Ρωσία: Απαντά στις ΗΠΑ και χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα περί «προβοκάτσιας» για να εισβάλει στην Ουκρανία

Ρωσία: Απαντά στις ΗΠΑ και χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα περί «προβοκάτσιας» για να εισβάλει στην Ουκρανία

Οι αναφορές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το πλάνο της Ρωσίας και η διάψευση από τον Σεργκέι Λαβρόφ - Το σενάριο για πλαστό βίντεο που θα εξοργίσει την ρωσική κοινή γνώμη - Τι αποκάλυψαν οι New York Times

sergei_lavrov_arthro
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα ως «ανοησίες» τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Μόσχα προετοιμάζει ένα πλαστό βίντεο για να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κατασκευασμένο βίντεο που να δείχνει τις σοκαριστικές συνέπειες μιας έκρηξης καθώς και εξοπλισμό που να φαίνεται ότι ανήκει στην Ουκρανία ή σε συμμαχικά της κράτη, για να δικαιολογήσει μια εισβολή, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Ουάσινγκτον.

«Διάβασα (…) κάποιες αναφορές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ρωσία προετοιμάζει πλαστά βίντεο που θα δείχνουν μια υποτιθέμενη επίθεση από ουκρανικά στρατεύματα στο Ντονμπάς. (…) Η παράλογη φύση αυτού του είδους των κατασκευασμάτων, και υπάρχουν ολοένα και περισσότερα καθημερινά, είναι προφανής σε οποιονδήποτε λιγότερο ή περισσότερο έμπειρο πολιτικό επιστήμονα», σχολίασε ο Λαβρόφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο REN TV.

Υπενθυμίζεται πως όπως μετέδωσαν οι New York Times, οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους σχετικό έγγραφο στο οποίο γίνεται αναφορά σε ρωσικό σχέδιο για το οποίο αναφέρει ότι με πρόσχημα κάποιο πλαστό βίντεο, η Μόσχα θα επιχειρήσει να εισβάλει σε ουκρανικό έδαφος.

Το σχέδιο - το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να χαλάσουν δημοσιοποιώντας - περιλαμβάνει τη σκηνοθεσία και τη μαγνητοσκόπηση μιας κατασκευασμένης επίθεσης από τον ουκρανικό στρατό είτε σε ρωσικό έδαφος είτε εναντίον ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία, είπαν οι αξιωματούχοι, σκόπευε να χρησιμοποιήσει το βίντεο για να κατηγορήσει την Ουκρανία για γενοκτονία κατά των ρωσόφωνων. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιούσε την οργή για το βίντεο για να δικαιολογήσει μια επίθεση ή θα ζητούσε από τους αυτονομιστές ηγέτες στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας να καλέσουν μια ρωσική επέμβαση.

Οι αξιωματούχοι δεν θα κοινοποιήσουν καμία άμεση απόδειξη του ρωσικού σχεδίου ή του τρόπου με τον οποίο το έμαθαν, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τις πηγές και τις μεθόδους τους. Όμως τόσο μια πρόσφατη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης επικεντρώθηκε σε ψευδείς κατηγορίες για γενοκτονία όσο και οι πρόσφατες πολιτικές ενέργειες που έγιναν στο ρωσικό κοινοβούλιο για την αναγνώριση αποσχισμένων κυβερνήσεων στην Ουκρανία έδωσαν πίστη στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός 24χρονος κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού

Φον ντερ Λάιεν για Ρωσία: Η Ε.Ε έχει έτοιμες τις κυρώσεις

Ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο, παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, για τα μέτρα στήριξης στους σεισμόπληκτους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης