Ρωσικά αντίποινα στη συμφωνία Τσεχίας-ΗΠΑ

Ρωσικά αντίποινα στη συμφωνία Τσεχίας-ΗΠΑ

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράϊς στην Πράγα και την υπογραφή της συμφωνίας για την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος ραντάρ, το  Κρεμλίνο απαντά με τη μείωση κατά 50% της ροής ρωσικού πετρελαίου προς την Τσεχία.

Για να κρατηθούν τα προσχήματα, η Μόσχα επιμένει, ότι η μείωση δεν αποτελεί αντίποινο στη συμφωνία Τσεχίας-ΗΠΑ και οφείλεται αποκλειστικά 

Ρωσικά αντίποινα στη συμφωνία Τσεχίας-ΗΠΑ

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράϊς στην Πράγα και την υπογραφή της συμφωνίας για την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος ραντάρ, το  Κρεμλίνο απαντά με τη μείωση κατά 50% της ροής ρωσικού πετρελαίου προς την Τσεχία.

Για να κρατηθούν τα προσχήματα, η Μόσχα επιμένει, ότι η μείωση δεν αποτελεί αντίποινο στη συμφωνία Τσεχίας-ΗΠΑ και οφείλεται αποκλειστικά  και μόνον στη μέχρι τώρα αποτυχία των σχετικών διαπραγματεύσεων για την τιμή του παρεχόμενου πετρελαίου.

Παρά τις υπηρεσιακές εξηγήσεις ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ εμφανίστηκε  προβληματισμένος και δήλωσε ότι θα ήθελε να πιστεύει ότι η μείωση της ροής έγινε για τεχνικούς λόγους.

Το Κρεμλίνο έχει αντιταχθεί με τον πιο σκληρό τρόπο στη συμφωνία εγκατάστασης της «αντιπυραυλικής ομπρέλας» σε Τσεχία και Πολωνία και η απάντηση μέσω του αγωγού “Druzhba” (Φιλία) ήρθε πριν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών ανάμεσα σε Τσεχία-ΗΠΑ.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της και με την ανάπτυξη δικών της στρατιωτικών αντιμέτρων και η κυβέρνηση της Τσεχίας ισχυρίζεται ότι η σχετική συμφωνία είναι μια καθαρά εσωτερική της υπόθεση.

Κλείσιμο

Η μείωση της ροής του ρωσικού πετρελαίου θα επηρεάσει τις Τσέχικες επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας που ήδη αντιμετωπίζει αξεπέραστα προβλήματα από τις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού.

Ο Μ. Τοπολάνεκ δήλωσε ότι οι πολίτες δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επειδή η χώρα διαθέτει αποθέματα και έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί το πετρέλαιο που χρειάζεται από αγωγό της Δ. Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ δικαιολογούν την «αντιπυραυλική ασπίδα» με την απειλή που μπορεί να δεχτεί η Ευρώπη από το Ιράν, όμως η Ρωσία αντιμετωπίζει το σχέδιο αυτό ως στρατηγική απειλή που θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων  στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί μείωση ροής προς την Πολωνία που επίσης εφοδιάζεται με ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού “Druzhba”, καθώς η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη υπογράψει τη συμφωνία με την Ουάσιγκτον.

Σε περίπτωση τελικής άρνησης της Πολωνίας για την αντιπυραυλική ομπρέλα των ΗΠΑ τη θέση της θα πάρει η Λιθουανία που δεν παίρνει σταγόνα από τον ρωσικό αγωγό μετά επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα το 2006.

Η Ρωσία είχε και τότε αρνηθεί το μέτρο των αντιποίνων προς τη Λιθουανία και είχε δηλώσει ότι η διακοπή του πετρελαίου οφειλόταν στην ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου, αλλά ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Βάλντας Άνταμκους είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια του Κρεμλίνου «πολιτική».

Σχετικά θέματα: Η σκακιέρα του Ιράν

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης