Αυξήσεις τιμών: Επέκταση της διάταξης περί αισχροκέρδειας προανήγγειλε ο Άδωνις

Αυξήσεις τιμών: Επέκταση της διάταξης περί αισχροκέρδειας προανήγγειλε ο Άδωνις

«Δεν πρέπει να δημιουργούμε πληθωριστικές προσδοκίες», προειδοποιεί ο Χρήστος Σταϊκούρας και εκτιμά ως το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουν εξομαλυνθεί οι πιέσεις

adonis_afxiseis_aisxrokerdeia
Την πρόθεσή του να επεκτείνει τη διάταξη που ενεργοποιήθηκε στην αρχή της πανδημίας για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, προανήγγειλε σήμερα από το βήμα ημερίδας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε πρόθεσή του είναι η επέκταση ισχύος της διάταξης τουλάχιστον κατά έξι μήνες και «σίγουρα όσο κρατάει η πανδημία».

Η διάταξη, η οποία έχει ισχύ ως το τέλος της χρονιάς, ουσιαστικά απαγορεύει την αύξηση του περιθωρίου κέρδους σε μία σειρά βασικών αγαθών (διατροφής, υγειονομικά κοκ) απ’ προ της πανδημίας επίπεδα, αυτά του Φεβρουαρίου 2020.

«Παράλληλα κάνουμε διαρκείς ελέγχους», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «παράλληλα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει τη δουλειά της προχωρώντας σε παρεμβάσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η Ελλάδα παρά τις εξωγενείς μεγάλες πιέσεις απ’ το διεθνές κύμα ανατιμήσεων και του υψηλού ενεργειακού κόστους έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει ως τώρα καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα παραμένει στις τρεις χώρες με το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απ’ το ίδιο βήμα, συνέστησε προσοχή ώστε «να μη δημιουργήσουμε πληθωριστικές προσδοκίες».

Κλείσιμο
Παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα των πληθωριστικών πιέσεων είναι οξύτερο απ’ ότι αρχικά προβλεπόταν. «Θα κρατήσει περισσότερο, θα είναι μεγαλύτερο, αλλά όλοι στην Ευρώπη συγκλίνουν στο ότι θα είναι παροδικό», σημείωσε ο κ. ΣταΪκούρας υπενθυμίζοντας την πρόβλεψη της Κομισιόν για μέσο πληθωρισμό 0,5% φέτος στην Ελλάδα και 1% του χρόνου. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα από σήμερα και 15 ημέρες αγωνίας πριν το «Σχέδιο Β»

Στον κυκλώνα της πανδημίας η Ευρώπη: Lockdown και επεισόδια σε πολλές πόλεις

Ακινησία Ι.Χ. φέτος και τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης