Τουρκία: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Kατεχόμενα προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας

Τουρκία: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Kατεχόμενα προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας

Ο Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι η Τουρκία συνεργάζεται με το ψευδοκράτος σε πολλά θέματα ενέργειας - Σχεδιασμός να μετατραπούν σε σταθμούς για χρήση φυσικού αερίου οι υπάρχοντες σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου

fatih_donmez_xr
Τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο προανήγγειλε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, λέγοντας ότι σε πρώτο στάδιο έχουν αξιολογήσει τη μετατροπή των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου στα κατεχόμενα για χρήση φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή του με τον λεγόμενο «υπουργό οικονομίας και ενέργειας» του ψευδοκρτάτους Σουνάτ Αλτούν, στο πλαίσιο της 11ης Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι συνεργάζονται με το ψευδοκράτος σε πολλά θέματα ενέργειας.

«Συνεργαζόμαστε» όπως είπε «σε πολλούς τομείς, από τους υδρογονάνθρακες μέχρι την εξερεύνηση ορυκτών, από την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια έως την μετατροπή τη ηλεκτρικής ενέργειας. Παρέχουμε τεχνική υποστήριξη. Και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επανεξετάσουμε αυτά τα ζητήματα. Ειδικά ο μετασχηματισμός της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τώρα στην ατζέντα του κόσμου. Υπάρχει μια τάση προς συστήματα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και χρησιμοποιούν λιγότερα ορυκτά καύσιμα. Αυτές τις μέρες, που τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, κάθε χώρα ανακοινώνει τους στόχους και τα προγράμματά της για μηδενικό άνθρακα. Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης, συζητήσαμε ένα τέτοιο πρόγραμμα με τον κ. υπουργό».

Σε πρώτο στάδιο, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας «αξιολογήσαμε τη μετατροπή των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου εκεί σε φυσικό αέριο. Πρώτα ο Αλλάχ το LNG θα μεταφερθεί αρχικά στο νησί με τα έργα που θα γίνουν. Θα παρέχουμε αυτήν την καθαρή πηγή ενέργειας, που χρειάζονται οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας και του τουρισμού, ειδικά αυτές οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη ότι παρακολούθησαν στενά και θαύμασαν «το εγχώριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αναπτύχθηκε από τους πολίτες της τδβκ (ψευδοκράτος)». «Αυτό σημαίνει φυσικά ότι οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθούν στο νησί. Για το σκοπό αυτό, τα επόμενα χρόνια, η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης του νησιού θα επανεξεταστεί. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής θα πρέπει να δημιουργηθούν αναλόγως. Μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις δυναμικότητας στο δίκτυο. Και πάλι, το ηλιακό δυναμικό του νησιού είναι αρκετά υψηλό. Υπάρχει δυναμικό 90 μεγαβάτ αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε για να το αυξήσουμε ακόμη περισσότερο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους συμπατριώτες μας. Ως Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα έργα που χρειάζεται το νησί», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Ειδήσεις σήμερα:

Απογραφή 2021: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν λάβει τον φάκελο

Κερατσίνι: Οργή και ερωτήματα για τον θάνατο της 8χρονης που σφήνωσε σε πόρτα εργοστασίου

Δείτε τις 24 περιοχές με τους περισσότερους ανεμβολίαστους στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης