«Ψεύτες» αποκαλεί ο Ερντογάν τους Τούρκους γιατρούς επειδή δεν «αποθεώνουν» το εμβόλιο «Turkovac»

«Ψεύτες» αποκαλεί ο Ερντογάν τους Τούρκους γιατρούς επειδή δεν «αποθεώνουν» το εμβόλιο «Turkovac»

Δημόσια κόντρα με τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας (ΤΤΒ), που «προσγειώνουν» απότομα τις φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου για παραγωγή και διάθεση του αμφιλεγόμενου εμβολίου -Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΤΒ

turkovac
Ασφυκτικές πιέσεις στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα της Τουρκίας, ασκεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να δώσουν το «ΟΚ» για τη μαζική παραγωγή του αμφιλεγόμενου τουρκικού εμβολίου -για τον Covid-19- «Turkovac».

Παρά τις ενστάσεις, κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ καλούν τον κόσμο να εμβολιαστούν με το : «εμβόλιο της πατρίδας μας», αν και οι δοκιμές του δεν έχουν ολοκληρωθεί και προβάλλονται σοβαρές αντιρρήσεις, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας (ΤΤΒ), που με ανακοίνωσή του διέψευσε κατηγορηματικά πως το «Turkovac» είναι έτοιμο, προκαλώντας την αντίδραση του Ερντογάν και ανταλλάσσοντας σκληρές ανακοινώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο.

Αρχική ανακοίνωση του ΤΤΒ ανέφερε: «Ο TTB φέρει την επιστημονική και κοινωνική ευθύνη να εκφράζει δημοσίως ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να διεξάγεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της υγείας και υπό το φως των διαφανών δεδομένων. Όλες οι προειδοποιήσεις μας αφορούν τη δημόσια υγεία και μόνο αυτή».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ερντογάν προς τον ΤΤΒ, αποκαλώντας «ψεύτες» και «απατεώνες» τα μέλη του, αφήνοντας αιχμές πως επιχειρούν να υπονομεύσουν «τον εθνικό αγώνα κατά της πανδημίας». Ουσιαστικά στο πρόσωπο των γιατρών και των επιστημόνων της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος ανακάλυψε ακόμη έναν «εχθρό» της χώρας.

Απαντώντας στις βολές Ερντογάν ο ΤΤΒ, με νέα ανακοίνωση, τονίζει πως «μοναδική προτεραιότητα είναι η επιστήμη» και πως το «Turkovac» θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο λαμβάνοντας «τα δεδομένα της Φάσης 3», κάτι που δεν έχει γίνει έως σήμερα.

Κλείσιμο
«Είναι καθήκον μας ως γιατροί να διατηρήσουμε την ίδια επιστημονική ευαισθησία και να απαιτήσουμε επιστημονικά δεδομένα για λογαριασμό της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η στάση του Συλλόγου για τις μελέτες εμβολίων στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σαφής – η μόνη προτεραιότητά του είναι η επιστήμη» αναφέρει η ανακοίνωση, συνεχίζοντας: «Θα υποδεχθούμε με χαρά ένα τουρκικό εμβόλιο που θα μπορούσε να βάλει φρένο στη πανδημία στη χώρα μας και στον κόσμο, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα της Φάσης 3 πριν μπορέσουμε να επαινέσουμε το σκεύασμα».

Mε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΒΒ dr Σεμπνέμ Φισαντζί, τονίζει επίσης πως το τουρκικό εμβόλιο δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, σημειώνοντας πως βάση έχει το κινεζικό εμβόλιο «Sinovac» που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως στην Τουρκία και δεν έχει καταφέρει -αποδεδειγμένα- να αποτρέψει το μεγάλο κύμα μολύνσεων στη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Βαλλιστική και DNA «έδειξαν» ότι ο οδηγός ήταν ο νεκρός Ρομά, λέει ο Κούγιας για την καταδίωξη στο Πέραμα

Η Βόρεια Κορέα έκανε, τη δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα, δοκιμή «βαλλιστικού πυραύλου»

Προειδοποίηση από τον FDA: Γιατί τα self test δεν πρέπει να γίνονται στο λαιμό αντί για τη μύτη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης