Ιταλία: Ο Μπερλουσκόνι απειλεί ότι θα «τινάξει στον αέρα» την κυβέρνηση αν εκλεγεί πρόεδρος ο Ντράγκι

Ιταλία: Ο Μπερλουσκόνι απειλεί ότι θα «τινάξει στον αέρα» την κυβέρνηση αν εκλεγεί πρόεδρος ο Ντράγκι

Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στη Ρώμη για να εξασφαλίσει ψήφους για τη δική του προεδρική εκστρατεία – Η διαδικασία εκλογής ξεκινά στις 24 Ιανουαρίου - Πάνω από το 50% των Ιταλών θέλουν για πρόεδρο τον Ντράγκι 

berlusconi
Με απόσυρση του Forza Italia από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν ο Μάριο Ντράγκι εκλεγεί πρόεδρος της Ιταλίας απειλεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που διεκδικεί για τον εαυτό του του συγκεκριμένο πόστο. Ο πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται στη Ρώμη, αναζητώντας ψήφους για τη δική του εκλογή.

Η εκλογή του προέδρου της Ιταλίας γίνεται με μυστική ψηφοφορία από πάνω από 1.000 βουλευτές και περιφερειακούς εκπροσώπους. Η διαδικασία ξεκινά στις 24 Ιανουαρίου. Ωστόσο, αναμένεται να περάσει από πολλούς γύρους μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχος του Σέρτζιο Ματαρέλα, που αποχωρεί από το αξίωμα στις 3 Φεβρουαρίου. Στην Ιταλία δεν υπάρχουν επίσημοι προεδρικοί υποψήφιοι, αν και οι ηγέτες των κομμάτων συνήθως έρχονται σε συνεννόηση για να καταλήξουν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου.

Ο Μπερλουσκόνι, 85 ετών, είναι φαβορί των δεξιών κομμάτων για την επταετή θητεία. Ωστόσο ο Ντράγκι θεωρείται ότι έρχεται πρώτος στην κούρσα της διαδοχής του Ματαρέλα, καθώς του πιστώνεται η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ιταλία, καθώς και η ικανότητα διατήρησης ενός πολυκομματικού συνασπισμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι χωρίς τον Ντράγκι πρωθυπουργό «η Forza Italia θα έφευγε από την πλειοψηφία».

Πάνω από το 50% των Ιταλών προτιμούν τον Ντράγκι για πρόεδρο

Τυχόν ανάδειξη του Ντράγκι στην προεδρεία, ενδέχεται οι γενικές εκλογές να γίνουν έναν χρόνο νωρίτερα. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, πάνω από το 50% των Ιταλών δήλωσε ότι ο Ντράγκι είναι ο πλέον κατάλληλος για το ύπατο αξίωμα, ενώ το 39% υποστήριξε τον Μπερλουσκόνι.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναπληρωτής ηγέτης του Forza Italia, δήλωσε ότι ο Ντράγκι πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός, ενώ με τον Μπερλουσκόνι ως πρόεδρο «η κυβέρνηση θα ήταν σταθερή».

Ο Ντράγκι είχε υποδηλώσει τον Δεκέμβριο ότι θα έπρεπε να προετοιμαστεί για τον νέο ρόλο εάν εκλεγεί. Ωστόσο τη Δευτέρα, έθεσε βέτο σε συνέντευξη τύπου για ερωτήσεις που συνδέονται με την προεδρική εκλογή.

Κλείσιμο
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπερλουσκόνι θα δυσκολευτεί για να συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη στην υποψηφιότητά του, αν και διακρίνεται για τις «ικανότητες αγοράς ψήφων».



Ειδήσεις σήμερα:

Εκκληση Στυλιανίδη για την κακοκαιρία «Διομήδης»: Χτύπησε με ένταση τη Μαγνησία, ακολουθήστε τις οδηγίες του 112


Επιφυλάξεις από τον ΕΜΑ για την 4η δόση στον γενικό πληθυσμό - Δεν είναι βιώσιμη λύση οι συνεχείς εμβολιασμοί


H οικονομική κρίση «βουλιάζει» τη δημοτικότητα του Ερντογάν και ρίχνει στο 27% το ποσοστό του AKP
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης