Ζάεφ: «Εντυπωσιακός ήρωας του «μακεδονικού» κράτους ο Γκότσε Ντέλτσεφ»

Ζάεφ: «Εντυπωσιακός ήρωας του «μακεδονικού» κράτους ο Γκότσε Ντέλτσεφ»

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ θεωρείται σημαντικός εθνικός ήρωας σε Βουλγαρία και Σκόπια -  Αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια στα Σκόπια για τις δηλώσεις Ζάεφ 

zaef
Το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων και προέδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, για την επέτειο συμπλήρωσης 148 ετών από τη γέννηση του κομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ, προκάλεσε αντιδράσεις από την εθνικιστική αντιπολίτυεση του VMRO-DPNE.

Με ανάρτησή του στο facebook, o Ζάεφ χαρακτήρισε το Ντέλτσεφ, «έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ήρωες του «μακεδονικού» κράτους», που θα είναι περήφανος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την πρόσδεσή της στην Ε.Ε.

Γράφει συγκεκριμένα:

«Σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησης του Γκότσε Ντέλτσεφ εορτάζουμε και δοξάζουμε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ήρωες του μακεδονικού» κράτους. Ο Ντέλτσεφ με τον αφοσιωμένο αγώνα του και την επαναστατική δραστηριότητα ενσωμάτωσε τα ιδανικά της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης τα οποία είναι βαθιά ριζωμένα σήμερα στην εθνική μας παράδοση.
Το όραμά του σήμερα γίνεται μια γέφυρα που μας συνδέει με άλλα έθνη στις κοινές μας προσπάθειες για μια ενωμένη Ευρώπη.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο Ντέλτσεφ και οι επαναστάτες εκείνης της περιόδου είναι περήφανοι για το επίτευγμα μας σήμερα, που κάναμε τη χώρα μας μέλος του ΝΑΤΟ και που επιταχύνουμε την πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο όνομα της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ των εθνών, μας συνδέει ο Γκότσε Ντέλτσεφ και προς τιμήν αυτής της ιδέας σήμερα προσκυνούμε στον τάφο του μεγάλου στην εκκλησία του Αγίου Σπας».
Κλείσιμο
zz

Η ανάρτηση του Ζάεφ, προκάλεσε αντιδράσεις και τα ειρωνικά σχόλια της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, θέτοντας το ερώτημα : «Πόσο περήφανος θα ήταν ο Γκότσε Ντέλτσεφ, που η χώρα άλλαξε ονομασία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ (1872-1903), υπήρξε σημαντικό επαναστατικό πρόσωπο της τουρκοκρατούμενης τότε Μακεδονίας και της Θράκης. Θεωρείται σημαντικός Εθνικός Ήρωας τόσο στη Βουλγαρία όσο και στα Σκόπια, όπου θεωρείται μέρος της εθνικής τους ιστορίας. Το όνομά του αναφέρεται επίσης στον Εθνικό Ύμνο των Σκοπίων, ενώ υπάρχουν δύο πόλεις που πήραν το όνομά του. Το Γκότσε Ντέλτσεφ (πρώην Νευροκόπι) στην Βουλγαρία και Ντέλτσεβο (πρώην Στάρεβο) στα Σκόπια. Η εθνική καταγωγή του Ντέλτσεφ, θεωρείται μόνιμο σημείο τριβής, ανάμεσα στη Σόφια και τα Σκόπια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης