Τζεφ Μπέζος: Οι δύο ερωτήσεις που έκανε σε υποψήφια υπάλληλο για να την προσλάβει στην Amazon

Τζεφ Μπέζος: Οι δύο ερωτήσεις που έκανε σε υποψήφια υπάλληλο για να την προσλάβει στην Amazon

Πρώην στέλεχος της Amazon αποκάλυψε τι συνέβη στη συνέντευξη που της πήρε ο ιδρυτής της εταιρείας για να την προσλάβει - Έμεινε άναυδη τόσο με τη συμπεριφορά όσο και με τις ερωτήσεις του Μπέζος

bezos-arthro
Μόλις δύο ερωτήσεις περιελάμβανε η συνέντευξη που πήρε ο Τζεφ Μπέζος από μία υποψήφια υπάλληλο, που στη συνέχεια έγινε στέλεχος της Amazon.

Η Αν Χάιατ, μιλώντας στο CNBC και κάνει πλέον τα δικά της βήματα στη Silicon Valley, αποκάλυψε τα όσα συνέβησαν πριν 19 χρόνια, όταν πήγε στην Amazon διεκδικώντας την πρόσληψή της από τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη.

Στο πρώτο στάδιο, η υποψήφια έδωσε το βιογραφικό της στον διευθυντή προσωπικού. Ωστόσο τους επόμενους μήνες, δεν είχε κανένα νέο κι άρχισε να χάνει τις ελπίδες της. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2002 κλήθηκε για μια τελική συνέντευξη.

Από την ώρα που μπήκε στα γραφεία ξεκίνησαν οι εκπλήξεις. Η Χάιατ έμεινε άναυδη, καθώς την υποδέχθηκε ο ίδιος ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος της ανακοίνωσε ότι θα της κάνει μόνον δύο ερωτήσεις.

Οι δύο ερωτήσεις του Τζεφ Μπέζος

Η πρώτη ερώτηση της προκάλεσε μάλλον πανικό. Ο Τζεφ Μπέζος της εξήγησε ότι θα κάνει τα μαθηματικά και πήρε τη θέση του μπροστά σ' έναν πίνακα με ένα μαρκαδόρο στο χέρι.

«Θέλω να υπολογίσεις τον αριθμό των παραθύρων στην πόλη του Σιάτλ», της είπε. «Προς στιγμήν τρομοκρατήθηκα», λέει η Χάιατ. Αμέσως όμως έκανε μία παύση για να σκεφτεί τον σκοπό της ερώτησης. «Θέλει να δει πώς λειτουργεί το μυαλό μου, σκέφτηκα. Θέλει να δει αν μπορώ να σπάσω ένα περίπλοκο πρόβλημα σε μικρά, διαχειρίσιμα κομμάτια. Μπορώ να το κάνω. Του είπα ότι θα άρχιζα με τον αριθμό των κατοίκων του Σιάτλ, που ευτυχώς υπολόγισα σωστά γύρω στο ένα εκατομμύριο. Στη συνέχεια, του είπα ότι καθένας τους θα έχει από ένα σπίτι, ένα μεταφορικό μέσο, ένα γραφείο που πηγαίνει ή σχολείο. Όλα τους θα διαθέτουν παράθυρα».

Ως εκ τούτου πρότεινε να υπάρξει εκτίμηση στο μέσο όρο όλων αυτών των δεδομένων και ξεκίνησαν με τον μέλλοντα εργοδότη της να κάνουν αριθμητικές πράξεις, που στηρίζονταν σε κάθε πιθανό σενάριο, ομάδα, προβλήματα και τρόπους να συμπεριλάβουν τις εξαιρέσεις στους υπολογισμούς.

Κλείσιμο
«Ένιωθα λες και μιλούσα ώρες, όσο ο Μπέζος γέμιζε τον πίνακα με αριθμούς. Είμαι σίγουρη ότι χρειάστηκαν πάνω από 10 λεπτά. Θυμάμαι ακόμα τη συγκίνηση που ένιωσα όταν έγραψε την τελική εκτίμηση. Κύκλωσε τον αριθμό. ''Φαίνεται περίπου σωστό'', είπε. Ευτυχώς».

Η δεύτερη ερώτηση ήρθε αμέσως μετά. Αυτή ήταν πιο προβλέψιμη: «Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι;». Η Χάιατ επισημαίνει ότι κάθε υποψήφιος για μια νέα θέση θα πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει απάντηση.

«Μετά από τόσα χρόνια, γνωρίζοντας τον Μπέζος, καταλαβαίνω τώρα γιατί μου έκανε μόνον αυτές τις δύο ερωτήσεις. Ήθελε να δει τις δυνατότητές μου θέτοντας ερωτήματα που θα του αποκάλυπταν αν είχα θάρρος και τις δυνατότητες να τρέξει με τους ρυθμούς του και να είναι γενναία για να κάνει άλματα και να ανεβαίνει επίπεδο. «Μέχρι το τέλος της συνέντευξης, ξέραμε και οι δύο ότι θα έκανα τα πάντα για να πετύχω», πρόσθεσε.

Όταν η συνέντευξη ολοκληρώθηκε, η Χάιατ κέρδισε την πρόσληψή της. Μόνο που κι εκεί, ο Τζεφ Μπέζος ήταν αντισυμβατικός. Κι αυτό επειδή της παραχώρησε ένα γραφείο μόλις ένα μέτρο μακριά από το δικό του. Ήταν το πιο κοντινό στο δικό του μέσα στην Amazon.


Ειδήσεις σήμερα:

«Ο Γουάινσταϊν νιώθει επιβεβαίωση με την ιδέα ότι μπορεί να καταστρέψει τις γυναίκες», λέει η Σάλμα Χάγιεκ

Με πάνες θα γυρίσουν στη Γη οι αστροναύτες της κάψουλας Dragon του Έλον Μασκ λόγω διαρροής στην τουαλέτα

Πώς θα παίρνουν άδεια οδήγησης οι 17άρηδες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης