Άλεξ Χοκ: Ο άνθρωπος που θα κρίνει την τύχη του Τζόκοβιτς έχει ρίζες... στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης!

Άλεξ Χοκ: Ο άνθρωπος που θα κρίνει την τύχη του Τζόκοβιτς έχει ρίζες... στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης!

Ποιος είναι ο Άλεξ Χοκ, ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, που θα αποφασίσει για την παραμονή ή μη του Σέρβου τενίστα στη χώρα - Η σχέση του με την Ελλάδα, ο αντιστασιακός παππούς και οι συνταγές της γιαγιάς του

hawke-0
Γιος οικογένειας μεταναστών, με ρίζες από τον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης, ο σημερινός υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ, είναι ο άνθρωπος που, εν πολλοίς, κρατάει στα χέρια του τις τύχες του Νόβακ Τζόκοβιτς και της συμμετοχής -ή μη- του Σέρβου τενίστα στο αυστραλιανό Όπεν.

Και αυτό, καθώς μπορεί το δικαστήριο να δικαίωσε τον Σέρβο τενίστα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open, που αρχίζει στις 17 του μηνός. Για να διεκδικήσει ο 36χρονος τενίστας τον 10ο τίτλο του, θα πρέπει ο Άλεξ Χοκ να επικυρώσει την απόφαση της παραμονής του στη χώρα.

Η τελική ετυμηγορία, επομένως, ανήκει στον 44χρονο πολιτικό, μέλος της κυβέρνησης Μόρισον.

Ο 44χρονος Ελληνοαυστραλός είναι γιος οικογένειας μεταναστών, που έφτασαν στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Όπως πολλοί Έλληνες Αυστραλοί τρίτης και τέταρτης γενιάς, μιλάει από ελάχιστα έως... καθόλου την γλώσσα μας, ενώ δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα.



Κλείσιμο
Δεν αρνείται, ωστόσο, ότι, στα παιδικά του χρόνια, το στήθος του... φούσκωνε από υπερηφάνεια για την Ελλάδα, είτε μέσα από τις ελληνικές συνταγές που μαγείρευε η γιαγιά του είτε από τις αφηγήσεις για τα κατορθώματα του παππού από τον Χορτιάτη στον Β' Παγκόμιο Πόλεμο και τη συμμετοχή του στην Αντίσταση.

Στον Χορτιάτη, άλλωστε, στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, οι ναζί έσφαξαν 146 αμάχους, 109 εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Μεταξύ των οικογενειών που σώθηκαν, ήταν και οι πρόγονοι του Άλεξ Χοκ από την πλευρά της μητέρας του.

«Η μητέρα μου γεννήθηκε εκεί, σ’ αυτό το μικρό χωριό που λέγεται Χορτιάτης. Πολλοί άνθρωποι από την Ελλάδα κατανοούν την ιστορία, την φρίκη και τα επακόλουθα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» είχε πει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο παρελθόν στην ιστοσελίδα neoskosmos.



Η υπουργική θητεία και οι θέσεις του

Ο Χοκ έχει διατελέσει υφυπουργός Άμυνας, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ειρηνικού, υπουργός Επικρατείας, υφυπουργός Εσωτερικών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Προστασίας Συνόρων και υφυπουργός Οικονομικών, ενώ ως βουλευτής έχει υπάρξει μέλος σε διάφορες θέσεις και κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προκαλέσει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του επί κοινωνικών ζητημάτων.  Στο παρελθόν είχε ζητήσει να μην αντιμετωπίζονται ισότιμα από τον νόμο τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς, όπως είχε υποστηρίξει, υπονομεύουν τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας.

hawke-2
hawke-1


Μάλιστα, το 2018 είχε δηλώσει υπέρ του δικαιώματος των εκκλησιαστικών σχολείων να μην δέχονται παιδιά με διαφορετικό προσδιορισμό φύλου.

Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι ο Χοκ ανήκει στον χώρο των Συντηρητικών. Στο παρελθόν είχε υπηρετήσει για έξι χρόνια και στον βασιλικό στρατό.

Δεν φαίνεται να αγαπά το τένις, αλλά δηλώνει λάτρης του ράγκμπι και ένθερμος υποστηρικτής της ομάδας Parramatta Eels.

Με τη σύζυγό του, Αμέλια, έχουν τέσσερις γιους: Τον Τζακ, τον Λάκλαν, τον Τόμας και τον Τζόναθαν.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγριος ξυλοδαρμός καθηγητή από κουκουλοφόρους μέσα σε αμφιθέατρο στην ΑΣΟΕΕ - Δείτε βίντεο

Επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω της Omicron προβλέπει για το 2022 η Παγκόσμια Τράπεζα

Δριμύ «κατηγορώ» για το καθεστώς Ερντογάν από γνωστό Ιταλό δημοσιογράφο  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης