Καιρός: Μισό τρισ. ευρώ κόστισαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τα τελευταία 40 χρόνια την Ευρώπη

Καιρός: Μισό τρισ. ευρώ κόστισαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τα τελευταία 40 χρόνια την Ευρώπη

Περίπου 140 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες - Έρευνα του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Ε.Ε

Στιγμιοτυπο_2022-02-03__4_56_43_μμ
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη γηραιά ήπειρο τα τελευταία 40 χρόνια έκοψαν το νήμα της ζωής 140 χιλιάδων Ευρωπαίων και προκάλεσαν τεράστιες οικονομικές ζημιές.

Έκθεση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Ε.Ε. αποκάλυψε ότι οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει οικονομική ζημιά, ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Η έρευνα επικεντρώθηκε στο χρονικό διάστημα 1980 έως το 2020 και, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, οι συνολικές ζημιές στους «27» της Ε.Ε, μαζί με τις χώρες Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Τουρκία ανήλθαν σε 450 έως 520 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, για τον Οργανισμό Περιβάλλοντος της Ε.Ε. (EEA), η Γερμανία, ως το πολυπληθέστερο μέλος της Ε.Ε., κατέγραψε τη μεγαλύτερη συνολική οικονομική ζημιά από τα 32 κράτη που μπήκαν στο μικροσκόπιο των ερευνητών.


Κλείσιμο
Από το 1980 έως το 2020, οι ζημιές στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης ανήλθαν συνολικά σε περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία.

Όπως τόνισε ο Βούτες Φανβίλ, ο οποίος ασχολείται με τις οικονομικές πτυχές της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στον Οργανισμό Περιβάλλοντος της Ε.Ε, οι υψηλοί αριθμοί ζημιών τα τελευταία 40 χρόνια, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι μια χώρα δεν έχει προσαρμοστεί αρκετά καλά στα ακραία καιρικά φαινόμενα...

«Ορισμένες χώρες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό από άλλες. Δεν μπορούμε να πούμε ποιες χώρες της Ε.Ε. είναι καλύτερα προετοιμασμένες για αυτό».

Πάντως, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, ο αριθμός των καταστροφών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχει αυξηθεί παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια.

Αν και οι ζημιές αυξήθηκαν, είχαμε λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

Όπως επισημαίνει η έρευνα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν συνήθως εντελώς τυχαία.

Για τον Βούτες Φανβίλ, «όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν πλέον στρατηγικές ή σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή».


Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιώνεται ο καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια

Επεισόδιο με Tούρκο ψαρά που απείλησε την ελληνική ακτοφυλακή ανοιχτά της Ίμβρου

Η δύσκολα ανιχνεύσιμη υποπαραλλαγή BA.2 της Omicron έχει βρεθεί σε πέντε χώρες της Αφρικής, λέει ο ΠΟΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης