Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία: Τι συζήτησαν Μπάιντεν-Πούτιν

Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία: Τι συζήτησαν Μπάιντεν-Πούτιν

Η αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία δείχνει προπαρασκευή για εισβολή από τις δυνάμεις του Πούτιν, λέει η Ουάσιγκτον

biden-putin-tilediaskepsi-arthro
H τηλεδιάσκεψη του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι και οι δύο ηγέτες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο ουκρανικό μέτωπο. Είχαν συνομιλία διάρκειας δύο ωρών και ενός λεπτού (με τη μετάφραση) και το επίμαχο -μοναδικό θα έλεγε κανείς ζήτημα- ήταν η Ουκρανία. Εξάλλου, η επικοινωνία τους είναι αυτή που θα δείξει σύντομα αν η κρίση αυτή θα εκτονωθεί ή θα προχωρήσει σε συγκρουσιακό επίπεδο. Μαζί με αυτούς, ολόκληρη η Δύση έχει το βλέμμα της στα σύνορα της Ουκρανίας. Η κρίση στην περιοχή, άλλωστε, θα λειτουργήσει καθοριστικά όχι μόνο για τις δύο χώρες. Θα κρίνει τις σχέσεις της Μόσχας συνολικά με τη Δύση και θα διαμορφώσει ευρύτερα το κλίμα διεθνώς.

Η συσσώρευση ρωσικού στρατού κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων έχει σημάνει συναγερμό. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 90.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας. Αυτή προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποτυπώνουν μία ακόμα πιο έκρυθμη κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι η συγκέντρωση των δυνάμεων θα μπορούσε τελικά να φτάσει τους 175.000 στρατιώτες. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν, όπως αναφέρει η Washington Post, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει την επίθεση στις αρχές του 2022 με 100 τακτικές ομάδες ταγμάτων. Διπλάσιες, δηλαδή, δυνάμεις συγκριτικά με αυτές που είχαν αναπτυχθεί την Ανοιξη.

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά μίας έντασης που είχε προσωρινά εκτονωθεί έπειτα από την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του. Αυτή έλαβε χώρα στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Σήμερα, ένα χρόνο σχεδόν μετά από το επίμαχο τηλεφώνημα, η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι περισσότερο από ποτέ. Οι αρχές της Ουκρανίας κάνουν λόγο για μία επικείμενη ρωσική εισβολή. Από την πλευρά της, η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι λειτουργεί σαν προβοκάτορας σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει μια νατοϊκή παρέμβαση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν είναι πάντως μονάχα το Κίεβο που ανησυχεί για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δυτικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν επιθετική στρατιωτική κίνηση της Μόσχας έναντι του πρώην Σοβιετικού γείτονά της. Οι ΗΠΑ φαίνεται να υιοθετούν τους ισχυρισμούς αυτούς. Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ζήτησε κυρώσεις κατά της Ρωσίας διότι αυξάνει τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Ουκρανία.

psyx


Ο Τζο Μπάιντεν επίσης προειδοποίησε τον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα αντιδράσουν με ακόμα πιο ισχυρά οικονομικά μέτρα στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις είναι πιθανόν να στοχεύουν το στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου και τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβάνοντας και περιορισμό μετατροπής του εθνικού νομίσματος ρούβλι σε δολάρια και άλλα νομίσματα. Οι Αμερικανοί, όμως, φαίνεται να μην συνειδητοποιούν ότι δεν είναι οι απόλυτοι κυριάρχοι, όπως ήταν στο παρελθόν. Με την πίεση που ασκούν στη Ρωσία την εξωθούν στην αγκαλιά της Κίνας. Μία τέτοια εξέλιξη θα στρεφόταν εναντίον των στρατιωτικών συμφερόντων της ίδιας της Δύσης. Μία συμμαχία Ρωσίας Κίνας θα δημιουργούσε την απόλυτη υπερδύναμη στην Ευρασία, η οποία θα συμπεράσυρε και άλλες χώρες της περιοχής.

Κλείσιμο
Ο Πούτιν επιμένει ότι η ευθύνη για την ένταση στο ουκρανικό μέτωπο δεν πρέπει να μετατίθεται στους ώμους της Ρωσίας, καθώς το ΝΑΤΟ είναι αυτό που ενισχύει το στρατιωτικό του δυναμικό στα σύνορά της. Επαναλαμβάνει διαρκώς πως δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «κόκκινες γραμμές».

Το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν να επικρατήσει η διπλωματία και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με βάση το Σύμφωνο Μινσκ ΙΙ. Ο Πούτιν, όμως, φοβάται μια νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Δεν ξεχνάει ότι η Δύση παραβίασε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στις αρχές του 1990 έναντι της Μόσχας για μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο Μπάιντεν δείχνει αποφασισμένος να μην επιτρέψει καμία ρωσική επιθετική κίνηση κατά της Ουκρανίας. Σε περίπτωση που η Ρωσία προσαρτήσει το Ντόνμπας η κρίση θα κλιμακωθεί και θα επεκταθεί. Ο Πούτιν ζήτησε, σύμφωνα με το Associated Press, στην χθεσινή επικοινωνία τους εγγυήσεις από τον Μπάιντεν ότι το ΝΑΤΟ ποτέ δεν θα διευρυνθεί για να συμπεριλάβει την Ουκρανία που επιδιώκει να γίνει μέλος του. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι το αίτημα του Πούτιν δεν αποτελεί βάση για συζήτηση. Η απάντηση αυτή αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αλλά προς μία κατεύθυνση που δικαιολογεί κάθε ανησυχία.

Ειδήσεις σήμερα:

Μειώνεται ο ΦΠΑ: Τι θα ισχύει για νησιά, ακίνητα και προϊόντα

Κίνημα Αλλαγής: Αθροίζει δυνάμεις Λοβέρδου ο Ανδρουλάκης – Ντέρμπι βλέπει ο Γιώργος

Παραλλαγή Όμικρον: Σε σύγχυση οι ειδικοί για το αν είναι τελικά επικίνδυνη ή όχι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης