Κοινό εορτασμό για τον κομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ ετοιμάζουν Σόφια και Σκόπια

Κοινό εορτασμό για τον κομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ ετοιμάζουν Σόφια και Σκόπια

150 χρόνια από την γέννηση του κομιτατζή, που Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία ερίζουν για την εθνική του καταγωγή -  Τι δήλωσε στη βουλή, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ

Βουλγαρια-και-Σκοπια-επιδιωκουν-ομαλοποιηση-των-μεταξυ-τους-σχεσεων-_
Κοινό εορτασμό για την 150η επέτειο από τη γέννηση του κομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ, ετοιμάζουν Σόφια και Σκόπια όπως ανακοίνωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Κίριλ Πέτκοφ. Η εθνική καταγωγή Ντέλτσεφ, που τιμάται ως εθνικός ήρωας και στις δύο χώρες, αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και ένας από τους βασικούς λόγους του βουλγαρικού βέτο στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων με την Ε.Ε.

Να σημειωθεί πως αν και στο παρελθόν η κοινή επιτροπή για ιστορικά ζητήματα, που συνέστησαν οι δύο χώρες, κατέληξαν σε συμβιβαστικές λύσεις γύρω από ζητήματα που αφορούσαν το έργο του Κυρίλλου και του Μεθόδιου και των μαθητών τους και τον τσάρο Σαμουήλ οι συνομιλίες «πάγωσαν» εξαιτίας της καταγωγής του Γκότσε Ντέλτσεφ, που την «αποκλειστικότητα» διεκδικούν Σόφια και Σκόπια.
Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπολιτευόμενου GERB, του πρώην πρωθυπουργού Μπόϊκο Μπορίσοφ, ο Πέτκοφ επεσήμανε τις πολλές επαφές που είχαν οι δύο πλευρές το τελευταίο διάστημα με στόχο να εξομαλυθνούν οι σχέσεις και να επιλυθούν οι βασικές διαφορές.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Σόφια, κοινή συνάντηση των κυβερνήσεων Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ προηγήθηκε η επίσκεψη του Κιρίλ στην βορειομακεδονική πρωτεύουσα που είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Όπως ανακοίνωσε ο Πέτκοφ, στο πλαίσιο της διακυβερνητικής Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, υπεγράφησαν τρία μνημόνια συμπεριλαμβανομένου του «Διαδρόμου 8», ο οποίος -σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό- έχει αφαιρεθεί από τη λίστα των ευρωπαϊκών έργων και πως θα πρέπει Σόφια και Σκόπια να εργαστούν από κοινού προκειμένου να τον επαναφέρουν στην ατζέντα της ΕΕ, θα είναι με κοινή δουλειά, είπε ο Πέτκοφ.

Όσον αφορά το βουλγαρικό αίτημα για αναφορά της βουλγαρικής εθνότητας στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με τις άλλες εθνότητες της χώρας, ο Πετκόφ τόνισε πως θα συμβεί στην επόμενη τροποποίηση χωρίς όμως να αναφέρει προθεσμίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλιοφάνεια σήμερα, έρχεται διήμερο νέας κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Πώς «ναυάγησε» η μομφή του Τσίπρα: Ούτε διαρροές από τη γαλάζια Κ.Ο., ούτε αντικυβερνητικό μέτωπο

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα σε εστίαση και διασκέδαση - Δείτε το ΦΕΚ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης