Σκόπια: Λήγει το «τελεσίγραφο» παραίτησης στον Ζάεφ που απειλείται με πρόταση δυσπιστίας

Σκόπια: Λήγει το «τελεσίγραφο» παραίτησης στον Ζάεφ που απειλείται με πρόταση δυσπιστίας

Η αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση - Το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» διαφωνεί στη συμμετοχή του ακροαριστερού λαϊκιστικού αντιαλβανικού κόμματος «Levica» (Αριστερά) στο μέτωπο κατά του Ζάεφ.

zoran_zaev1
Στις 14:30 λήγει το «τελεσίγραφο» προς τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, από τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πως εφόσον δεν παραιτηθεί, θα καταθέσει πρόταση μομφής.

Ο Μίτσκοσκι υποστηρίζει πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει πλέον την δεδηλωμένη μετά την προσχώρηση του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA», το οποίο έως πρότινος ήταν κυβερνητικός εταίρος, στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο η συμμαχία υπό το VMRO-DPMNE φέρεται να έχει προβλήματα, μιας και σ’ αυτήν συμμετέχουν ετερόκλητα πολιτικά κόμματα. Η κύρια ένσταση έχει σχέση με τη συμμετοχή του μικρού ακροαριστερού κόμματος «Levica» (Αριστερά), που διαθέτει δύο έδρες, το οποίο αποτελεί «κόκκινο» πανί για τους Αλβανούς, εξαιτίας των ακραίων θέσεών του, που ξεπερνά ακόμη και αυτές του εθνικιστικού VMRO-DPMNE.

Ήδη ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» Σκεντέρ Ρετζέπι, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης στα Σκόπια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στηρίζει μια νέα κυβέρνηση υπό το VMRO-DPMNE στο οποίο θα συμμετέχει και το ακροαριστερό αντισυστημικό, λαϊκιστικό κόμμα «Levica» (Αριστερά), το οποίο, διατηρεί σταθερά αντιαλβανικό προφίλ.


Ο Ρετζέπι αποκάλυψε πως οι βουλευτές του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», συμφώνησαν να συνταχθούν με το VMRO-DPMNE στη «συμμαχία» για πτώση της κυβέρνησης Ζάεφ, έχοντας υπόψη πως στο κοινό κείμενο δεν θα έμπαιναν και οι υπογραφές των δύο βουλευτών του «Levica» (Αριστερά), κάτι που όμως συνέβη προκαλώντας αντιδράσεις. «Οι υπογραφές μας μαζί μ΄ αυτούς που αμαυρώνουν την αλβανική γλώσσα και ταυτότητα δεν μπορούν να συνυπάρξουν» τόνισε Αλβανός βουλευτής, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE που φιλοδοξεί είτε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, είτε να προκαλέσει διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Το μικρό ακροαριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά), αμφισβητεί την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας του 2001 με την οποία δόθηκε τέλος στις πολύμηνες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τότε μεταξύ του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK)- και των κυβερνητικών δυνάμεων της τότε ΠΓΔΜ, με την οποία οι Αλβανοί, που αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας, έλαβαν τα δικαιώματα που ζητούσαν.

Οι επόμενες κινήσεις

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει πλέον την δεδηλωμένη, θέτοντας «τελεσίγραφο» έως σήμερα το μεσημέρι προς τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ πως εφόσον δεν παραιτηθεί θα καταθέσει στη βουλή πρόταση μομφής.

Κλείσιμο
Εάν τελικά η αντιπολίτευση προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας τις επόμενες ώρες, ο Ζάεφ παραμένει στη θέση του έως το τέλος της διαδικασίας. Εφόσον καταψηφιστεί από την πλειοψηφία της βουλής τότε παραιτείται και ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό νέας κυβέρνησης η σε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στο πρώτο σενάριο, ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία των διερευνητικών εντολών του Προέδρου της Δημοκρατίας αρχικά προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) που έχει τους περισσότερους βουλευτές. Εφόσον μέσα σε 20 μέρες δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση η εντολή παραδίδεται στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα VMRO-DPMNE. Εάν και αυτό αποτύχει να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι αναπόφευκτες, οπότε και η απερχόμενη βουλή θα πρέπει να καταλήξει στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.




Ειδήσεις σήμερα:

Σκέψεις να καθιερωθεί σε ετήσια βάση ο εμβολιασμός κατά της Covid στη Βρετανία


Δραματική εφημερία και στο «Παπανικολάου» με δύο διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ


Στο τραπέζι νέα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης