Νότια Αφρική: «Πόλεμος» για το κλειδί του κελιού όπου φυλακίστηκε για 18 χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα

Νότια Αφρική: «Πόλεμος» για το κλειδί του κελιού όπου φυλακίστηκε για 18 χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα

Θα βγει σε δημοπρασία - Έντονες αντιδράσεις από τον υπουργό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τεχνών της Νότιας Αφρικής - Τι δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Guernsey's 

000_ARP1531098
Σε καταδίκη της επικείμενης δημοπρασίας του... κλειδιού του κελιού όπου βρισκόταν φυλακισμένος για σχεδόν 20 χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα προχώρησε η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής σύμφωνα με την Daily Mail. 

Συγκεριμένα ο οίκος δημοπρασιών Guernsey's με έδρα τη Νέα Υόρκη φιλοξενεί τον Ιανουάριο μια διαδικτυακή δημοπρασία όπου πρόκειται να πουληθούν ορισμένα αντικείμενα που είχαν μεγάλη σημασία στη ζωή του Μαντέλα. Ένα εξ΄αυτών είναι και το κλειδί του κελιού στο νησί Robben, το οποίο πιστεύεται ότι θα πιάσει πάνω από 1 εκατ. λίρες.

Ωστόσο νωρίτερα την Παρασκευή ο Nathi Mthethwa, υπουργός Αθλητισμού, Τεχνών και Πολιτισμού με δηλώσεις του τάχθηκε κατά της δημοπρασίας.  «Είναι αδιανόητο για τον οίκο Guernseys, ο οποίος γνωρίζει τόσο την οδυνηρή ιστορία μας όσο και τον συμβολισμό του κλειδιού να εξετάζει τη δημοπρασία του χωρίς πρώτα να υπάρχει διαβούλευση με την κυβέρνηση, τις αρχές πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και το μουσείο Robben Island», ανέφερε αρχικά. 
nelson_mandela_key

«Αυτό το κλειδί ανήκει στον λαό της Νότιας Αφρικής υπό τη φροντίδα του Μουσείου Robben Island και του Κράτους της Νότιας Αφρικής. Δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία κανενός», πρόσθεσε. «Το κλειδί πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατόχους του με άμεση ισχύ και αυτή η δημοπρασία πρέπει να σταματήσει», συμπλήρωσε ο Mthethwa.

Κλείσιμο
«Βρίσκομαι σε συζητήσεις με το Συμβούλιο του Μουσείου Robben Island, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Σωφρονιστικών Υπηρεσιών, Ronald Lamola και το Συμβούλιο Εθνικής Κληρονομιάς για να εξετάσω τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε να σταματήσει η δημοπρασία και να διασφαλιστεί η επιστροφή του κλειδιού στη Νότια Αφρική», επεσήμανε ακόμη.

Το Robben Island βρίσκεται κοντά στο Kape Town. Εκεί όπου ο αγωνιστής του κινήματος κατά του απαρτχάιντ φυλακίστηκε από το καθεστώς των λευκών. Το κλειδί χρησιμοποιήθηκε από τον δεσμοφύλακα  Christo Brand, ο οποίος έγινε φίλος με τον Μαντέλα. Μάλιστα ο εν λόγω άνδρας είναι αυτός που πουλάει το μικρό κλειδί. Σημειώνεται πως η φιλία των δύο ανδρών κράτησε μέχρι και τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα το 2013. 
christo_brand
Ο ιδρυτής και πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Guernseys με έδρα τη Νέα Υόρκη, Arlan Ettinger, τόνισε πως «η ιδέα ότι ένα συνηθισμένο κλειδί που αξίζει μία πένα είναι σημαντική. Ωστόσο αντιπροσωπεύει το καλύτερο και το χειρότερο της ανθρωπότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Ο φρουρός που ήταν επικεφαλής μερικών από τους πιο επικίνδυνους κρατούμενους του κόσμου, ανακάλυψε ότι ο Μαντέλα ήταν ένας ευγενικός και στοχαστικός άνθρωπος. Οι δυο τους έγιναν καλοί φίλοι, ενώ η φιλία τους  κράτησε μέχρι τον θάνατο του Μαντέλα», συμπλήρωσε.

«Αυτό που συμβολίζει αυτό το κλειδί είναι ένα εξαιρετικό μέρος της ιστορίας όχι μόνο της Νότιας Αφρικής αλλά και του κόσμου», είπε ακόμη ο Ettinger.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του οίκου δημοπρασιών «έχουμε  βάλει αποθεματικό κεφάλαιο τα 250.000 δολάρια (£186.000), αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να πιάσει πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες». Πάντως εκπρόσωπος της Brand δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί αποθεματικό κεφάλαιο.

«Ελπίζουμε πραγματικά να μην το αγοράσει ένας συλλέκτης που θέλει απλώς να το κατέχει - είναι ένα τόσο συμβολικό κλειδί που όλοι θα πρέπει να μπορούν να το δουν», υποστήριξε.


Ειδήσεις σήμερα:

Προπονητής kick boxing στην Πάτρα συνελήφθη για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 14χρονης αθλήτριάς του

Αυξήθηκαν στα 7.665 τα νέα κρούσματα, 94 θάνατοι, 624 οι διασωληνωμένοι

Πέντε παιδιά στο νοσοκομείο για εξετάσεις από το ορφανοτροφείο - κολαστήριο - Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης