Κορωνοϊός- ΗΠΑ: Οινοποιεία χωρίς μπουκάλια για το κρασί, φαστφουντάδικα χωρίς κοτόπουλο πανέ

Κορωνοϊός- ΗΠΑ: Οινοποιεία χωρίς μπουκάλια για το κρασί, φαστφουντάδικα χωρίς κοτόπουλο πανέ

Πολύ μεγάλες οι επιπτώσεις της πανδημίας στον εφοδιασμό της αγοράς και στις τιμές - Ποιοι κλάδοι πλήττονται περισσότερο και πώς αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις γιορτές - Δεν βρίσκουν... αλουμίνιο για τα κουτάκια μπύρας και... λάστιχα για τα αναπηρικά αμαξίδια

bar-usa-arthro
Το «φαινόμενο της χιονοστιβάδας» στην εφοδιαστική αλυσσίδα των ΗΠΑ - και κατ' επέκταση στην παγκόσμια αγορά - που προκλήθηκε από την πανδημία διεκτραγωδεί ρεπορτάζ του NBC.

«Τα προβλήματα μοιάζουν ατελείωτα, προκαλώντας πονοκεφάλους και στους κατασκευαστές και στους καταναλωτές», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι παραγωγοί οινοπνευματωδών δεν βρίσκουν αρκετό γυαλί για να φτιάξουν τα μπουκάλια τους, κάποια εστιατόρια φαστ φούντ αναγκάστηκαν να διακόψουν τις εμπορικές τους καμπάνιες επειδή δεν μπορούσαν να προμηθευτούν κοτόπουλο για να πανάρουν, ενώ σετ με παιδικά κάστρα και σπιτάκια αραχνιάζουν στα εργοστάσια επειδή υπάρχει έλλειψη από ...πλαστικά πορτάκια!

Μάλιστα, το NBC αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα επεκτείνεται ακόμα και στα αναπηρικά αμαξίδια, επειδή το κλείσιμο εργοστασίων λόγω της πανδημίας στο Βιετνάμ, προκαλεί ελλείψεις στα λάστιχα για τις ρόδες τους.

Παράλληλα, το NBC επισημαίνει ότι η παραγωγή πετρελαίου δεν αυξάνεται στον ίδιο βαθμό με τη ζήτηση , πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να μείνουν ψηλά για αρκετούς μήνες.

Πρόβλημα με τα κουτάκια αλουμινίου για τις μπύρες

Κλείσιμο


Πέρα από ανταλλακτικά για τις μηχανές παραγωγής, οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρούν αλουμίνιο για τις συσκευασία των προϊόντων τους σε τενεκεδάκια - άλλωστε, η τιμή του έχει πιάσει ιστορικό υψηλό. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, μιας και υπάρχει έλλειψη ακόμα και στη βύνη και στον λυκίσκο, δηλαδή τα απαραίτητα συστατικά για μία μπύρα!

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη γυαλιού για τα μπουκάλια. Το NBC αναφέρει ότι η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής μπουκαλιών δουλεύει στο 100% της δυναμικότητάς της, οι ΗΠΑ εισάγουν το 20%-30% του γυαλιού από την Γαλλία και την Ιταλία, όπου όμως τα εργαστάσια έχουν αλλάξει κατεύθυνση και ασχολούνται με την παραγωγή προϊόντων για την αντιμετώπιση της πανδημίας!

Το αποτέλεσμα είναι έως και καταστροφικό, μιας και πολλά οινοποιεία στις ΗΠΑ - περιμένοντας τα μπουκάλια για την εμφιάλωση του κρασιού τους - αναγκάζονται να το κρατούν για περισσότερο χρόνο στα βαρέλια, με αρνητικά αποτελέσματα για την γεύση του, σε πολλές περιπτώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρόμαν Ροθ, ένας οινοποιός στο Λόνγκ Άιλαντ , στη Νέα Υόρκη, είπε στο NBC ότι αυτή την περίοδο παραγγέλνει μπουκάλια για τον επόμενο Σεπτέμβριο...

Στα ύψη η τιμή, στα τάρταρα η ποιότητα του κοτόπουλου πανέ



Η πτηνοτροφία στις ΗΠΑ χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία - με χιλιάδες ασθενείς και αρκετούς θανάτους εργαζομένων σε αυτήν. Τώρα, οι μεγάλοι παραγωγοί προσπαθούν να αναπληρώσουν τις απώλειές τους, αυξάνοντας τους μισθούς και αυτοματοποιώντας κάποιες δύσκολες εργασίες, προκειμένου να προσελκύσουν νέους εργαζομένους.

Μάλιστα, το NBC καταγράφει την κίνηση της εταιρείας Tyson, μίας από τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, πέρα από τις αυξήσεις μισθών, προχωρεί ακόμα και στην παροχή ιατρικής ασφάλισης για το προσωπικό της,ενώ φτιάχνει παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά τους!

Όλο αυτό έχει ωστόσο μεγάλη επίπτωση, τόσο στην τιμή του κοτόπουλου,όσο και στην ποιότητά του, με αποτέλεσμα αρκετά εστιατόρια να αναγκάζονται να το βγάζουν από το μενού τους, αφού δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα στάνταρντς τους. Μάλιστα, οι επιχειρηματίες του κλάδου δεν περιμένουν ότι θα επανέλθουν στην κανονικότητα πριν από τα μέσα του 2022.

Αναπηρική καρέκλα; Σε οκτώ εβδομάδες και βλέπουμε

Η Σεσίλια Μπλάκομον, μία επιχειρηματίας της Αλαμπάμα στον κλάδο των ειδών για αναπήρους, είπε στο NBC ότι πλέον χρειάζεται να περιμένει δύο μήνες πριν παραλάβει ένα αναπηρικό αμαξίδιο, μιας και υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη λάστιχου για τις ρόδες τους.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη αγορά είναι ότι για πολλά είδη, κάποια ανταλλακτικά φτάνουν στις ΗΠΑ αποκλειστικά από την Ασία - και δεν υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής τους στο εσωτερικό της χώρας, επειδή δεν είχε προβλεφθεί μία τόσο μεγάλη αναταραχή στην αγορά εξαιτίας ενός ιού.

Οι μεταφορείς από την πλευρά τους, ζητούν ασύλληπτα ποσά για την μεταφορά των προϊόντων - μεγάλη αμερικανική εταιρεία χρειάστηκε να πληρώσει 22.000 δολάρια για ένα κοντέινερ, ενώ η κανονική τιμή είναι 1500-1800 δολάρια,όταν ο μεταφορέας απείλησε ότι θα καθυστερούσε την αποστολή του φορτίου.

Έτσι, ένα φορτίο με ελαστικά, που χρειαζόταν παλιότερα 35 ημέρες για να φτάσει από την Κίνα ή το Βιετνάμ στις ΗΠΑ, τώρα χρειάζεται ακόμα και 90 ημέρες, ενώ και οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ακόμα το προσωπικό που είχαν πριν από την πανδημία.

Λιγότερα παιχνίδα στα ράφια για τις γιορτές



Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των παιχνιδιών, η Hasbro, δηλώνει ότι περιμένει ζημιά 100.000.000 δολαρίων για την περίοδο των Χριστουγέννων - και το πρόβλημα έγκειται τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα από την Ασία,μιας και τα λιμάνια στην δυτική Ακτή των ΗΠΑ κατακλύζονται από φορτηγά πλοία με αποτέλεσμα να καθυστερεί το ξεφόρτωμα των προϊόντων όσο και στο ότι τα καταστήματα δεν έχουν ακόμα αρκετούς υπαλλήλους για να γεμίσουν τα ράφια!

To μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στα τσιπάκια, η παραγωγή των οποίων είχε μειωθεί δραματικά την περίοδο της πανδημίας - και η παραγωγή δεν έχει προς το παρόν ανακάμψει - μαζί με τα κοινά σε όλους τους κλάδους προβλήματα στην μεταφορά των προϊόντων.

Λείπουν τα τσιπάκια, σβήνουν οι κονσόλες

Μεγάλες εταιρείες όπως η Sony και η Microsoft, ετοιμάζονται να επεκτείνουν τη «ζωή» των βιντεο-παιχνιδιών τους για άλλη μία χρονιά, γνωρίζοντας ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και οι ελλείψεις υπαλλήλων στα καταστήματα θα προκαλέσουν μείωση των πωλήσεών τους τις φετινές Γιορτές.

«Η λογική τους είναι ότι αν δεν αγοράσεις το Play Station 5, ή τo XBox αυτά τα Χριστούγεννα, θα το αγοράσεις τα επόμενα, επομένως επεκτείνουν τον κύκλο ζωής τους για άλλη μία χρονιά», λένε οι ειδικοί της αγοράς.

Η τηλεργασία θέλει φόρμα και το Βιετνάμ δεν παράγει αρκετές

Την περίοδο που οι περισσότερες οικονομίες «γύρισαν» στην τηλεργασία, εκατομμύρια άνθρωποι προμηθεύτηκαν φόρμες και φούτερ, για να δουλεύουν πιο άνετα από το σπίτι.

Οι ΗΠΑ προμηθεύονταν σε ποσοστό 97% αυτά τα είδη από το εξωτερικό, κυρίως από την Κίνα, όπου οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές.Στις περισσότερες περιπτώσεις, επρόκειτο για πολυεθνικές επιχερήσεις με έδρα τις ΗΠΑ, που είχαν φτιάξει εργοστάσια στην Κίνα.

Η επιβολή δασμών επί προεδρίας Τραμπ, ώθησε αρκετές από τις επιχειρήσεις αυτές να μεταφερθούν σε μικρότερες χώρες, όπως το Βιετνάμ, για να γλυτώσουν τους δασμούς.Όμως, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ίδια παραγωγική δυνατότητα - ενώ και οι χώρες αυτές χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή.

Τα προβλήματα στη μεταφορά συμπληρώνουν τη λίστα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για να δώσουν...αθλητικά στον αμερικανικό λαό - πράγμα που οδηγεί κάποιους επιχειρηματίες να σκέπτονται ακόμα και την, πολύ ακριβή, αερομεταφορά των προϊόντων τους.

Οι τιμές των καυσίμων ανεβαίνουν ...και ανεβαίνουν



Η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε πάνω από 25% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, πριν ανακάμψει στο 27% πάνω από την προσφορά, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.Οι αρνητικές χρηματιστηριακές τιμές του πετρελαίου, που χτύπησαν την αγορά το 2020, τώρα είναι πολύ αυξημένες, ωθώντας και το φυσικό αέριο σε τιμές - ρεκόρ.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες ακόμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ένοχη για συνέργεια η 46χρονη γιαγιά των ανήλικων που σκότωσαν 87χρονο πέρσι τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Σύννεφα lockdown πάνω από την Ευρώπη - Στο συρτάρι το «Plan B» της Αθήνας

Ημέρα χαλάρωσης η σημερινή στο GNTM 4 και τα «καρφιά» μεταξύ των μοντέλων πέφτουν απροκάλυπτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης