«Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζει ο Μπάιντεν το περιστατικό ομηρίας στο Τέξας - Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

«Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζει ο Μπάιντεν το περιστατικό ομηρίας στο Τέξας - Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

Ποιος ήταν ο  δράστης που κρατούσε τέσσερις ομήρους στη συναγωγή - Πρόκειται για Βρετανό πολίτη - Δεν είχε συνεργούς σύμφωνα με το FBI - Ερευνώνται τα κίνητρά του

biden_ap_1
«Πράξη τρομοκρατίας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη βίαιη διακοπή της θρησκευτικής λειτουργίας σε συναγωγή στο Κόλεϊβιλ του Τέξας, τη στιγμή που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη ο οποίος φέρεται να έδρασε μόνος του. 

«Αυτή ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια, ήταν τρομοκρατική ενέργεια», είπε ο Μπάιντεν σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Φιλαδέλφεια, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους ο ένοπλος είχε βάλει στόχο τη συναγωγή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε, πάντως, να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ύποπτος είχε ζητήσει την απελευθέρωση της Αάφια Σιντίκουι, μιας Πακιστανής επιστήμονα που καταδικάστηκε το 2010 από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε κάθειρξη 86 ετών γιατί είχε προσπαθήσει να πυροβολήσει Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ ήταν κρατούμενη στο Αφγανιστάν.

Το περιστατικό «αυτό συνδεόταν με κάποιον» που "«είναι στη φυλακή εδώ και 10 χρόνια», δήλωσε ο Μπάιντεν χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο δράστης της επίθεσης, που έπεσε νεκρός, ήταν Βρετανός πολίτης. Πρόκειται για τον 44χρονο Μαλίκ Φαισάλ Ακράμ, ο οποίος κρατούσε τέσσερις ομήρους, συμπεριλαμβανομένου του ραββίνου, και φέρεται να έδρασε μόνος του.

Μένει να αποσαφηνιστούν τα ακριβή κίνητρα του δράστη. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει ενημερωθεί για τον θάνατο ενός Βρετανού στο Τέξας και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές.

Η ανακοίνωση έγινε ως απάντηση σε έρευνα σχετικά με ρεπορτάζ του Sky News, σύμφωνα με το οποίο ένας ένοπλος, ο οποίος είχε εισβάλει σε συναγωγή στο Τέξας, ήταν Βρετανός.

«Γνωρίζουμε για τον θάνατο ενός Βρετανού στο Τέξας και βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όλοι οι άνθρωποι που κρατούνταν όμηροι απελευθερώθηκαν με ασφάλεια έπειτα από περισσότερες από 10 ώρες.

Μέλη της Ομάδας Διάσωσης Ομήρων του FBI εισέβαλαν στη συναγωγή για να απελευθερώσουν τους τρεις ανθρώπους που κρατούνταν ακόμα όμηροι. Ο ένοπλος είναι νεκρός, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κόλεϊβιλ Μάικλ Μίλερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο ένοπλος κρατούσε αρχικά τέσσερις ομήρους, μεταξύ των οποίων και τον ραβίνο, στη Συναγωγή Μπεθ Ίσραελ. Ένας εξ αυτών αφέθηκε ελεύθερος έξι ώρες αργότερα.

Τοπικοί δημοσιογράφοι είπα ότι άκουσαν εκρήξεις και πυροβολισμούς λίγο πριν ο κυβερνήτης του Τέξας Κρεγκ Άμποτ ανακοινώσει τη λήξη της ομηρίας. «Οι προσευχές εισακούστηκαν. Όλοι οι όμηροι είναι εν ζωή και ασφαλείς», έγραψε ο Άμποτ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το FBI ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιώσει την ταυτότητα του δράστη αλλά ότι δεν θα γνωστοποιήσει ακόμα τα στοιχεία του. 

Το αστυνομικό τμήμα του Κόλεϊβιλ ανακοίνωσε ότι μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (SWAT) αναπτύχθηκαν στην περιοχή έπειτα από κατεπείγουσες κλήσεις που ξεκίνησαν στις 10:41 π.μ. (τοπική ώρα, το Σάββατο) κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Διαπραγματευτές του FBI άρχισαν να επικοινωνούν με τον άνδρα, ο οποίος δήλωσε ότι ήθελε να μιλήσει με μία γυναίκα που κρατούνταν σε ομοσπονδιακή φυλακή.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μεταξύ των ομήρων.



Ειδήσεις σήμερα

Αυτός είναι το «τέρας» της Αργυρούπολης που ξυλοκόπησε την σύντροφο του

Καταγγελία βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Το τηλεφώνημα που οδήγησε στη σύλληψη του επιχειρηματία

Καιρός: Έρχονται δύο ψυχρές εισβολές τη νέα εβδομάδα - «Ντύνεται» στα λευκά η χώρα, χιόνια και στα ορεινά της Αττικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης