έχει πλέον αρκετή εμπιστοσύνη στην ηγεσία μου ώστε να συνεχίσω».

Η Ντικ, μία έμπειρη αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ήταν η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε της αστυνομίας του Λονδίνου, γνωστής και ως Σκότλαντ Γιαρντ.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είχε ανανεώσει τη θητεία της Κρεσίντα Ντικ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η Ντικ «υπηρέτησε τη χώρα της με μεγάλη αφοσίωση και διακρίθηκε επί πολλές δεκαετίες».

Η Πατέλ, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιλογή της διαδόχου της Ντικ, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως υπήρχαν προβλήματα με ορισμένες αντιλήψεις στους κόλπους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Την Πέμπτη, πάντως, ανέφερε ότι η Ντικ εκτέλεσε τα καθήκοντά της «με σταθερή αφοσίωση στην προστασία της πρωτεύουσάς μας και των κατοίκων της - συμπεριλαμβανομένης της άνευ προηγουμένου περιόδου της πανδημίας».

Η επιλογή του διαδόχου της Κρεσίντα Ντικ έχει επίσης πολιτικές προεκτάσεις, καθώς η Μητροπολιτική Αστυνομία ερευνά τα περιβόητα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ για παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, είπε πως αναγνωρίζει το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την υπόθεση.


Ειδήσεις σήμερα:

Τρία νεκρά κοριτσάκια στην Πάτρα: Στο Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής πάει ο φάκελος

Βούλα Χατζηχρήστου: «Ο Κώστας είχε μπει στο νοσοκομείο για αποτοξίνωση»

Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών η Μελίνα Τραυλού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης