Αναζητείται νέος πρωθυπουργός στα Σκόπια μετά την παραίτηση Ζάεφ - Στήριξη στον συνασπισμό από τα πέντε κόμματα

Αναζητείται νέος πρωθυπουργός στα Σκόπια μετά την παραίτηση Ζάεφ - Στήριξη στον συνασπισμό από τα πέντε κόμματα

Τα πέντε κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) έκαναν γνωστό πως δεν αποσύρουν την υποστήριξή τους, εμμένοντας στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας

ccd4bdbb8323f1895f1adf8926838520_XL
Αρραγής φαίνεται πως παραμένει ο κυβερνητικός συνασπισμός στα Σκόπια, υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), παρά την βαριά ήττα που υπέστη στον Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, που οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Τόσο το αλβανικό κόμμα DUI του Aλί Αχμέτι, όσο και τα μικρότερα DPA (αλβανικό), DOM, LDP και NSDP, ανακοίνωσαν την Δευτέρα πως παραμένουν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, που πλέον καλείται ν’ αποφασίσει για το πρόσωπο που θ΄ αναλάβει νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Με δηλώσεις του οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, επανέλαβαν την υποστήριξη τους στη σημερινή πλειοψηφία, απορρίπτοντας το αίτημα του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Ήταν αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν θέλουν να μιλήσουν για τη νομιμότητα της κυβέρνησης, θυμίζω πως εξελέγη με πολύ περισσότερες ψήφους από την αντιπολίτευση», δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DPA Μεντουχ Θάτσι στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου πως παραιτείται από τη θέση του πρωθυπουργού και από την ηγεσία του SDSM, τονίζοντας πως αναλαμβάνει την ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος σήμερα συναντήθηκε με τους επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις.

Συνολικά κατά τον Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών κρίθηκαν 44 δήμοι, με σημαντικότερο τον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων (700.000 κάτοικοι), στον οποίο η υποψήφια Ντανέλα Άρσοφσκα, ανεξάρτητη αλλά υποστηριζόμενη ανοικτά από το VMRO-DPMNE, επικράτησε με διαφορά 14 εκατοστιαίων μονάδων του απερχόμενου δημάρχου των Σκοπίων και εκ νέου υποψηφίου του SDSM, του Πέτρε Σιλέγκοφ.

Κλείσιμο
Το VMRO-DPMNE επικράτησε ακόμη σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Μοναστήρι και στην Οχρίδα, ενώ στο Κουμάνοβο, τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, επικράτησε ο μη επίσημος υποψήφιος του SDSM.

Στο αλβανικό πολιτικό στρατόπεδο, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, υπέστη επίσης βαριά ήττα στον μεγαλύτερο «αλβανικό» δήμο της χώρας: στο Τέτοβο, όπου η υποψήφια του Τεούτα Αρίφι ηττήθηκε από τον αρχηγό του μικρότερου συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος BESA, τον Μπιλάλ Κασάμι.

Ειδήσεις σήμερα

«Μαύρο» ρεκόρ με 5.449 κρούσματα - 430 οι διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι

Τάσος Ξιαρχό: Απειλεί ν' αυτοκτονήσει - Πληροφορίες ότι έχει πάρει χάπια - Τον ψάχνει η Αστυνομία

Θυρανοίξια από τον Πατριάρχη στο νέο ναό του Αγίου Νικολάου, στο Ground Zero της Νέας Υόρκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης