Ο θόρυβος από το «partygate» δεν λέει να κοπάσει, παραίτηση Τζόνσον ζητά ακόμη ένας βουλευτής του

Ο θόρυβος από το «partygate» δεν λέει να κοπάσει, παραίτηση Τζόνσον ζητά ακόμη ένας βουλευτής του

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Τζόνσον από την ηγεσία του κόμματος, θα πρέπει να υποβληθούν προτάσεις μομφής από 54 εκ των 359 βουλευτών των Συντηρητικών

Boris-Johnson-arthrou
Εμφανείς είναι οι ρωγμές στο κόμμα των Βρετανών Συντηρητικών, με τον Μπόρις Τζόνσον να έχει στριμωχτεί από τις εξελίξεις γύρω από το «partygate». Σε μια τελευταία προσπάθεια να σώσει την πολιτική του τύχη ζήτησε, τη Δευτέρα, από τη Βουλή των Κοινοτήτων «συγγνώμη»  ενώ προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία των θεσμών με σκοπό να αμβλύνει τις εντάσεις. Ωστόσο το αντάρτικο συνεχίζεται.

«Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ακόμη ένας βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, ανακοινώνοντας ότι κατέθεσε και αυτός επιστολή μομφής κατά του πρωθυπουργό.

Ο Τζόνσον μέχρι στιγμής έχει απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να παραιτηθεί με αφορμή τα πάρτι που οργανώνονταν στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω του λοκντάουν.

«Κατόπιν βαθιάς ενδοσκόπησης, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να παραιτηθεί», δήλωσε ο Πίτερ Άλντους, που εκπροσωπεί το Γουέιβενι, στην ανατολική Αγγλία, στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο ποτέ στο παρελθόν και ήλπιζα ότι δεν θα χρειαζόταν να μπω σε αυτήν τη δυσάρεστη θέση. Αν και αντιλαμβάνομαι πως άλλοι θα διαφωνήσουν μαζί μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, της κυβέρνησης και του Συντηρητικού κόμματος», πρόσθεσε.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Τζόνσον από την ηγεσία του κόμματος, θα πρέπει να υποβάλουν τέτοιες επιστολές-προτάσεις μομφής 54 από τους 359 βουλευτές των Συντηρητικών. Ο ακριβής αριθμός των επιστολών που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα δεν είναι γνωστός, όμως πολλοί έχουν δηλώσει δημοσίως ότι έχουν στείλει τις δικές τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, μέρος της οποίας δημοσιοποιήθηκε χθες, στη Ντάουνινγκ Στριτ διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με αλκοόλ όταν ήταν σε ισχύ οι κανόνες για το lockdown. Η Γκρέι είπε ότι υπήρξαν «σοβαρά λάθη ηγεσίας» και ότι δεν έπρεπε να δοθεί άδεια για κάποιες από τις εκδηλώσεις αυτές.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί: το 69% σε δημοσκόπηση της Savanta ComRes και το 63% σε δημοσκόπηση του YouGov.

Η εφημερίδα «Metro» κάνει λόγο για «αποτυχία ηγεσίας» και δίνει έμφαση στην «κουλτούρα ποτού» που αποκάλυψε η έκθεση της Σου Γκρέι για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι η δημοφιλία του Βρετανού πρωθυπουργού «βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της» μετά και τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή, όπου ο Μπόρις Τζόνσον επικρίθηκε «από όλες τις πλευρές».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας για τα γεγονότα «στα οποία έχει προσωπικά εμπλακεί», όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

«Συγγνώμη, έγιναν λάθη, το καταλαβαίνω, θα τα διορθώσω όλα»: αυτό ήταν το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον από τη βρετανική Βουλή, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση μίας συντομευμένης εσωτερικής έκθεσης για τα διαβόητα κορωνοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στην επίμαχη έκθεση, η ανώτερη δημόσια λειτουργός, Σου Γκρέι, μιλάει για «συναθροίσεις που δεν έπρεπε να είχε επιτραπεί να πραγματοποιηθούν ή να εξελιχθούν όπως εξελίχθηκαν» και «που είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν», για «σοβαρή αποτυχία στην τήρηση των αναμενόμενων μέτρων», για «μη ενδεδειγμένη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», για «ελλείμματα ηγεσίας και κρίσης» στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές και χιόνια

Πλεύρης: Εκτός ΕΣΥ όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί ως τις 31 Μαρτίου

Πώς «ναυάγησε» η μομφή του Τσίπρα: Ούτε διαρροές από τη γαλάζια Κ.Ο., ούτε αντικυβερνητικό μέτωπο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης