Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών

Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών

Τους ζητούσε να βγουν για ποτό σε παμπ - Φέρεται να ζήτησε σε μία από αυτές να την δέσει σε καρέκλα - Φοιτητές ζητούν την απομάκρυνση του 61χρονου καθηγητή - «Δεν είναι σεξουαλικό αρπακτικό ο σύζυγός μου» λέει η Άντρεα Τόμσον

22oxford-university34
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ότι ένας ευυπόληπτος καθηγητής Ιστορίας είχε ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε φοιτήτριες.

Ο λόγος για τον 61χρονο καθηγητή Πίτερ Τόμσον, ο οποίος, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», απαγορεύεται να διδάξει ύστερα από απόφαση της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα που είχε διαταχθεί για να ρίξει φως στις καταγγελίες πρώην φοιτήτριάς του για ανάρμοστη συμπεριφορά.


kathigitis


Πολλοί φοιτητές της Οξφόρδης ζητούν την άμεση απομάκρυνση του παντρεμένου καθηγητή. Η 26χρονη πρώην φοιτήτρια, Κέλιν Απλ, κατηγορεί τον Βρετανό καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση λέγοντας της ότι ο δρ. Πίτερ Τόμσον την είχε καλέσει για ποτό σε μία παμπ και της είπε πως θέλει να την «δέσει σε μια καρέκλα».

Η Κέλιν Απλ, μια Αμερικανίδα φοιτήτρια που κάνει τώρα το μεταπτυχιακό της στο Γέιλ, ισχυρίζεται ότι, κατά καιρούς ο Τόμσον την έκανε να νιώθει «άβολα» και μερικές φορές «ανασφαλής».

Κλείσιμο
apple


Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι η συμπεριφορά του είχε «μόνιμο αντίκτυπο στην ψυχική της υγεία». Ο δρ. Πίτερ Τόμσον διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επί σχεδόν 30 χρόνια.

Η Απλ ισχυρίζεται ότι της είχε κάνει απρεπή σχόλια ενώ βρισκόταν σε παμπ με συμφοιτητές της κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης το 2019. «Kέλιν, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να σε κρατήσουμε εδώ για διδακτορικό στην Φιλοσοφία. Μήπως θα έπρεπε να σε δέσω σε μια καρέκλα στη βιβλιοθήκη του Γουέστον;», φέρεται να της είπε ο καθηγητής.

«Δεν ήθελα να είμαι στον ίδιο χώρο με αυτόν μετά από αυτό. Έχω αισθανθεί άβολα και, κατά καιρούς, ανασφαλής κοντά του ...Εύχομαι καμία άλλη φοιτήτρια να μην χρειαστεί να το ζήσει αυτό». Μιλώντας στο podcast του αραβόφωνου δικτύου «Al-Jazeera», η πρώην φοιτήτρια είπε ότι έμαθε να κρατά αποστάσεις από τον καθηγητή κι ότι, το γεγονός αυτό «της ράγισε την καρδιά» καθώς σημάδεψε την πανεπιστημιακή της εμπειρία.

Η Μία Λίγιανειτς, η οποία επίσης μίλησε στο podcast, επιβεβαίωσε την ανάρμοστη συμπεριφορά του καθηγητή Τόμσον απέναντι στην Απλ.

«Σε ένα από τα μαθήματα, έσκυψε από πάνω της για να διαβάσει τι έγραφε στην οθόνη του υπολογιστή της και εκείνη έσπρωξε γρήγορα το λάπτοπ για να μην είναι τόσο κοντά της. Ήταν μια πραγματικά έντονη στιγμή» ,υποστήριξε η Μία.

Ακολούθησε ένα email με το οποίο της ζητούσε να τον συναντήσει στο γραφείο του στο κολέγιο και μετά τις πρότεινε να πάνε για ένα ποτό σε κοντινή παμπ.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», εκτός από την απρεπή συμπεριφορά σε βάρος της Απλ, κάποιοι φοιτητές υποστήριξαν ότι ο καθηγητής Ιστορίας , Πίτερ Τόμσον, κατανάλωνε αλκοόλ εν ώρα εργασίας.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της σχολής, καθηγητή Ρομπ Ίλιφ , ο Τόμσον συμφώνησε «να μην έχει καμία επαφή φέτος με τους φοιτητές», μέχρι νεοτέρας....

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Τόμσον έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επισημαίνοντας ότι αυτό που έκανε στην Απλ, ήταν ένα αστείο σχόλιο» που «αποτυπώθηκε άσχημα.

Η 62χρονη σύζυγός του, Άντρεα - και αυτή καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης- υπερασπίστηκε τον σύζυγό της λέγοντας ότι ο Πίτερ δεν είναι «σεξουαλικό αρπακτικό».

«Το Πανεπιστήμιο δεν ανέχεται καμία μορφή παρενόχλησης και δεσμεύεται να προωθεί ένα θετικό περιβάλλον όπου οι φοιτητές και το προσωπικό αντιμετωπίζονται δίκαια και με σεβασμό».

«Ακούμε και απαντάμε στις ανησυχίες και τις ερωτήσεις των φοιτητών μας σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση τις τελευταίες ημέρες», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.



Ειδήσεις σήμερα:

Ερντογάν: Ο Μπάιντεν δεν είναι αρνητικός στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Κίνημα Αλλαγής: Συμφωνία για εκτόνωση της κρίσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ο Θεοδωρικάκος «ξηλώνει» την ηγεσία της Άμεσης Δράσης - Οι πέντε αλλαγές στην Αστυνομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης