Καλώς ήρθες 2022... Ο πλανήτης γιόρτασε ένα ακόμη «ιδιαίτερο» New Year's Eve στη σκιά της πανδημίας

Καλώς ήρθες 2022... Ο πλανήτης γιόρτασε ένα ακόμη «ιδιαίτερο» New Year's Eve στη σκιά της πανδημίας

Ρεβεγιόν σε ρυθμούς... Omicron σε όλον τον πλανήτη - Με περιορισμούς και μέτρα υποδέχθηκε τον νέο χρόνο Η Ελλάδα - Ακυρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, Λονδίνο, Παρίσι - Ωκεανία και Ασία μπήκαν πρώτες στο 2022

athens1
Στη σκιά της πανδημίας και με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Omicron να προσθέτει προβληματισμούς, αλλά να αφήνει και παράθυρο αισιοδοξίας, ο πλανήτης υποδέχθηκε το 2022, με την ελπίδα ότι ο εφιάλτης που βιώνει τα δύο τελευταία χρόνια, θα χαθεί και θα μείνει πίσω μόνο μία άσχημη ανάμνηση.

Μία αλλόκοτη Πρωτοχρονιά, με κόσμο φοβισμένο, προβληματισμένο, ταλαιπωρημένο σε κάθε γωνιά της Γης μας, να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον, δίχως περιορισμούς, φόβο και αναίτιο θάνατο. Με το μυαλό στις ψυχούλες των εκατομμυρίων που χάθηκαν από την πανδημία, αλλά και όσων δίνουν τη μάχη της ζωής στα νοσοκομεία, τα χρώματα και οι λάμψεις των βεκαλικών μόνο ως θετική και αισιόδοξη νότα θα μπορούσε να λογιστεί.

Ένα γλέντι για την υποδοχή του νέου χρόνου, μία υπόσχεση για καλύτερες μέρες, με περισσότερες αγκαλιές, φιλιά, φιλικές συγκεντρώσεις, διασκέδαση, ευημερία και υγεία.

Το ρεβεγιόν στην Ελλάδα ακολούθησε τον ρυθμό της ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης) για τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Τα κρούσματα στο τέλος του 2021 είναι 40 φορές περισσότερα από ό,τι στην αρχή του -αν και, κυρίως λόγω του εμβολιασμού που έχει μεσολαβήσει τους προηγούμενους 12 μήνες, οι νοσηλείες δεν ακολουθούν την εκτίναξη των κρουσμάτων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, ευτυχώς, λιγότεροι Έλληνες έκαναν ρεβεγιόν για το 2022 σε κάποιο νοσοκομείο, ακόμη και εάν νοσούν.

Η τελευταία ΚΥΑ, λοιπόν, προέβλέπε ότι απόψε, αποκλειστικά και μόνο για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, οι χώροι διασκέδασης/εστίασης θα λειτουργήσουν ως τις 2 το πρωί, με μέγιστο αριθμό συνδαιτυμόνων τους 6 ανά τραπέζι. Από την 1η Ιανουαρίου, μαζί με τα μεσάνυχτα θα σημαίνει και το τέλος της όποιας διασκέδασης. Επομένως, το αποψινό ρεβεγιόν ήταν κάτι σαν τελευταία ευκαιρία για ξενύχτι σε μεγάλες και μικρές πίστες κ.λπ.

Παράλληλα, με εντολή απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου προς την ΕΛΑΣ, 10.000 αστυνομικοί  περιπολούν, επιτηρώντας την εφαρμογή των μέτρων. Ακόμη και τα social media έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, για τυχόν προσκλήσεις σε ιδιωτικά και συνωμοτικά κορωνο-πάρτι. Σε περίπτωση συλλήψεων, οι διοργανωτές θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 50.000 ευρώ -τουλάχιστον.



Κλείσιμο
australia-new-year_2

Το 2022 έφτασε πρώτα σε Ωκεανία και Ασία

Μάσκες, κάγκελα, μηνύματα αποτροπής για συγκεντρώσεις και ανησυχία για τον καλπάζοντα ρυθμό της «Όμικρον» συνθέτουν τον κοινό παρονομαστή σε όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται ανά τον πλανήτη. Η εξίσωση της τήρησης των πρωτοχρονιάτικων παραδόσεων υπό καθεστώς πάση θυσία αποφυγής συνωστισμού, δεν είναι διόλου εύκολη.

Οι πρώτες εικόνες από σημεία του πλανήτη όπου ο χρόνος έχει ήδη αλλάξει, προκαλούν αμηχανία -αν όχι μελαγχολία. Στην Ωκεανία και σε πολλές χώρες της Ασίας, τα πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν και φώτισαν το πηχτό μαύρο του ουρανού, υπενθυμίζοντας την προ διετίας κανονικότητα. Ομολογουμένως, το θέαμα των πυροτεχνημάτων μπροστά από εμβληματικά μνημεία, σε μεγάλες πλατείες κ.ο.κ. παραμένει μεγαλειώδες. Οποία αντίθεση όμως με το αραιοσπαρμένο κοινό όσων επιμένουν να βρίσκονται επιτόπου για τις καθιερωμένες selfie, με τα κινητά κιγκλιδώματα και τις απαγορευτικές επιγραφές, τους ένστολους φύλακες κ.λπ.

Σε μητροπόλεις όπως το Λονδίνο, στις οποίες συνέρρεαν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες μόνο και μόνο για να παραστούν στην ανοιχτή πρωτοχρονιάτικη παράσταση, το σόου των πυροτεχνημάτων ακυρώθηκε -σε ό,τι αφορά στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Ψιθυρίζεται, ωστόσο, ότι ένα σόου πυροτεχνημάτων έχει στηθεί σε μυστική τοποθεσία, ώστε να προσφέρει μια κάποια παρηγοριά στο κοινό, μέσω τηλεόρασης. Επίσης, εκεί όπου η κοινή γνώμη δεν διχάζεται για το εάν το κόστος μιας συναυλίας είναι μεγάλο ή ανάρμοστο, καλλιτέχνες πρώτης γραμμής όπως η Jessie Ware, η Paloma Faith και (σε μαγνητοσκόπηση) οι Elton John και Dua Lipa, θα πλαισιώσουν μουσικά το ρεβεγιόν του 2022 για τη Βρετανική κοινοπολιτεία.

Με τις συστάσεις πάντως κορυφαίων υγειονομικών φορέων να μην αφήνουν περιθώρια για ξέφρενους εορτασμούς και εναγκαλισμούς την Πρωτοχρονιά, οι μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου δεν θα υποδεχτούν τη νέα χρονιά με τον προ πανδημίας φαντασμαγορικό τρόπο αλλά υπό καθεστώς αυστηρών μέτρων που επιτάσσουν τη λιτότητα.

Screenshot_2021-12-31_at_5_51_54_PM


Στην πόλη του φωτός η  Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων, μετά την ματαίωση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων δεν θα θυμίζει  παραμονή Πρωτοχρονιάς άλλων χρόνων, πέρα από τον ομολογουμένως φαντασμαγορικό στολισμό. Πάντως και παρά το γεγονός ότι η Γαλλία, που καταγράφει αρνητικά ρεκόρ με πάνω από 200.000 ημερήσιες μολύνσεις τα τελευταία 24ωρα, η χώρα δεν βρίσκεται σε oλικό lockdown. 

Διαφορετικά, από άλλες χρονιές, θα υποδεχτεί και η Νέα Υόρκη το νέο έτος. Στην περίφημη Times Square, στην καρδιά του εορτασμού, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ λιγότερος σε σχέση με άλλες χρονιές. Όλοι όσοι παραβρέθηκαν επιλέχθηκαν με κλήρωση, ανάμεσα σε πλήρως εμβολιασμένους. Οι έλεγχοι ήταν αυστηρότατοι και απαιτούσαν τη χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Screenshot_2021-12-31_at_5_53_10_PM
Screenshot_2021-12-31_at_5_53_23_PM


Υπενθυμίζεται ότι ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, κάλεσε τους Αμερικανούς να γιορτάσουν με λίγο κόσμο και τη φετινή πρωτοχρονιά.

Στη Βρετανία, οι υγειονομικοί φορείς έστελναν συνεχή μηνύματα για την ανάγκη τήρησης αποστάσεων και αποφυγής συνωστιμού την παραμονή, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Screenshot_2021-12-31_at_5_57_33_PM


Ωστόσο, έχουν ακυρωθεί εκδηλώσεις στην πλατεία Τrafalgar Square, όπως και φεστιβάλ στο Εδιμβούργο.

Στο Ρίο της Βραζιλίας όπου παραδοδιακά κάθε χρόνο άλλαζε με εντυπωσιακό θέαμα η χρονιά στην παραλία της Κοπακαμπάνα, εφαρμόζεται επίσης σχέδιο ακυρώσεων.

Screenshot_2021-12-31_at_5_54_16_PM


Άλλωστε η Βραζιλία καταγράφει έναν από τους χειρότερους απολογισμούς νεκρών σε όλο τον κόσμο.

Screenshot_2021-12-31_at_5_52_18_PM


Στην Ιταλία, ματαιώθηκαν όλες οι συναυλίες και εκδηλώσεις σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες, τη στιγμή που τα νυχτερινά κέντρα έκλεισαν. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο 24ωρο η χώρα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 126.000 ημερήσιες μολύνσεις.

Σε τροχιά ακυρώσεων και η Σεούλ, με τη Νότια Κορέα να ματαιώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την τελετή που παραδοσιακά γονόταν για το νέο έτος.

Screenshot_2021-12-31_at_5_52_50_PM


Στην Ινδία, μια από τις χώρες που χτυπήθηκε σφοδρά στο προηγούμενο πανδημικό κύμα, εκατομμύρια κόσμου θα γιορτάσουν από τα σπίτια τους την έλευση του νέου έτους, καθώς έχει επιβληθεί απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και  οι επιχειρήσεις εστίασης λειτουργούν υπό περιορισμούς.


Η Ρωσία... άρχισε από το Βλαδιβοστόκ να μπαίνει στο 2022!

Οι κάτοικοι των περιοχών της ρωσικής Άπω Ανατολής ήταν οι πρώτοι στη Ρωσία που αποχαιρέτησαν το 2021 και καλωσόρισαν το 2022. Στις ανατολικότερες περιοχές της Ρωσίας, την Καμτσάτκα και την Τσουκότκα, υποδέχθηκαν την Πρωτοχρονιά όταν στη Μόσχα ήταν 15:00 (ώρας Ελλάδος 14:00), ενώ στην πιο δυτική περιοχή της Άπω Ανατολικής Ομοσπονδιακής Περιφέρειας, τη Μπουριάτια, υποδέχθηκαν την Πρωτοχρονιά στις 19:00 ώρα Μόσχας (ώρα Ελλάδος 18.00).

Φέτος οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού επέφεραν αλλαγές και στο εορταστικό πρόγραμμα. Έτσι ορισμένες πόλεις αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις, όπως η πόλη Ουλάν-Ούντε που αποφάσισε να γιορτάζει στις 30 Δεκεμβρίου και το Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι την 1η Ιανουαρίου.

033_6735006_61cf28663556e


«Τα εγκαίνια του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία των Σοβιέτ στην πόλη Ουλάν -Ουντέ που συνοδεύτηκαν από πυροτεχνήματα, έγιναν στις 30 Δεκεμβρίου. Οι καλλιτέχνες ετοίμασαν μια θεατρική παράσταση με τίτλο «Θαύματα το Νέο Έτος», παιχνίδια και κουίζ, ενώ τα παιδιά τα υποδέχτηκε ο Πατέρας Παγετός (σ.σ. ο Ρώσος Άγιος Βασίλης). Σήμερα οι κάτοικοι της δημοκρατίας της Μπουριάτιας και της πόλης Ουλάν-Ουντέ γιορτάζουν το νέο έτος στο σπίτι τους, με τους αγαπημένους τους», δήλωσε στο TASS η περιφερειακή κυβέρνηση.

Φέτος στην πλατεία των Σοβιέτ στην Ουλάν-Ουντέ, δημιουργήθηκε ένα γλυπτό από πάγο ύψους 27 μέτρων με διαφάνειες και 40 φωτιζόμενα γλυπτά από πάγο, μεταξύ των οποίων και 12 γλυπτά ζώων από το ημερολόγιο της άπω ανατολής, ανάμεσά τους και το σύμβολο του επόμενου έτους, που είναι η τίγρη.

Η νύχτα της Πρωτοχρονιάς στο Βλαδιβοστόκ ήταν πολύ κρύα, παγωμένη, αλλά αυτό δεν επηρέασε τους εορτασμούς καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Πριμόριε έκαναν πατινάζ στο παγοδρόμιο στο κέντρο της πόλης, διασκεδάζοντας το βράδυ με παραστάσεις μαριονετών, με σώου φωτός, παρουσία DJ και πολύχρωμα πυροτεχνήματα που φώτιζαν τον παγωμένο ουρανό. Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, η πλατεία έγινε μέρος ολόκληρου αυτού του σκηνικού, που το εμπλούτισε μια παραμυθένια παράσταση που δόθηκε για τον θρίαμβο του πνεύματος των διακοπών, με τίτλο «Όνειρο χειμερινής νυκτός».

Στο Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι η νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου προς την 1η Ιανουαρίου, ήταν μια νύχτα με ισχυρούς ανέμους, καθώς ένας κυκλώνας του Ειρηνικού άρχισε να επηρεάζει την περιοχή της Καμτσάτκα από σήμερα Παρασκευή. Λόγω της επιδείνωσης του καιρού, οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις αναβλήθηκαν για την 1η Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων των πυροτεχνημάτων που εκτοξεύονται την Πρωτοχρονιά. Οι κάτοικοι υποδέχθηκαν το νέο έτος στα σπίτια τους με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Στην περιοχή της Νότιας Σαχαλίνης, η πανδημία προκάλεσε την πρώτη ακύρωση του πρωτοχρονιάτικου εορτασμού γύρω από το κεντρικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιωτικού κέντρου μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα από διάφορα σημεία της πόλης. Πολλοί κάτοικοι αποφάσισαν να μην μείνουν στα σπίτια τους αλλά να βγουν έξω και να κάνουν την βόλτα τους. Το ίδιο έκαναν και η κάτοικοι του Μαγκαντάν. Ωστόσο ούτε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έγιναν εορταστικές εκδηλώσεις στους δρόμους της πόλης καθώς η θερμοκρασία στο Μαγκαντάν την νύχτα έφθανε τους -20 βαθμούς Κελσίου.

Στην πρωτεύουσα της μεγαλύτερης περιφέρειας της Ρωσίας, στο Γιακούτσκ, γιόρτασαν το Νέο Έτος παραδοσιακά με πυροτεχνήματα στην πλατεία Λένιν. Όπως ανακοίνωσε ωστόσο η τοπική κυβέρνηση δεν υπήρξαν μαζικοί εορτασμοί και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και για την ασφάλεια των κατοίκων καθώς την 1η Ιανουαρίου η θερμοκρασία στο Γιακούτσκ έφθασε τους -50 βαθμούς Κελσίου.




Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα γιορτάσουμε απόψε την αλλαγή του χρόνου - Δείτε τι ισχύει για εστίαση, διασκέδαση και πάρτι

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για εκκένωση κατάληψης στο ΑΠΘ

Πάνω από 400 νεκροί ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα Ράι στις Φιλιππίνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης