Οι νευροχειρουργοί και μηχανικοί αεροδιαστημικής δεν είναι κατά ανάγκη εξυπνότεροί μας

Οι νευροχειρουργοί και μηχανικοί αεροδιαστημικής δεν είναι κατά ανάγκη εξυπνότεροί μας

Τι αποκαλύπτει βρετανική έρευνα που έβαλε στο μικροσκόπιο την εξυπνάδα 329 μηχανικών αεροδιαστημικής και 72 νευροχειρουργών

neurosurgeon
Ποιος είπε ότι οι νευροχειρουργοί και οι μηχανικοί αεροδιαστημικής είναι πιο έξυπνοι από εμάς τους κοινούς θνητούς; Σύμφωνα με μελέτη που έβαλε στο μικροσκόπιο την εξυπνάδα 329 μηχανικών αεροδιαστημικής και 72 νευροχειρουργών, όσοι εξασκούν αυτά τα δύο επαγγέλματα δεν είναι απαραίτητα πιο ευφυείς από τον γενικό πληθυσμό, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τεστ ευφυίας στα οποία υποβλήθηκαν εκατοντάδες μηχανικοί αεροδιαστημικής και νευροχειρουργοί. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη ολοκλήρωσαν 12 εργασίες online χρησιμοποιώντας το τεστ ευφυίας «Great British Intelligence Test» (GBIT) από την πλατφόρμα «Cognitron», όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα. Επιπλέον, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εμπειρίας στην ειδικότητά τους.

Αφού ολοκλήρωσαν τα τεστ ευφυίας στο οποίο κλήθηκαν να συμμετέχουν, εν συνεχεία ο ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με αυτά που είχαν συγκεντρωθεί στο παρελθόν από 18.000 Βρετανούς πολίτες. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εορταστική έκδοση της βρετανικής ιατρικής επιθεώρηση «BMJ», αποκαλύπτουν ότι μόνο οι νευροχειρουργοί έδειξαν σημαντική διαφορά σε ότι αφορά την ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων αλλά την ίδια ώρα παρουσίασαν καθυστέρηση στην ανάσυρση γεγονότων από τη μνήμη τους σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

«Η διαφορά στην ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων από τους νευροχειρουργούς μπορεί να σχετίζεται με τη «φύση» της νευροχειρουργικής, η οποία προσελκύει όσους έχουν όρεξη για γρήγορη επεξεργασία ή θα μπορούσε να είναι, αν και λιγότερο πιθανό, προϊόν εκπαίδευσης για ταχεία λήψη αποφάσεων σε κρίσιμες καταστάσεις», σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι τονίζουν επίσης ότι, ένα από τα κίνητρα της μελέτης τους ήταν για να απαντήσουν στο ερώτημα εάν κάποιο από τα δύο επαγγέλματα είχε το «πάνω χέρι» σε θέματα εξυπνάδας. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα εντόπισε λίγες διαφορές μεταξύ των γνωστικών ικανοτήτων των μηχανικών αεροδιαστημικής και των νευροχειρουργών.

Κλείσιμο
Τα αποτελέσματα έδειξαν ακόμη ότι, οι πρώτοι είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε θέματα προσοχής ενώ οι νευροχειρουργοί έδειξαν υψηλότερες βαθμολογίες στη σημασιολογική επίλυση προβλημάτων - όπως ορισμοί σπάνιων λέξεων.

«Ουσιαστικά αυτό που πιστεύουμε ότι δείχνει η έρευνα είναι ότι, καθένας από εμάς έχει μια σειρά από δεξιότητες, κάποιοι άνθρωποι είναι καλύτεροι σε κάποια πράγματα και κάποιοι άλλοι είναι καλύτεροι σε άλλα πράγματα, και είναι πολύ δύσκολο να είσαι καλύτερος σε όλα σε όλα τα επίπεδα», υποστήριξε ο Άσγουιν Τσάρι, ασκούμενος νευροχειρουργικός στο νοσοκομείο «Great Ormond Street» και συντάκτης της μελέτης.

Αναφερόμενος στα δύο επαγγέλματα που έλαβε υπόψη η μελέτη, ο Άσγουιν Τσάρι πρόσθεσε: «Δεν σημαίνει ότι είναι καλύτεροι σε όλα, αλλά είναι καλύτεροι σε ορισμένα πράγματα που τους κάνουν καλούς σε αυτό που κάνουν».



Ειδήσεις σήμερα:

Για πρώτη φορά απολύθηκαν 6 δικαστές γιατί καθυστέρησαν αποφάσεις

Η νέα αρχηγός της γαλλικής Δεξιάς είναι η δεύτερη πιο αγαπητή προσωπικότητα των Γάλλων

Υπέρ της άρσης ασυλίας του Νίκου Παππά γνωμοδότησε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης